Carnaval in Oeteldonk

Ik kom uit ‘s-Hertogenbosch, met carnaval Oeteldonk genoemd. Vaak wordt er me gevraagd wat er zo leuk is aan carnaval. Nu is carnaval niet alleen leuk. Het is een vijver van creativiteit, cultuur, reflectie, humor en daardoor een enorme uitlaatklep voor velen.

De afgelopen carnaval heb ik (samen met de dames van Ladify) mijn GoPro meegenomen en een aantal momenten vastgelegd. Misschien dat de beelden beter kunnen uitleggen wat carnaval in Oeteldonk zo leuk maakt. Niet dat je volgend jaar moet komen hoor, maar gewoon om te weten waarom het voor mij leuk is.

 

Oeteldonk

Oeteldonk bestaat uit tradities. Dat kunnen vrij grote tradities zijn, zoals de aankomst van Prins Amadeiro en de ontvangst door Peer van den Muggenheuvel, dat al sinds eind 19e eeuw zo gebeurd. Maar de tradities die carnaval voor mij zo bijzonder maken zijn juist de kleine tradities en gewoontes. Zo spreek ik mijn oude werkgever 1x per jaar, en dat is bij de ABN Amro op de Visstraat, net voordat de intocht tijdens carnaval begint. Nooit iets afgesproken. Maar toen ik dit jaar wat later was, vond hij het al vreemd dat ik daar niet stond.

Zo zijn er tientallen mensen die ik enkel tijdens carnaval spreek of zie. Het is alsof je als kind jaren lang naar de zelfde camping bent geweest in Frankrijk, en je elk jaar weer de zelfde vriendjes tegenkomt. Maar dan leuker.

Wat carnaval voor mij ook bijzonder maakt is dat het leven op dat moment geen rangen of standen kent. Omdat iedereen een boerenkiel aan heeft zie je niet aan de buitenkant of iemand rijk is, macht heeft of een belangrijke functie ergens bekleedt. De drempel om met mensen te praten en nieuwe contacten te creëren is daarmee een stuk verlaagd. Neem dan nog een kroeg en wat biertjes en je kunt je voorstellen dat deze drempel helemaal verdwijnt.

Total
0
Share