Iedereen die wel eens een tijdje in het buitenland heeft gewoond en/of gestudeerd, begrijpt dit. Alle anderen: niet. De stap om even een half jaar in het buitenland te gaan studeren of gewoon je biezen te pakken en ergens anders te gaan settelen, is een moeilijke stap, maar wel de beste die je kan nemen! En wel om de volgende 10 redenen:
In het buitenland wonen
1. Geen verplichtingen!
‘A fresh start’, geen mensen met verwachtingen, dus: geen verplichtingen. Iedereen die je leert kennen en ook nieuw is daar, is zoals mensen op vakantie. De beste versie van zichzelf dus. Het is nog een beetje aftasten en vriendschappen moeten nog gevormd worden. Dit resulteert in ‘relaties’ met vrijwel geen verwachtingen. Geen saaie verjaardagsfeestjes, geen familieleden waar je geen zin in hebt, eigenlijk gewoon helemaal niks waar je geen zin in hebt. De wereld ligt aan je voeten!
2. Het weer is er (meestal) beter
Als je naar het buitenland verhuist, dan is de kans groot dat het weer er stukke beter is. Dit omdat het in Nederland meestal niet ‘je-van-het’ is en omdat je toch echt een gekke knaap bent als je verhuist naar een gebied, waar het weer nog slechter is dan hier.
3. Het is niet je moedertaal, dus no stress
In Nederland hoor je constant mensen om je heen Nederlands praten, vrij logisch is dat. Onbewust luister je naar gesprekken in de trein of als je over straat loopt. Ben je in een land waar ze niet je moedertaal spreken, dan kan je dit uitzetten. Ook als je de taal gewoon spreekt. Onbewust krijg je een stuk meer rust en ben je één met je eigen gedachten. Je kan je focussen op wat wél belangrijk is!
4. De chicks zijn er beter
Tenzij je naar Azië of Ierland verhuist bent, is het altijd leuk om weer eens wat anders om je heen te zien. ‘Verandering van spijs doet eten’. Niet dat je niet zou eten, als je in Nederland zou blijven trouwens, want we mogen zeker niet klagen met de Nederlandse dames. Maar in andere landen gelden andere schoonheidsidealen, lekker exotisch dus!
5. De feesten zijn er beter
Op vakantie ga je altijd nét wat losser, dan dat je dat in Nederland zou doen. Wie weet wie je tegenkomt? Wonen in het buitenland is de eerste jaren net een lange vakantie, dus dat geldt ook voor de feestjes. Helemaal naar de klote!
6. Je leert veel nieuwe mensen kennen
Hoe je het went of keert, in Nederland hebben we allemaal genoeg vrienden. We hebben het er al druk genoeg mee. Maar zodra je naar het buitenland verhuist, staat iedereen open voor nieuwe contacten. Vooral andere expats of buitenlandse studenten. De locals, daar geldt waarschijnlijk hetzelfde voor als Nederlanders in Nederland. Maar dat ligt natuurlijk helemaal aan de lokale cultuur.
7. Je leert überhaupt veel bij
Jezelf plaatsen in een andere cultuur, in contact zijn met veel verschillende nationaliteiten, je social skills weer even op moeten poetsen, nieuwe baan, vreemde taal, (ver) weg van je ‘natuurlijke habitat’.Deze ervaringen vormen je in een positieve zin!
8. Andere mensen betalen goud geld om te zijn waar jij woont
De kans is groot dat je in een grote stad of toeristische plaats bent gaan wonen. Want Nederland verlaten voor een klein dorpje in Canada, is leuk, maar niet veel mensen doen dat. Steden als New York, Barcelona, Londen en Sydney zijn natuurlijk veel meer in trek. En mensen betalen zich scheel om daar maar een paar dagen of een weekje te kunnen zijn. Vliegtuigen vliegen op en aan met ladingen toeristen. Há, en jij woont daar gewoon!
9. Geen agenda
Je hebt natuurlijk gewoon je werk en/of school, maar buiten dat zeeën van tijd! Dingen afspreken doe je niet, tenzij het nog voor dezelfde dag is en je ziet wel. Heerlijk!
10. Gratis weekendjes weg met vrienden
Natuurlijk, het is niet altijd leuk als er elk weekend een ander stel vrienden uit Nederland op de stoep staat. Maar aan de andere kant; je wilde al jaren met hun een weekendje weg plannen, maar door je drukke leven in Nederland kwam dat er nooit van. Nu zijn ze er en ondanks dat het in je eigen huis is, voelt het toch als een weekendje vakantie met ze.