Je hebt wel eens van die momenten dat je jezelf helemaal wilt afsluiten van de buitenwereld. Ik nam de proef op de som en keek één week lang waar ik mijzelf van wilde afsluiten. Van mijn kletsende buren als je met mooi weer in de tuin zit. Van mijn vriendin die roept of ik de was op wil hangen. Van schreeuwende kinderen die buiten aan het spelen waren en van de motoren van het vliegtuig. Gelukkig mocht ik de Bose QuietComfort 35 testen. Een hoofdtelefoon met, volgens Bose, de beste active noice cancelling van dit moment!
https://www.youtube.com/watch?v=ul2oWjrvGUc
Bose QuietComfort 35: De Proef op de som
De onderweg naar de IFA 2016 neem ik de proef nogmaals op de som. Terwijl ik in de gate zit te wachten tot ik mag boarden zet ik de hoofdtelefoon aan. In eerste instantie een vreemd gevoel, alsof er een soort druk wegvalt. Ik zie een stewardess langslopen op hakken, maar hoor het geluid niet. Ook de gesprekken van mensen die langslopen zijn volledig stil. Is het volledig stil? Nee. Ik kan het gesprek van de mensen naast me horen, maar moet me concentreren om het te volgen. Let wel: ik heb enkel de noise cancelling aanstaan, zonder muziek.
Gewapend met de QC35 stap ik in het vliegtuig richting Berlijn. Tijdens de vlucht komt de ware kracht naar boven. Het vrij overheersende vliegtuigmotorgeluid wordt erg goed onderdrukt. Ook het geroezemoes van mensen om je heen wordt uitstekend onderdrukt, op een schreeuwend kind hier en daar na.. Zeker wanneer je ook nog muziek er bij aanzet ben je werkelijk in je eigen wereldje. Sociaal? Niet echt, maar wel heerlijk tijdens je vlucht.
Het geluid
Het geluid van de Bose QC35 is goed, maar naar mijn mening ietwat vlak. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en wellicht gewenning aan mijn Sennheiser Urbanite XL die een goede maar niet overdreven bass heeft. Ik heb mijn equalizer aangepast bij het gebruik van de Quiet Comfort 35 wat het ‘probleem’ prima oplost.
Bediening
De draadloze Bose QuietComfort 35 werkt met Bluetooth en is makkelijk te koppelen met NFC aan je device. Met de bijgeleverde 3,5mm jackkabel kun je hem ook bedraad gebruiken. Er zit een schuifknopje op om hem aan te zetten. Dit schakelt direct de Bluetooth en noise cancelling in. Verder zitten er drie knoppen op. Volume up, mode en volume down.
Volume up/down werkt vanzelfsprekend goed. Net als bij veel andere draadloze hoofdtelefoons is het 1x voor pauzeren/spelen, 2x voor het volgende nummer en 3x voor het vorige nummer. En daar heb ik met de QC35 wat moeite mee. De snelheid van 2 of 3 keer klikken is niet helemaal lekker. Als ik het volgende nummer wil heb ik regelmatig dat ik te snel of te langzaam dubbelklik waardoor hij het nummer pauzeert. Ook zit er een seconde of 2 vertraging in wat het er niet makkelijker op maakt om erachter te komen of je het goed hebt gedaan of niet. Wellicht dat dit met een eventuele software update nog gefixt wordt.
Bluetooth headset
De hoofdtelefoon is uitstekend als headset te gebruiken. Wanneer je gebeld wordt, zegt de QC35 de naam van de beller, mits hij in je hoofdtelefoon staat. De microfoon is goed en werkt beter in de buitenlucht dan zijn concurrenten.
Bose QC35 Specificaties
De opvouwbare Bose QC35 komt in een mooie reisetui waar de oplader, een 3,5mm jackkabel en een vliegtuigadapter inzitten. Met een batterijduur van 20 uur kun je je vrijwel de gehele dag afsluiten mocht het nodig zijn. Met zijn 309 gram is het een heerlijk lichte hoofdtelefoon en in combinatie met de zachte lederen pads zit hij heerlijk.
Conclusie
Is het je ideale reisgenoot? Bose heeft er in ieder geval alles aan gedaan om het te worden. Met een prijs van €379,- is het wellicht niet voor iedereen een bereikbare hoofdtelefoon. De reisetui, het gewicht, de vliegtuigadapter en natuurlijk de uitstekende noise cancelling maken het voor de frequente reiziger een absolute aanrader. Ondanks wat ruzie met de bediening en het, voor mij, te vlakke geluid baalde ik er ontzettend van dat ik hem terug moest sturen! De Qc is verkrijgbaar in het zilver en in het zwart.