4 Gouden tips om een kater te voorkomen

CREDITS: The Hangover, Warner Bros

Knikker in je kop, gortdroge smoel, ontzettende honger maar niks kunnen eten. Hoeveel je ook van een avond genoten hebt, een flinke kater in de ochtend is niet chill, ook al heb je deze dubbel en dwars verdiend. Gelukkig zijn er wat voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je je de dag na een avond flink doorhalen als de dood zelf voelt. Je raadt het waarschijnlijk al, wij als experts in het hebben van katers gaan ze verklappen. Uit onderzoek van Dr. Ralph Holsworth, arts en directeur van blablabla helpen de volgende tips om een kater te voorkomen. Laat het weekend maar komen!

Zo voorkom je een kater!

Stay Hydrated!

Volgens Dr. Holwsorth kampt 70% van de bevolking met een hele lichte vorm van uitdroging door te weinig vochtinname. Dit is al voordat we naar de fles grijpen. Dus wanneer je begint met het consumeren (lees: zuipen) van alcohol zal dit vanzelfsprekend alleen maar erger worden en zorgt voor next-level katers. Om een kater te voorkomen is het belangrijk om voldoende water te drinken voordat je aan de alcohol gaat. Maar wat is voldoende water? De kleur van je urine is een goede indicator of je uitgedroogd bent of niet. Hoe helderder je urine, hoe beter je vochtbalans.

Alcohol vs water

In principe dien je evenveel water te drinken als glazen alcohol. Ook wij weten dat dit in de praktijk haast niet te doen is maar dit is dan ook een tip van Dr. Holsworth. Voor bier en wijn is dit nog te overzien maar een avond stappen is niet compleet zonder shotjes. Shotjes bevatten meer alcohol, dus per shotje drink je twee glazen water om de schade enigszins te beperken. Het idee erachter is dat door het water drinken je je vochtbalans op peil houdt en je uiteindelijk minder glazen alcohol drinkt. Maar ben nou eens eerlijk, willen we dit wel?

Tips om een kater te voorkomen

Voedsel

Het eten van gezonde vetten helpt het opnemen van alcohol te vertragen, doordat er een klein vettig laagje in de maagwand ontstaat. Het is wel belangrijk om de porties klein te houden, omdat te veel eten het tegenovergestelde effect heeft. Grote porties geven je maag en darmen een trap onder de kont, zodat ze harder gaan werken en alcohol dus sneller wordt opgenomen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat een zware maaltijd met veel koolhydraten je niet helpen om een kater te voorkomen. Damn, heb ik me al die tijd voor niks ‘s-nachts vol lopen stoppen met döner….

Tips om een kater te voorkomen

Alcohol ≠ alcohol

Volgens de wetenschap misschien wel, maar uit persoonlijke ervaringen kunnen we allemaal wel stellen dat bij de een champagne voor meer ‘kopzorgen’ zorgt de volgende dag, dan bijvoorbeeld bier. Sommigen zweren bij vodka, anderen bij dubbele whiskey-ginger ale met een takje rozemarijn. Eén ding is in ieder geval zeker: met biertjes kun je het beste maat houden en controleren hoe ver je gaat. En hoe verder je gaat, hoe groter de kater…

Conclusie

Als ik Dr. Holsworth moet geloven is water essentieel voor het voorkomen van een kater. Klinkt allemaal vrij logisch maar of het in de praktijk haalbaar is betwijfel ik. Daarnaast vind ik dat je een kater moet nemen als een man. ‘s Avonds het mannetje, ‘s ochtends misschien wat minder, maar dat is je eigen schuld.

hangover
The Hangover, Warner Bros
Total
1
Share