10 dingen die je nog niet wist over vliegen

Vliegvakanties zijn vaak de beste vakanties, zeker als je een relaxte vlucht hebt naar een zonnige bestemming. Bovendien is een vliegreis vaak een stuk aangenamer dan uren lang in een auto hangen en ben je in mum van tijd in een warm land. Achter de schermen van een vliegtuig gebeurt van alles en daar zijn nog al wat fabels over. Natuurlijk zijn er ook een aantal feiten die je nog niet wist over vliegen. Die hebben we even voor je opgesomd, zodat je volgende vliegreis een stuk interessanter wordt.

10 dingen die je nog niet wist over vliegen

1. De veiligste stoel in het vliegtuig bestaat niet

Volgens de Federal Aviaton Administration maakt het niets uit waar je zit. Een crash is namelijk van zoveel factoren afhankelijk dat er geen meest veilige stoel bestaat. Feit is ook dat de stoel naast een huilende baby vaak niet het meest comfortabel is.

2. De luiken gaan omhoog en de lichten gaan uit bij het opstijgen en landen

De lichten worden op deze momenten altijd gedimd ook als het nacht is. Dit heeft een speciale reden. Als het vliegtuig namelijk crasht of geëvacueerd moet worden, zijn je ogen al gewend aan het donker. De crew kan ondertussen door de ramen alles rondom het vliegtuig in de gaten houden. Dat is de reden dat de luiken voor de ramen altijd omhoog moeten. Oh, en als het onweert dan vergroot dit de kans op een crash niet.

3. Asbakken in het vliegtuig zijn verplicht

Je zou denken dat er nergens asbakken te bekennen zijn, omdat roken natuurlijk zwaar verboden is in een vliegtuig. Toch zijn er asbakken voor de stiekeme rokers. Zo kan voorkomen worden dat er brand ontstaat als iemand zijn peuk in een prullenbakje dumpt. Asbakken in een vliegtuig kunnen dus lifesavers zijn.

dingen die je nog niet wist over vliegen 24. Het vliegtuig kan niet geopend worden tijdens het vliegen

Een passagiersdeur kan alleen geopend worden als de druk binnen en buiten het vliegtuig vrijwel gelijk is. Nadat het vliegtuig is opgestegen, zijn de verschillen in luchtdruk te groot. Dus al ben je nog zo goed bezig geweest in de sportschool, zelfs de sterkste man krijgt de deur dan niet open.

5. Cabinepersoneel mag een passagier arresteren

Als de gezagvoerder opdracht geeft dan mag het cabine personeel een passagier arresteren. Dit gebeurt natuurlijk alleen als de passagier zich echt gedraagt als een idioot. Hij of zij kan dan zelfs geboeid worden. De gezagvoerder spreekt de arrestatie uiteindelijk persoonlijk uit voordat de deuren open zijn. Dit kan namelijk niet tijdens het vliegen, want dan moet de gezagvoerder zich concentreren op het vliegen. Safety first.

6. Je kunt niet vastgezogen worden in de wc van een vliegtuig

Door het lawaai als je doorspoelt, zou je bijna denken dat je meegezogen wordt. Maar gelukkig kan dat dus niet! Het vacuümsysteem zorgt er wel voor dat alles in de buurt van het gat wordt meegezogen. Er komen dus wel eens vreemde voorwerpen in de afvaltank terecht. Mensen zaten hier nog nooit tussen. Het afval wordt ook niet boven het water gedumpt, maar gewoon netjes in een tank. Als je op vakantie gaat surfen, hoef je dus niet bang te zijn voor een hoopje stront dat uit de lucht komt vallen. Een hele geruststelling 😉

7. Tijdens het vliegen word je sneller dronken

Oké, je wordt niet per se sneller dronken, maar je drinkt wel meer in een vliegtuig. Dit komt door de lage luchtvochtigheid. Het is dus juist goed om nog een glaasje te nemen. Neem het ervan!

8. Van een zuurstofmasker kun je niet high worden

Ook al doet Brad Pitt het in de Flight Club anders vermoeden, high word je niet van een zuurstofmasker. Wel van een heleboel andere dingen, maar dat terzijde.

9. Er zijn vliegtuigmaatschappijen die nummer 13 vermijden

In veel landen wordt het getal 13 gezien als ongeluksgetal. Dat is de reden waarom veel vliegtuigmaatschappijen geen rij hebben met het nummer 13. Je weet maar nooit.

 

10. Het kan zijn dat de slapende passagier naast je dood is

Officieel sterft niemand aan boord van een vliegtuig, omdat dit zorgt voor een hoop bureaucratische rompslomp. Als het toch gebeurt dat iemand tijdens een vlucht doodgaat, dan wordt de stoelriem van deze passagier vastgemaakt en legt het cabine personeel er een deken overheen. De andere passagiers wordt dan verteld dat deze persoon slaapt of dronken is. Niemand mag iets doorhebben totdat het vliegtuig is geland en de passagiers weg zijn. Echt bizar.

 

dingen die je nog niet wist over vliegen 1

Total
1
Share