4 dingen waar je als man niet op moet besparen

CREDITS: Ben White

Ik ben het eens dat een man in sommige gevallen moet streven naar een leven van eenvoud. Je hebt namelijk niet zo gek veel nodig om gelukkig te zijn, maar dat wil niet zeggen dat je bij elke aankoop de hand op de knip moet houden. Sterker nog, soms is de volle mep betalen dé manier om op de langere termijn geld te besparen. Je betaalt nu eenmaal voor kwaliteit en in de regel gaan duurdere producten vaak langer mee dan goedkopere varianten. Het scheelt je een hoop kopzorgen en geeft je tijd om op belangrijke zaken te focussen.

Met deze gedachte hebben we een lijstje gemaakt met vier essentiële dingen waar je zonder pardon top dollar voor kunt betalen. Schuiven met dat geld!

Bespaar niet op…

Een pak

Een pak van goede kwaliteit, die meer dan honderden ‘draagbeurten’ meegaat heb je niet voor €100,-, period. Pakken die voor €100,- kunnen worden gekocht worden in enorme hoeveel uitgespuugd door grote machines in confectiematen met stof van matige kwaliteit. Dit betekent een aantal dingen. Zo’n pak zal meerdere aanpassingen nodig hebben voordat hij goed past en de ‘littekens’ van deze aanpassingen zul je door de matige kwaliteit stof blijven zien. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pak waardoor het een goede investering in de long term is. De stofkwaliteit bij pakken wordt aangeduid als S110, of S120, etc. Dit getal zegt wat over de fijnheid van de stof. Hoe hoger het getal, hoe meer de wol draden in elkaar zijn gedraaid. Dit maakt de stof fijner. Een pak van S150 kwaliteit zal meer glanzen en nauwer op het lichaam aansluiten dan een pak van S110 kwaliteit. Kijk niet gek op wanneer je 4 tot 6 meier kwijt bent voor een pak van goede kwaliteit. Gooi daar nog eens €50,- tot €100,- bovenop voor eventuele aanpassingen (mocht de winkel dit niet gratis doen) en je bent een ticket naar Thailand lichter. Voor een maatpak moet je nog meer schokken. Hiervoor ben je al snel €1000,- voor kwijt, maar deze is volledig op maat gemaakt wat aanpassingen overbodig maakt.

Je zou jezelf te kort doen (en iedereen die jou ziet) met het dragen van een pak dat niet goed past of dat van een slechte kwaliteit stof is gemaakt. Verdiep je in pakken en trek je portemonnee wanneer je iets goeds langs ziet komen, anders krijg je dit…

Foto: Joshua Roberts

Een leren jas

In de constant veranderende modewereld zijn er weinig kledingstukken die de tanden des tijds zo goed hebben doorstaan als een leren jas. Een leren jas van goede kwaliteit gaat decennia mee en gaat je waarschijnlijk overleven. En hij wordt er alleen maar mooier op!

Waarom investeren in een leren jack?  In mijn eerder, minder geïnformeerde jaren heb ik een ‘leren’ jas gekocht. Nep dus. Niet te duur, zag er best prima uit en ik wilde gewoon een leren jack. Na een jaar begon het leer echter af te bladderen en leek ik wel een straatmuzikant, maar dan zonder enig talent.

Bij het kopen van een leren jas moet je voor top grain of full grain leer gaan. Dit materiaal is gemaakt van de buitenste laag van die dierenhuid en is het meest robuust. Wanneer het niet meteen duidelijk is wat voor leer het is, je hebt niet voor niets een mond gekregen. Vermijdt materialen die de namen genuine leather of bonded leather hebben. Dit is dunner, minder duurzaam en eigenlijk gewoon rommel. Oh ja, en je wordt er een straatmuzikant van 😉

Credits: Lubov Birina

Ben op je hoede bij leren jassen die goedkoper zijn dan €400,-. Of je hebt een hele goede deal te pakken, of je wordt genaaid waar je bij staat. Leren jassen van top grain of full grain leer kosten tussen de €600,- en €1000,-. I know, kneiterduur, maar met een beetje geluk doe je hier de rest van je leven mee.

Een aktetas

Rugzakken zijn acceptabel voor op de middelbare school. Misschien kom je er nog mee weg op de universiteit, maar als je begint met werken moet je er toch echt aan denken om te upgraden naar een goede akte tas waar je de komende jaren mee vooruit kan. Soms betekent dit leer en soms betekent dit een andere stof die bestand is tegen de wear and tear van het grote mensen leven.

Credits: Olu Eletu

Wanneer het aankomt op leer, ga net als bij een leren jas voor top– of full grain leer. Waar je bij een jas gaat voor zachter leer, ga je bij een aktetas voor een robuuste constructie. Je moet je tas kunnen neerzetten zonder dat deze als een pudding op de stoep neerstort.

Liever een synthetische aktetas? Zoek dan iets dat weerstand biedt tegen de elementen. Bij synthetische materialen is het soms wat lastiger om goede kwaliteit te onderscheiden, maar door te voelen wordt je al een heel stuk wijzer. Voelt het materiaal stevig en taai aan? Dan heb je letterlijk kwaliteit in handen.

Uiteraard is het ook slim om de tas eerst te dragen. Zo kom je erachter of de banden comfortabel zijn en de tas lekker ‘draagt’. Check dan ook meteen of de sluitingen goed openen en sluiten. Ben bereid om €200,- tot €400,- uit te geven aan een aktetas. Voor een tas die je waarschijnlijk de komende jaren dagelijks nodig gaat hebben mag je gerust wat dieper in de buidel tasten.

Een matras

Je brengt gemiddeld 24 jaar van je leven slapend door. Hoewel ik er ook genoeg ken waarbij dit waarschijnlijk het dubbele is, maar dat terzijde. Er zijn weinig betere investeringen dan een goed matras waar je lekker op kunt tukken. Nu hoor je me niet zeggen dat het beste matras ook meteen de duurste is, het is in ieder geval zeker niet de goedkoopste. Ow, en doe me een lol. Blijf ver weg van marktplaats!

Je zoekt naar een matras dat bij jou (en een eventuele partner) past. Stel je vindt een matras van €1500,- dat slaapt alsof je op een wolk ligt en een matras van €750,- , die minder comfortabel is maar waar je jezelf ook wel in slaap op ziet vallen. KOOP DIE VAN €1500,-! Met de tijd die je in bed doorbrengt is het verschil binnen no-time terugbetaald. We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust en dit is niet iets waarop je geld moet willen besparen. Goede nachtrust equals goed humeur, equals efficiënter werken, equals meer centen verdienen. Win-win.

Matras

Total
1
Share