Wat de vakantiehuisjes voor €1 aan de Middellandse Zee werkelijk kosten

Een tijdje geleden domineerden ze het internet, Italiaanse vakantiehuizen die voor €1 van jou konden zijn. Slecht weer in Nederland? Boek je toch even een ticket naar je vakantiehuis in Zuid-Europa. Het is voor velen eerder een droom dan werkelijkheid, maar ineens was het zo dichtbij. Er zijn al ongeveer 200 vakantiehuizen verkocht in Italië voor dit extreem lage bedrag. Maar het waren natuurlijk wel opknappertjes. We kunnen inmiddels de balans opmaken, wat heeft dit grapje nou werkelijk gekost?

Een vakantiehuis voor €1?

Het idee komt van een groeiend aantal kleine, landelijke steden in Italië. Denk aan Ollolai op Sardinië, Sambuca op Sicilië of Cantiano in het midden van Italië. De reden dat deze steden huizen aanbieden vanaf €1? Het bestrijden van een krimpende en verouderende bevolking. Volgens de Italiaanse versie van het CBS zijn er in de afgelopen twintig jaar maar liefst één miljoen mensen verhuisd van landelijke gebieden naar grote steden als Rome en Milaan. Aangezien de leeftijd van deze migranten voornamelijk ligt tussen de 15 en 39 jaar, blijven er op het platteland vooral ouderen achter. Nu is het niet zo dat de ouderen in Italië ongezellig zijn, maar lokale instellingen lopen het risico om gesloten te worden. Zo hebben scholen last van dalende inschrijvingen. De steden op de kaart hieronder hadden daarvoor dé oplossing.

Case a 1 Euro

Zij besloten namelijk om huizen aan te bieden voor slechts €1. Op die manieren hopen de gemeenten bevolking aan te trekken en de economie te stimuleren. Dromers van een leven aan de Middellandse Zee zagen direct dé perfecte kans. Zij meldde zich aan via Case a 1 Euro en leefden in een droomwereld. Een vakantiehuis voor €1 bleek inderdaad te mooi om waar te zijn.

Vliegticket boeken, meubels kopen en relaxen was het zeker niet. De kopers moesten afhankelijk van de stad een borg betalen tussen de €1.000 en €5.000. De gemeenten namen niet genoeg met het bewonen van het huis. Er moest een renovatieplan worden ingediend bij de gemeenteraad. De renovatie moest vervolgens binnen een bepaalde tijd voltooid worden. Daar kwamen de grotere kostenposten om de hoek kijken. De gemeente stelde een bedrag vast dat je minimaal moest uitgeven aan de renovatie. Zo moest een koper van een huis in Sambuca met een woonoppervlakte van 120 vierkante meter minstens €15.000 uitgeven aan het vakantiehuis.

vakantiehuis voor €1
Foto: Milivoj Kuhar

Plus een beetje extra

Dat vastgestelde bedrag is nog vrij laag ingeschat, aangezien de eigenaresse zelf €50.000 tot €60.000 verwacht uit te geven. Kost wat, maar dan heb je wel een herenhuis met drie slaapkamers. Een andere koper van een 18-eeuws huis met drie verdiepingen, twee slaapkamers en een groot dakterras in dezelfde stad verwacht zelfs €60.000 tot €70.000 uit te geven.

Die kosten kunnen uiteraard nog verder oplopen als je eenmaal bezig bent met de verbouwing. Een vakantiehuis voor €1 is dus mogelijk, maar vervolgens zal je nog wel de rest van je spaarrekening leeg moeten plunderen. Ondanks dat de totaalprijs niet extreem hoog is voor een huisje aan de Middellandse Zee, zullen de meeste de droom toch moeten laten varen. Bootje op de Middellandse Zee dan maar?

vakantiehuis voor €1
Foto: Dragos Gontariu

 

 

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…