Zo weet jij zeker dat jij geen vervalste whisky koopt

CREDITS: Holdosi

Whisky is niet alleen geschikt als aanvulling op jouw mannenavond, maar ook voor een waardevolle investering. We schreven al eerder over je geld steken in whisky. Uiteraard nog steeds meer dan waard, maar bij een werkelijke aankoop zal jij eerst het een en ander moeten controleren. Investeren in een dure fles en er pas later achter komen dat het gaat om vervalste whisky is namelijk erg pijnlijk. Daar kan jij je vast iets bij voorstellen. Ben daarom zeker van de echtheid en doe daarna pas de aankoop. Op die manier heb jij een fles op de kop getikt waar jij heel wat plezier van zal hebben.

Zo weet jij zeker dat jij geen vervalste whisky koopt

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Schotland dat meer dan een derde deel van de zeldzame Scotch-whisky’s nep bleek te zijn. Hiervoor werden 55 flessen getest in een gespecialiseerd laboratorium. Die flessen waren willekeurig gekozen uit veilingen, particuliere collecties en retailers. Het resultaat was dat 21 flessen regelrechte vervalsingen waren of niet waren gedistilleerd in het aangegeven jaar. Zo ook een Ardbeg 1885 van een particuliere eigenaar.

Als uit het onderzoek was gebleken dat vervalste whisky’s wél echt waren, zou het een waarde bevatten van bijna €700.000. Aan de hand van die resultaten wordt geschat dat de totaalwaarde van valse flessen meer dan €41 miljoen bevat. Des te meer reden om zeker te weten dat jouw fles geen vervalste whisky is!

De verkoper

Het belangrijkste en het eerste waarmee je te maken krijgt is de verkoper. Daarbij is van belang dat je de aankoop doet bij gerenommeerde retailers, verkopers of bekende veilinghuizen. Je due diligence doe je dan ook vooraf. Daarmee stel je de juistheid van beschikbare informatie vast en breng je de risico’s van de aankoop in kaart. Vaak hebben grote bedrijven die zich niet specialiseren in whisky of sterke drank niet de juiste experts in huis om te controleren op vervalste whisky.

Het is daarom goed om de reputatie van de verkoper te checken bij je netwerk of via internet. Levert een snelle zoekopdracht direct een rits aan negatieve opmerkingen en klachten op? Dan is het de moeite waard om je eens twee keer achter je oren te krabben.

vervalste whisky, Zo weet jij zeker dat jij geen vervalste whisky koopt
Peaky Blinders

De details

De Scotch whisky-industrie en de Amerikaanse bourbon-whiskey’s hebben strikte regels voor het verschaffen van informatie over de flessen die zij aanbieden. Japanse whisky’s hebben deze regels daarentegen niet en dat zorgt voor heel wat namaak flessen. Bij een nieuwe, enkele batch of een enkel vat controleer je daarom de details: fles- en vatnummers, bron en transparantie.

Een enkel vat moet namelijk een vatnummer of ander enige vorm van schriftelijk bewijsmateriaal hebben. Komt de fles die jij op het oog hebt uit een enkele batch? Dan moet het aantal flessen vermeld staan. Als de herkomst en alle details niet direct beschikbaar zijn, moet je dat opvatten als een waarschuwing. Het niet openbaar maken van deze gegevens kunnen duiden op een vervalste whisky.

Bij nieuwe releases is er echter vaak geen informatie bekend. Doordat de flessen net op de markt zijn, wil jij hem absoluut niet mislopen. Je twijfelt geen moment en hebt de fles als impulsaankoop gekocht. Niet doen. Geduld wordt dit keer écht beloond. Wacht tot de online informatie wordt gepubliceerd of schakel anders een expert in. De smaak van een grote hoeveelheid geld investeren in een vervalste whisky is erger dan een release mislopen.

De herkomst

Japanse blended whisky’s die Scotch of Canadeze whisky bevatten of flessen met misleidende beschrijvingen die beweren dat ze het niet zijn. Het komt beide voor en het blijft lastig om deze flessen eruit te filteren. Toch is er hoop! Zo laat de Ichiro’s Malt & Grain van de populaire Chichibu-distilleerderij weten dat de graanwhisky afkomstig kan zijn van buiten Japen. Helder en transparant.

Er zijn echter veel blended whisky’s die profiteren van het kwaliteitsimago van Japanse whisky’s. Bij het checken van het label en een snelle zoektocht op het internet, zal snel blijken of die bewering ook waar is. De smaak zal goed zijn, maar bij een investering gaat het je grotendeels ook om de werkelijke waarde.

Als je niet zeker bent over de echtheid van een fles, schakel dan altijd de hulp in van een expert. Ook bij je huidige verzameling is het niet onverstandig om de details te controleren. Hoewel je de aankoop vaak niet meer kunt terugdraaien, weet je in ieder geval dat je die vervalste whisky kan openen bij de volgende gelegenheid. Minder waard, dus dan maar achterover slaan!

vervalste whisky
Foto: hue12 photography

 

LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…