Investeren in whisky. Is dit een goed idee?

Er zijn ontzettend veel producten waarin je kunt investeren. Denk aan goud, zilver, aandelen en cryptocurrency. Ook alcohol doet het goed als investering. Deze industrie is namelijk niet afhankelijk van de economie. Hoe slecht het ook met de economie gaat, er wordt altijd alcohol gedronken. Daar herken jij jezelf vast wel in als je zit te wachten op je salaris met een mooie fles drank op de tafel. Whisky is een van de dranken waarbij een investering wel eens vloeibaar goud waard kan zijn.

Investeren in whisky. Is dit een goed idee?

Single Malt Whisky

Vooral de Schotse Single Malt Whisky heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een geschikt investeringsproduct. Vanaf de jaren negentig willen steeds meer mensen deze whisky in de drankkast hebben staan. Dat is niet alleen zo in Nederland, maar ook in andere grote delen van Europa. Daarnaast is er ook een enorme vraag in Azië. Met name Japanners geven er maar al te graag geld aan uit. Distilleerderijen hebben echter niet ingespeeld op deze stijging en daardoor is er een tekort aan voorraad ontstaan. Aangezien whisky een langdurig rijpingsproces heeft, kunnen veel distilleerderijen hier niet meer op inspelen. De vraag blijft, het aanbod wordt minder. De kans is dan erg groot dat de prijzen van whisky’s binnen een aantal jaren gaan stijgen. Tijd om te investeren in whisky dus.

investeren in whisky, Investeren in whisky. Is dit een goed idee?

World Whisky Index

Via de World Whisky Index kan je als particulier handelen in whisky. Je ziet daarbij het actuele aanbod en de prijzen van recent verkochte flessen. De organisatie die hier achter zit is Scotch Whisky International (SWI). Zij bewaren eveneens de flessen die worden verhandeld. Op dit moment liggen er ongeveer 66.000 flessen opgeslagen, die samen een totale waarde hebben van rond de €43 miljoen.

Volgens SWI zijn flessen whisky de afgelopen tien jaar met een gemiddeld nettorendement van 15.6 procent per jaar verhandeld. Ook al bieden deze getallen uit het verleden niet direct een garantie, wordt er de komende jaren wel een stijgende vraag verwacht naar exclusie Schotse Single Malt Whisky.

Enkele risico’s

Beleggen is nooit zonder risico’s. Ook beleggen in whisky heeft dus zeker wat risico’s. Mocht de interesse in whisky opeens dalen, zullen een groot aantal mensen hun flessen willen verkopen. Doordat het een gespecialiseerde markt is, kan het dan best lastig worden om een koper te vinden. Het AFM, toezichthouder op de financiële markten, beoordeelt beleggen in whiskey met een zes als risico-indicator. Zeven is daarbij het hoogste risico en AFM is dus geen grote voorstander om te investeren in whisky.

Succesverhalen

Zoals gezegd willen Japanners steeds vaker een goede voorraad whisky in hun kast hebben staan. Yamazaki Single Malt is gebrouwen door de Suntory Yamazaki-destilleerderij en de leverancier heeft er ontzettend veel moeite mee om de flessen op voorraad te houden. De whisky is populair door de unieke geur van honing in combinatie met een citrus- en vanille-eiken smaak. Een 50 jaar oude fles Yamazaki werd in januari 2018 dan ook geveild in Hong Kong voor meer dan €250.000. Het is daarmee de duurste Japanse whisky ooit verkocht.

Zeldzaam

Vorig jaar werd een extreem zeldzame Macallan Valerio Adami 1926 nog verkocht voor ruim €955.000. De whisky zat sinds 1926 in een vat, zoals de naam je misschien al deed vermoeden. In 1986 werden er in totaal twaalf flessen gebotteld. Er is daarvan al een fles gesneuveld tijdens een aardbeving in Japan. Een andere fles zou al hartstikke leeg zijn. Dat maakt deze heilige graal onder whisky’s alleen nog maar zeldzamer. En daardoor wordt er een enorm bedrag voor neergelegd. De kans is natuurlijk niet enorm groot dat investeren in whisky jou ook dit soort bedragen oplevert. Met de toenemende vraag naar Single Malt Whisky en de flessen die opraken is de kans echter wel groot dat de investering in ieder geval geld gaat opleveren. So buy and sell, but don’t drink that bottle! 

investeren in whisky, Investeren in whisky. Is dit een goed idee?