Volgens algoritmes is dit de perfecte roadtrip door de V.S.

We laten steeds meer over aan computers en hun algoritmes. Denk aan Google met zoekopdrachten, maar ook Spotify gebruikt algoritmes. Je vertrouwt dagelijks op een hele rits algoritmes om de dag door te komen. Dus waarom gebruiken we het nog niet om een roadtrip te plannen? Onderzoekers gingen achter dé perfecte roadtrip door de U.S. of A aan, compleet gebaseerd op algoritmes.

Roadtrip op algoritmes

Een algoritme die bepaalt welke route, locaties en monumenten je bezoekt in de USA. Wetenschapper Dr. Randy Olsen is bekend geworden door zijn kennis van algoritmes. Zo wist hij die kennis in te zetten bij het vinden van ‘Waldo’ in de bekende Amerikaanse boekenreeks. Tracy Staedter, van Discovery News, kwam daarom met een nieuwe uitdaging voor de wetenschapper. Met hetzelfde algoritme de perfecte roadtrip creëren die (bijna) elke staat van de VS aandoet. En laat nu net dat plannetje al langer op de bucketlist van Randy staan.

USA, all the way

Dankzij het algoritme is de perfecte route uitgezet om te genieten van het ‘echte Amerika’. Je gaat letterlijk ‘off the beaten track‘ met de rondreis en komt langs 48 staten en 50 beroemde hotspots. Er is daarvoor rekening gehouden met drie criteria:

– In alle 48 landstaten moet minimaal één stop zijn.
– Fameuze eik-punten, -monumenten, historische plekken en nationale parken vormen de leidraad.
– Het betreft een roadtrip die met de auto wordt afgelegd. De VS mag niet verlaten worden.

algoritmesDe ultieme rondreis

Aan de hand van die drie criteria heeft Staedter 50 must see locaties geselecteerd. Alaska en Hawaii zijn vanwege hun ligging even buitengesloten. Het blijft tenslotte een roadtrip hé. Er zijn daarvoor in de plaats extra stops in D.C. en Californië toegevoegd. Daarna is het aan Olsen om zijn algoritmes los te laten op een mogelijke route. Je wil de meest efficiënte route afleggen. De route bestaat uit een mix van historische bezienswaardigheden, natuurlijke landschappen en gaat door heel Amerika. Dus je bent sowieso wel wat tijd kwijt zou je denken.

Na een blik op de kaart zie je echter hoe ingenieus de reis in elkaar zit. Als je zonder enige stop en verkeershinder de route volbrengt is de roadtrip in 224 uur te rijden. Dat is in zo’n twee weken te doen! Zo snel ga je het waarschijnlijk niet redden. Neem voor de zekerheid je vakantiedagen op en ga uit van een trip van zo’n drie maanden. Je gaat namelijk elk groot gebied van Amerika op de meest efficiëntste manier door.

Customize de route

Wil je liever een andere route afleggen? No worries! Ook daar heeft Olsen aan gedacht. Het systeem zit zo in elkaar dat je zelf kunt aangeven waar je naar toe wilt. Voer simpelweg de hoogtepunten die je wil bezoeken in en het algoritme doet zijn werk. Na een paar seconden krijg je een personalised roadtrip met een perfect uitgestippelde route. Het is echter best een ingewikkeld verhaal en helaas is er nog geen app. Wie weet komt die in de toekomst nog uit! Hier vind je in ieder geval de uitleg.

Klik hier voor de interactieve map.

Total
15
Share