Een roadtrip door Europa hebben we uiteraard allemaal wel eens gedaan, al is het maar over de Route Du Soleil. Maar om dat nou in een auto van 41 jaar oud te doen? We deden mee met de Europa5000 Race, een young timer race van 5000 km.
Kris-kras over ons continentje.
Europa5000 Rally
5000 kilometer door Europa
De Europa5000 Race is een race van 5000 km door Europa. Je roadtript vanuit Duitsland door tien verschillende landen, om vervolgens te eindigen in Amsterdam. En dat in slechts twaalf dagen. Let wel, er mag zo min mogelijk over de snelweg worden gereden en ook geen navigatie worden gebruikt.
Uiteindelijk gaat het niet om wie er als eerste over de finish komt, maar de avonturen die je met elkaar beleefd.
De European5000 is een open rally, ofwel iedereen kan mee doen. Je betaalt wat inschrijfgeld, maar dat wordt gedoneerd aan een goed doel. Je krijgt een wedstrijdboek met daarin de routes en opdrachten. En de rest zul je grotendeels zelf moeten regelen. Ofwel, of je nou gaat kamperen of liever in een hotel overnacht; it’s up to you. Wij waren één van de 170 deelnemende voertuigen en onderweg zul je elkaar eenvoudig herkennen. Iedere auto is bestickert met een logo en loeigroot startnummer van de organisatie. Daarnaast heeft iedereen wel wat gekke versieringen aan zijn auto waardoor het nog meer opvalt. Het gevoel van samenhorigheid onderweg is dan ook groots.
En extra funfactor: we hebben het hier dus over een young timer race. Ofwel, je bolide moet een minimale leeftijd hebben van twintig jaar oud. En navigatie is dus ook uitgesloten. The fuck…
Mazda 818 uit 1977
Zonder navigatie en over binnenwegen rijden overleven we nog wel, maar in een auto van 41 jaar oud? En dus gingen we op pad met een Mazda 818, een stationwagon uit 1977. Negentien zevenenzeventig. Inderdaad, een jaartal waarin jij waarschijnlijk nog vloeibaar was. En wij ook overigens.
Uitgerust met slechts vier versnellingen en 65 pk. Buikgordels. Geen radio, geen toerenteller en geen airco. En dat met gemiddelde temperaturen van 33 graden. Raampje open dezelfde herrie als raampje dicht. Oh, en of we de verwarming op aan willen zetten om de warme lucht te onttrekken aan de motor. De deuren gaan niet centraal open en om de kofferbak te openen heb je een andere sleutel nodig dan waarmee je de motor moet starten.
De koppeling indrukken gaat even stroef als het vredesakkoord tussen Palestijnen en Israëliërs en bovendien heb je geen beschikking tot stuurbekrachtiging. Boven de 100 km/h rammelt ieder schroefje van de auto en merk je dat de remmen van vroeger echt wel wat meer remweg nodig hebben dan een moderne auto. Ofwel: waar zijn we aan begonnen.
Maar dan…
Na een paar dagen te hebben rondgereden en je alle ongemakken wel hebt ontdekt, gebeurd er iets vreemds. Je vindt het opeens wel prima zo. Sterker nog, je gaat het wel cool vinden en je gaat ook nog eens die ongemakken waarderen. Waar heb je in godsnaam al die luxe voor nodig als je toch aan het roadtrippen ben. Het is mooi weer, je komt langs de meest prachtige plekken en als je in goed gezelschap bent met iemand die leuke anekdotes heeft, dan heb je de meest leuke en bijzondere gesprekken die je niet zo snel zal vergeten. Want je hebt immers geen afleiding als een radio of snelheid.
Onderweg krijg je duimpjes omhoog. En hoe hilarisch is het om in een iconisch voertuig te zitten met buikgordels en stoelen van Aziatisch kippenleer. Oh, en de auto is achterwiel aangedreven. Hilarisch af en toe bij het ‘snel optrekken’.
Opdrachten doen
Zoals gezegd gaat het niet er niet om wie het eerste over de finish zal komen, maar om wie het meest aantal punten aan het einde van de race behaald heeft. En die punten kun je winnen door middel van opdrachten uit te voeren. Klinkt suf, maar het is hilarisch om in ieder land een andere opdracht te moeten vervullen.
Denk bijvoorbeeld aan een opdracht om samen met andere teams een zo groot mogelijk kampvuur bouwen. Of de missie van de groene paperclip, deze moet je in ieder land ruilen tegen iets wat nog waardevoller is. Het team wat het meest waardevolle item heeft op het eind wint. Tussendoor moet je foto’s maken en deze in een plakboek zetten. Let wel, niks moet, alles mag.
En het terugkijken naar de foto’s is misschien wel het allerleukste. In twaalf dagen in tien verschillende landen bivakkeren. Het ene moment rijd je in heuvelachtige gebieden om vervolgens daarna dagenlang in 3 km hoog in gebergtes te rijden. En in tien dagen maak je temperatuurverschillen mee van -5 tot 35 graden.
Eindoordeel
Mocht je ooit nog een keer iets knettergeks willen doen met je vrienden, dit is je kans. De European5000 is een tour die je niet snel zult vergeten. Al is het maar om de hilarische momenten die je mee zult maken. Let’s do this!
En mocht je benieuwd zijn via welke steden we onze road trip gemaakt hebben, onderstaand een overzicht:
Meerdere etappes
Waar de race al via Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zuid Spanje al begonnen was, sloten wij de laatste etappe aan in Pamplona, het uiterste noorden van Spanje om het laatste deel van de race deel te nemen met als eindbestemming Amsterdam. Via de mooie Franse en Belgische kust dus. Zo’n mooie 1400 kilometers door de binnendoor routes.
Dag 1: Pamplona naar San Sebastian
Begonnen in Pamplona, het uiterste noorden van Spanje koersen we af op San Sebastian. En via de kust van Spanje gaan we de grens over richting Biarritz, waar we eerder aanwezig waren bij het Wheels & Waves Festival. Via Dune Du Pilat, waar je de aller hoogste zandduin van Europa kunt vinden. Absoluut de moeite waard om een tussenstop te maken. Via deze 3 kilometer lange en 500 meter brede zandbank rijden we door naar onze eerste eindbestemming, Bordeaux. Waar het in de avond ontzettend gezellig is en de moeite waard om even in de binnenstad een kijkje te nemen.
Dag 2: Bordeaux naar Saint-Malo
Na een leuke avond in Bordeaux gaan we weer vroeg op pad om richting Saint-Malo te rijden. Weliswaar via B-wegen, om zo dicht mogelijk langs de Franse kust te rijden. En hoe leuk is het om dan te belanden in een kleine badplaats genaamd Royan, een relatief kleine plaats met weinig toerisme, om daar relaxed aan het strand te lunchen. Via een natuurpark in de richting van Rochelle cruisend richting Saint-Malo, onze eindbestemming van dag 2.
Dag 3: Saint-Malo – Boulogne-Sur-Mer
Op dag 3 cruisen we van Saint-Malo naar Boulogne-Sur-Mer, wat zo’n 500 kilometer rijden is. Waar je aan de kust heerlijke verse oesters kunt eten bij Cancale. Ga gerust bij een van de vele oester restaurantjes zitten die je veelvuldig zult tegenkomen langs de weg, zoek vooral een plek met de meest gammele stoeltjes en je zult de meest verse oesters eten.
Wat ook een absolute aanrader is: Saint-Michel. Een klein rotsachtig getijde eiland waar een kasteel op gebouwd is. Als je aan komt rijden lijkt het op een Disney-sprookje. Aangezien er zo veel toeristen naar toe gaan is het onmogelijk om dichtbij te komen met de auto. Het laatste stuk zal je met pendelbusjes moeten afleggen.
Dag 4: Boulogne-Sur-Mer – Amsterdam
Dag 4, de laatste dag van onze trip. Van Boulogne-Sur-Mer zullen we richting onze eindbestemming rijden, Amsterdam. Na voor de laatste keer van de Franse kust te hebben genoten bij Cap Blanc Nez rijden we via Calais de Belgische grens over. Het landschap en de temperaturen worden wat minder exotisch, en dan merken we al snel dat we moeten doorkachelen om op tijd om over de finishlijn te komen in Amsterdam. We besluiten dan ook de Mazda 818 op zijn staart te trappen. Om vervolgens aan het einde van de dag over de finish te rijden, onder luid gejoel en een stadion speaker die je auto en auto nummer joelt. Hilarisch.