De top 5 meest onvergetelijke plekken in Vietnam

CREDITS: Ammie Ngo

Het bezoeken van de mooiste plekken in Vietnam zou op iedereens lijstje moeten staan, want het is werkelijk een onvergetelijke ervaring. Er is enorm veel te doen en zien: van de prachtige natuur, inspirerende cultuur en warme gastvrijheid tot de culinaire hoogstandjes. Want de Vietnamese keuken is een grote speler in de culinaire wereld van Zuidoost-Azië.

Het is veilig om te stellen dat dit land je genoeg te bieden heeft en deze ervaring je dan ook voor altijd bij zal blijven. Daarom nu de top vijf meest onvergetelijke plekken in Vietnam, die je zo wel op lichamelijk als mentaal gebied zullen verrijken en je tegelijkertijd een van de meest memorabele reisjes van je leven zal laten beleven.

Vijf plekken in Vietnam die je niet mag missen

1. Een tour over de ‘floating markets’

Neem een duik in de kleurrijke en chaotische wereld van de drijvende markt van Vietnam. Rond de Mekong Delta, in het zuidwesten van Vietnam, zijn talloze van deze markten te vinden. Van kleine, relaxte marktjes tot de drukste en grootste drijvende chaos die je je kan inbeelden: je vindt het er allemaal. Het leven aan de Mekong Delta is voor de Vietnamezen hecht verbonden aan de rivier en dit is dan ook op een hele gave manier terug te zien op de markt.

De identiteit, leefstijl en tradities van de locals zijn terug te vinden in het kleurrijke en chaotische tafereel. Elke ochtend verzamelen de dorpelingen om hun fruit, groente, bloemen en ambacht te verkopen aan de modderige wateren. Het is bijzonder om te aanschouwen, met veel passie brengen de marktkooplui hun bootje vol waren aan de man. Er wordt met veel lawaai onderhandelt over de scherpste prijzen, het fruit en de groenten vliegen door de lucht. Je hoeft je tevens ook niet druk te maken over het meenemen van een ontbijtje, langs de weg staan tientallen kleine ‘sampans’ die getransformeerd zijn tot mobiele café’s waar je een heerlijke traditionele noedelsoep of ijskoffie kan nuttigen. Lekker cultuur snuiven onder genot van een Vietnamees ontbijt dus!

De grootste en bekendste markt aan de Mekong Delta is de Cai Rang, dichtbij Can Tho city. De Cai Be in de Tien Giang provincie of de Phung Hiep in Nga Bay Town zijn echter net zo fascinerend. Mocht je nu door de toeristen de markt niet meer kunnen zien, raden we de Phoung Dien aan.

Foto: Frida Aquilar Estrada

2. Cultuur snuiven in een Hill-Tribe dorp

In Vietnam zijn enorm veel verschillende etniciteiten te vinden. Met meer dan vijftig verschillende etnische groepen maken de minderheden 8% uit van de Vietnamese samenleving. Al deze etniciteiten hebben hun eigen gewoontes en talen. De kleinere, intrigerende gemeenschappen zijn vooral te vinden  in de meest afgelegen berggebieden zoals de Central Highlands en het verre noorden. Door de grote hoeveelheid Hill-Tribe tours die aangeboden wordt is het erg makkelijk om een kijkje te nemen in het dagelijkse leven en de fascinerende eeuwen oude tradities van de stammen.

Voor een nog intensere en diepere culturele uitwisseling kun je ervoor kiezen om je trekavonturen te combineren met zogenaamde ‘homestays’: dit houdt in dat je een nacht doorbrengt in de verwelkomende, rustieke woningen. Daarnaast kun je hierbij genieten van het eten van authentieke regionale gerechten, het dragen van hun kleurrijke handgemaakte kleding en het leren van hun ambacht. Het actief deelnemen op deze manier kan een inspirerende en transformerende ervaring bieden die je niet alleen iets bijleert, maar die je ook aangrijpt en verrijkt.

Vietnam’s grootste Hill-Tribe rondreis bestemming is Sapa, hier komen een geweldig landschap en een oprechte stam cultuur samen tot een ware kern van authenticiteit.

Foto: Pixabay

3. Klim naar het mooiste punt van Halong Bay

Halong Bay is sinds 2012 een van de ‘Seven Wonders of Nature’ en verdient dan ook zeker zijn plek in deze lijst. Het is één van de grootste trekpleisters van Vietnam, zo wel voor locals als voor toeristen. Halong Bay is bedekt met 1600 eilandjes van kalksteen, elk met een dichte begroeiing op de top. Met een bootje vaar je tussen deze rotsen door en bezoek je de mooiste grotten. Er worden dan ook verschillende boottours aangeboden van één tot twee dagen waarin je de prachtige wateren kan ontdekken.

Niet alleen op het water kun je de Halong Bay beleven, vanuit Ha Long City kun je de Bai Tho Mountain beklimmen met daarop een van de mooiste viewpoints van de Halong Bay. Het viewpoint is nog niet erg toeristisch en vooral bekend onder de locals. Zeker een aanrader dus! Je zou de Bai Tho Mountain kunnen combineren met de boottour door door te reizen naar Cat Ba.

Foto: Ammie Ngo

4. Maak een trektocht door de rijstvelden van Sapa

Je zag hem al eerder voorbij komen bij de Hill-Tribe dorpen, maar Sapa is een dorpje in het noordwesten van Vietnam. Naast de interessante stammen die we eerder besproken hebben, zijn hier de mooiste rijstvelden te bezichtigen die tegen de bergen aanliggen. Het is de perfecte plek om te wandelen en tot rust te komen. Ook zijn hier veel leuke dorpjes en vooral heel veel groen. Het uitzicht is gegarandeerd iets dat je bij blijft!

Overal in Sapa zijn verschillende trektochten te boeken. Hierbij kun je kiezen voor een trektocht van een paar uur,  maar je kan ook kiezen om een paar dagen rond te trekken. In Sapa town kun je makkelijk een trekking regelen, er lopen erg veel gidsen rond. Zodra je het dorp binnenkomt zal je aangesproken worden door mannen en vrouwen die je een tour aanbieden in zeer gebrekkig Engels. De bekendste route is de North West Loop, een tocht die zes dagen duurt. We raden je aan om minimaal een paar dagen rond te trekken in Sapa, om je volledig onder te dompelen in de omgeving. Ben vooral niet bang om voor een lokale gids te gaan, ondanks dat ze vaak geen vergunning hebben kunnen zij je wel de mooiste plekken laten zien, omdat zij er al hun hele leven wonen.

Foto door Phan Dang Viet Tung

5. Een bezoekje aan het chaotische Hanoi

Hanoi is de hoofdstad en tweede grootste stad van Vietnam. Bij het benoemen van onvergetelijke plekken in Vietnam, kunnen we deze dan ook zeker niet overslaan. De stad staat bekend om zijn brede straten en oude villa’s met Franse invloeden. Het bestaat vooral uit hele drukke straten, met overal scooters en lawaai. Er zijn niet echt hoogtepunten op het gebied van bezienswaardigheden, dus we raden je aan om Hanoi vooral te bezoeken als je wil proeven van de sfeer. Het is namelijk een bruisende stad vol met leven en kleine open lucht eettentjes. Old Quearter is daarom ook meteen één van de leukste bezienswaardigheden: de scooters, auto’s en fietsen die als mieren om elkaar heen manoeuvreren, en de kleine winkeltjes waar zo enorm veel gebeurt. Het is een goed toonbeeld van de drukke, ambachtelijke Vietnamese cultuur.

Mocht je toch wat bezienswaardigheden willen bezoeken in Hanoi, raden we de Hoa Lo gevangenis en het mausoleum van Ho Chi Minh aan. Beide toonbeelden van een belangrijk stukje van de Vietnamese geschiedenis. Vergeet ook niet langs te gaan bij het Hoi Kiem meer, een prachtige rustige plek waar je even op adem kunt komen nadat je overspoelt bent door de chaos van Hanoi.

Foto: Markus Winkler
Total
20
Share