Voor op de bucketlist: adembenemend Cappadocie

Na een nachtje doorhalen is het om 05:00 ’s nachts tijd om een avontuur in Turkije aan te gaan en wel op 1 km hoogte. Met een trapje klim ik in de rieten mand en houd me goed vast aan de rand. We wiebelen wat heen en weer, warme lucht raast langs mijn nek en de mensen op de grond worden langzamerhand kleiner. Het maanachtige landschap wordt beter zichtbaar en de zon is aan het spelen met haar vijftig tinten oranje. Maak kennis met het sprookje dat Cappadocië heet…

De mooiste zonsopgang ter wereld

Ik ben normaal geen ochtendmens, maar voor dit uitzicht mag je mij altijd wakker maken. Dagelijks stijgen hier z’n 100 luchtballonnen op, wat zorgt voor mooie beelden. De spanning stijgt wanneer de grond onder je kleiner wordt. Maar eenmaal op een gezette hoogte kun je alleen nog maar genieten. Het ene moment ben je op 1 km hoogte en het andere moment raas je langs de bijzonder gevormde rotsen.

Voor mensen met hoogtevrees zijn er ook genoeg andere opties om het gebied ontdekken zoals te paard, per jeep of te voet. Maar één ding is zeker, als je echt de ultieme Cappadocië ervaring wilt meemaken, moet je jouw angst voor hoogte gewoon even opzij zetten (ik spreek uit ervaring). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een combinatie te doen, zodat je dit adembenemende gebied via verschillende perspectieven te zien krijgt.

Ontstaan Cappadocië

Dit wonderlijke landschap is ontstaan door vulkanen die miljoenen jaren geleden uit zijn gebarsten en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het maakt het deel uit van een nationaal park en is het één van ‘s werelds grootste natuurwonderen. Niet voor niets dat deze bestemming op je bucketlist moét staan!

Wanneer je de immense vlakte van circa 800 km² van bovenaf ziet, lijkt het net of je in een sprookje bent beland. Het gebied bestaat uit flinke rotspartijen, ondergrondse dorpen en de beroemde liefdesvallei bij Goreme. In deze vallei vind je opmerkelijke rotsen, welke ook wel feeënschoorstenen worden genoemd vanwege hun ‘puntmutsige’ uitstraling en wel tot 30 meter hoog kunnen reiken. Toch zijn de meningen over de vorm verdeeld. De een heeft meer een associatie met een asperge en de ander een dikke leuter. Oordeel zelf maar na het zien van de video.

Afsluiten in stijl

Na de ballonvaart was het tijd voor ontbijt in het Göreme Kaya Otel. Ze hebben hier het beste uitzicht over het historische Cappadocië, waar je onder het genot van een hapje en drankje wel uren kunt wegdromen. Met een goede afwisseling tussen lokale en internationale gerechten is er voor iedereen wel wat wils. Wanneer je deze prachtstad bezoekt, is het bezoek aan dit authentieke hotel en/of restaurant zeker een bezoek waard.

Ik heb in ieder geval deze unieke ervaring van mijn bucketlist kunnen afstrepen. Wil jij dit ook doen? Corendon biedt rondreizen naar Cappadocië aan vanaf 199 euro!

Total
1
Share