Bruichladdich Octomore 6.3

We kregen een proefflesje whisky opgestuurd, rechtstreeks uit Schotland. Een flesje Octomore 6.3, van de Islay whiskeydestilleerderij Bruichladdich. Dit is niet zo maar een whisky. Het is een sterk gelimiteerde oplage van een Islay whisky met het hoogste turfgehalte dat op dit moment verkrijgbaar is. “Of wij het leuk vonden deze te testen”. Absoluut!

Octomore 6.3

Wat maakt deze whisky nu zo bijzonder? De gerst die gebruikt werd voor deze whisky komt 100% van het kleine Schotse eilandje Islay. Sterker nog, het komt 100% van de boerderij (genaamd Octomore) van James Brown, 1,5 km van de Bruichladdich destileerderij.

Octomore 6.3Turf

Wat deze whisky nog bijzonderder maakt is het turf gehalte. Schotse whisky staat bekend wat rokeriger te zijn. Dit komt omdat, in tegenstelling tot de meeste Ierse whiskey’s, de mout gedroogd wordt op vuur dat gestookt wordt met turf. Deze turf is ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de whisky. Daarom wordt vaak het turf gehalte aangegeven in ppm. Hoe hoger het ppm (parts per million), hoe meer turf je in de whisky terug vindt.

Om een beeld te schetsen: Een gemiddelde (in hoeverre je daar over kan spreken) turfrijke whisky heeft een ppm tussen de 30-60 ppm. De Octomore 6.3 heeft een turfgehalte van maar liefst 258 ppm! Een hoger turfgehalte wil niet zeggen dat het beter of slechter is, het is een indicatie van de smaak, waar je van moet houden. Het geeft natuurlijk wel aan dat het om iets bijzonders gaat.

Quote 2

Smaak Octomore 6.3

Natuurlijk moet ik deze whisky proeven! De geur is ontzettend zwaar en heftig. IJzer, rook en natuurlijk turf. Daar tussendoor lichte tonen van zoete kruiden.
De smaak is in het begin turf. Overal. Direct zakt de turf weg en is er een heel palet aan andere smaken te herkennen. Fruitig, met een bittertje. Hij is zoeter en zachter dan ik verwacht, maar eindigt in een lange, sterke en unieke afdronk.

Conclusie

Met de gelimiteerde oplage van 18.000 flessen en een adviesprijs van €240,- is de Octomore 6.3 niet voor iedereen weggelegd. Voor de verzamelaar, liefhebber of investeerder is het echter een absolute aanrader. Het is werkelijk een sensatie om deze turfrijke whisky eens te mogen proberen. Een perfect cadeau om een échte whiskyliefhebber eens goed te verwennen!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS