Zo verhelp jij je Jet Lag!

Mijn oma vertelde me laatst dat het vroeger al heel wat was, wanneer ze met de paardentram naar de kermis in het dorp naast Den Bosch ging. Tegenwoordig vliegen we zonder vreemd op te kijken naar de andere kant van de wereld. Een stedentripje kan prima in New York toch? Of een paar dagen op het strand, waarom doen we dat niet op Aruba?

Super leuk allemaal, maar het heeft één nadeel: Jet lag. Met deze tips heb je zo min mogelijk last van je jet lag.

1. Plan vooruit

Hoe lang ga jij naar die andere tijdszone? Ga je voor een dag of 2-3, pas je dan zo min mogelijk aan aan de tijdszone. Sta later op, ga ‘s nachts langer door, in het ritme wat je thuis ook zou doen. Probeer zonlicht te vermijden en draag een zonnebril om je biologische klok niet in de war te brengen.

Ben je een langere tijd in een andere tijdszone? Gooi diezelfde biologische klok dan zo snel mogelijk in de war! Zoek juist zonlicht op en ga op tijd naar bed, hoe moeilijk dat ook is.

2. De vlucht

Aan de hand van het vorige stukje weet je inmiddels of je je biologische klok een slinger gaat geven of niet. Begin daar in het vliegtuig alvast mee! Ga jij het vliegtuig in? Dan zet je je horloge/telefoon op de tijd van je bestemming. Is het daar avond? Welterusten dan! Is het daar in de morgen? Probeer dan zo lang mogelijk wakker te blijven. Tip: Loop af en toe wat rondjes!

Kan je niet slapen in het vliegtuig? Probeer niet die hele vliegtuig maaltijd naar binnen te schrokken en eet wat lichts. Een paar borreltjes helpen wellicht om in slaap te komen, maar ze komen je jet lag niet ten goede. Niet doen dus! Of wel. Fair enough.

3. Aankomst

Je hebt de vlucht vol gehouden. Je bent wakker gebleven of je hebt lekker geslapen. Dan kom je aan in je hotel.Moet je echt even slapen? Zet dan een wekker en slaap absoluut niet langer dan een uurtje.  Neem een lekkere douche en fris je zelf op. Tijd voor een avontuur aan de andere kant van de wereld. En op de terugreis? Dan neem je dit lijstje gewoon weer door!

Java Jakarta

 

Total
0
Share