Zo bespaar je fors als je op reis gaat

Nu de zomer voorbij is en het ‘normale’ leven weer is begonnen is het tijd om de schade op te maken. Het checken van je rekening na een maand relaxen op Bali, een cruise door de Cariben of een strandvakantie aan de Costa’s is altijd spannend. Je hebt onverantwoord veel geld uitgegeven aan alcohol, hotels, eten en andere nutteloze dingen die je op dat moment absoluut ‘nodig’ vond. Voordat je weer aan het werk gaat om de schade in te halen volgen hier wat bespaartips voor de vakantie die de kosten enigszins kunnen drukken.

Bespaartips voor de vakantie

Boek vroeg maar niet té vroeg

Hou je, net als ik, niet van plannen en boek je jouw ticket meestal pas nét voor de zomervakantie? Houdt er dan rekening mee dat je voor je ticket dan vaak wel de hoofdprijs betaalt. Wanneer je gebonden bent aan het hoogseizoen is het verstandig om vroeg te boeken. In januari en februari stunten de meeste reisaanbieders met mooie prijzen voor zomervakanties. Dit kan overigens per bestemming en touroperator ook nog erg verschillen, neem de tijd om dit uit te zoeken.

Bespaar geld, met geld

Wanneer je vreemde valuta’s opneemt in het buitenland moet je ervan bewust zijn dat de meeste banken extra kosten doorberekenen, bovenop de geldwissel tarieven. Dit kan erg in de papieren lopen wanneer je steeds maar kleine hoeveelheden opneemt. Een oplossing hiervoor is om de eerste keer een groot bedrag op te nemen, zodat je deze extra kosten minder vaak hoeft te maken. Pas wel op dat je dit geld niet allemaal op dezelfde plek bewaart, je zult niet de eerste zijn die een portemonnee verliest op je vakantiebestemming (jup, ik ook dus).

Weeg je bagage voor vertrek

Voor veel vluchten gelden bagagelimieten. Dit is het aantal kilo wat je ruimbagage maximaal mag wegen. Kom je er pas op het vliegveld zelf achter dat je over dit limiet zit, betaal je vaak belachelijke toeslagen om je bagage alsnog aan boord te krijgen. Gooi dus niet alles zomaar in je koffer, de helft gebruik je hoogstwaarschijnlijk toch niet. Zoek van tevoren goed uit wat de bagagelimiet voor je vlucht is en weeg je ingepakte koffer voordat je thuis vertrekt.

Boek- en vertrekdag

Mijd het weekend. Wanneer je een vlucht boekt op een doordeweekse dag bespaar je al snel een paar tientjes. Dit komt omdat de meeste mensen in het weekend boeken en de prijzen daarom in het weekend automatisch omhoog gaan. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdagmiddag als moment waarop het boeken van een vakantie het goedkoopst is. Daarnaast bespaar je ook geld wanneer de dag van vertrek op een doordeweekse dag valt. Dit komt omdat de meeste mensen vlak na een werkweek willen vertrekken en vóór maandag graag weer terug willen zijn.

Zoek incognito en boek vanaf een ander adres

Vliegmaatschappijen zijn gewiekst. Wanneer je een vlucht meerdere keren op een dag bekijkt worden er cookies opgeslagen die zorgen dat dezelfde ticket ineens een stuk duurder wordt. Gebruik daarom bij het afstruinen naar de goedkoopste tickets een incognito venster. Op deze manier worden er geen cookies opgeslagen en stijgen tickets niet in prijs door je zoekgedrag. Daarnaast onthouden websites van vliegmaatschappijen ook vaak je IP-adres en verhogen op basis hiervan ook de prijzen van de aangeboden tickets. Het is dus verstandig om uiteindelijke je ticket te boeken op bijvoorbeeld je werk of een ander adres. Zeker op korte termijn kan dit trucje je veel geld besparen.

Dit zijn natuurlijk maar enkele bespaartips voor de vakantie. Je kunt natuurlijk op veel meer dingen geld besparen, maar laten we wel realistisch blijven. Veel mensen gaan op vakantie om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en mag daarom best wat kosten!

 

Total
0
Share