Coming to America: waarom Florida zo tof is

Florida, afgeleid van de Spaanse naam La Florida (De Bloemrijke), is hot. Denk maar eens aan Miami. Will Smith is niet voor niets fan! Florida is de perfecte combinatie van een bruut uitgaansleven en ultieme rust op witte stranden. Als je deze plekken goed uitkiest natuurlijk. Voorkomen is beter dan genezen: zoek je het niet om tussen duizenden jongeren die staan, dan is Daytona Beach niet je beste vriend. Behalve tijdens Spring Break, dan is het er rustig ;-). Nee zonder grappen, er zijn toffe stranden die niet overbevolkt zijn, maar dat is wel even zoeken. Ben je meer van zien en gezien worden, dan is Florida sowieso the place to be.

Waarom Florida zo tof is

Miami

We kunnen er niet omheen. En willen er ook niet omheen. Misschien is het wat toeristisch of soms wat overdreven, maar wat is Miami een vette stad. De stad heeft alles wat een moderne man wil hebben. Bruisend, soms wel een beetje fout, rolschaatsende dames en Cubaanse cocktails. Loop langs, of trek zelf je rolschaatsen aan, Miami Beach en waan jezelf even als een filmster. Zet je meest foute zonnebril op en trek je tanktop uit. Mits je in shape bent. 80% van de inwoners is Zuid- of Midden-Amerikaans, waardoor de stad een exotisch tintje heeft. Om dit helemaal te beleven kun je bijvoorbeeld naar Little Havana gaan, daar lopen de salsa dansende Cubanen je om de oren. Stappen doe je uiteindelijk in Downtown Miami. Niks is hier te gek, bereid je maar voor.

Foto: Ashley Satonosky

Florida Keys

De Keys zijn meer dan 200 eilanden bij elkaar, die verbonden zijn met bruggen, waaronder de Seven Miles Bridge, Zo kun je van eiland naar eiland rijden. Het is een parelketting van eilanden die zo’n 300 kilometer lang met als meest zuidoostelijke eiland Key West. Dit eiland en het gelijknamige dorpje wordt gezien als een van de mooiste plekken van de Verenigde Staten. De charme van Key West zit ‘m in de vele houten huizen zich hier hebben genesteld, net zoals veel kleurrijke paradijsvogels. Verwacht hier dan ook geen grote flats en hotels, het is hier allemaal nog redelijk vlak. Het dorp waar schrijver Ernest Hemingway heeft gewoond is overdag het beste te verkennen op een fiets. En ‘s avonds komt de stad tot leven, vooral op Mallory Square. Vanaf hier kan je één van de mooiste zonsondergangen zien. Key West ligt maar op zo’n 90 mijl van Cuba en dat zie je overal in terug. Fijn wat dat overdreven Amerikaanse is ook niet altijd alles.

Florida’s Gulf coast

Veel mensen hebben de neiging om maar een kant van Florida te bezoeken, namelijk alleen de Atlantische kust. Maar dat is zonde, want aan de andere kant is ook van alles te beleven en iets minder bekend. Ook wel eens lekker. Zo is Naples bijvoorbeeld een van de rijkste steden van de Verenigde Staten, waar het vol staat met indrukwekkende villa’s. Niemand minder dan Bill Gates heeft hier dan ook een optrekje staan. Sanibel Island is op zijn plaats weer een stukje Caribisch gebied waar de schelpen tussen je tenen kruipen.

De Crystal rivier

Zwemmen met dolfijnen? Nee joh, dat is zo afgezaagd. Ga in de Crystal rivier zwemmen met zeekoeien, dat is toch veel cooler? De zeekoeien kunnen wel 540 kg wegen, maar zijn eigenlijk gewoon vriendelijke reuzen. Om zelf met een snorkel het water in te duiken is tof, alleen het is misschien nog wel bruter om er een hele excursie van te maken. Want zeg nou zelf: waar ga je anders nog een keer met zeekoeien zwemmen?

Cape Canaveral & Merrit Island

Gecharmeerd van de mensen die naar de maan worden afgeschoten en raketten in zijn algemeen? Dan dien je toch echt even een stop te maken bij Cape Canaveral en/of Merrit Island. Hier bevinden zich respectievelijk Cape Canaveral Air Force Station en Kennedy Space Center. Juist hier worden de raketten afgeschoten doordat de rotatiesnelheid van de aarde hier relatief hoog is en als het misgaat komt de raket niet in een bewoond gebied terecht. De indrukwekkende lanceringsbasis is een must see, alhoewel je hier natuurlijk ook veel te maken krijgt met toeristen

Everglades National Park

Wie had dit Nationale Park niet in dit lijstje verwacht? De Everglades is een uitgestrekt natuurgebied en heeft eindeloze mangroves en moerassen. Ongeveer één vijfde deel is uitgeroepen tot National Park en er leven veel bedreigde diersoorten. Vooral de Amerikaanse krokodil en de Floridapanter zijn bekende bewoners. Deze twee zijn misschien lastig om te spotten, maar alligators, dolfijnen en schildpadden zijn bijna een zekerheidje. Er worden excursie via een ‘airboat’ aangeboden, hiermee vlieg je in no time over de moerassen van het natuurgebied. Misschien nog wel leuker en milieuvriendelijker is om zelf een kano te pakken en zo de Everglades te ontdekken.

Extra: de kleine jongen weer naar boven brengen

Bij de stad Orlando zijn ontzettend veel pretparken gevestigd. Alleen snappen we dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Het heeft natuurlijk niet veel te maken met natuur. Maar het is wel leuk voor je kinderen, als je die hebt, of om die eigen kleine jongen binnenin los te maken. Wat je in Orlando allemaal aan pretparken vindt, is niet normaal. Denk alleen al aan zes verschillende varianten van Walt Disney, drie verschillende varianten van Universal Studios, Seaworld en Legoland. Dit is nooit allemaal te doen en dat zou ook zonde zijn. Alleen dit is wel een bijzonderheid an sich, want de overdreven vrolijkheid en het échte Amerikaanse kom je hier tegen.

Foto: Daz Brin
Total
4
Share