Zo schiet je het perfecte plaatje op vakantie

Reizen: het is niet voor niets één van ons meest besproken onderwerpen. We zijn er gek op. Het vastleggen van de momenten die je meemaakt is, even kort door de bocht gezegd, alles behalve makkelijk. Je dient er de tijd voor te nemen, over het juiste materiaal te beschikken en ook nog is gevoel voor timing hebben. Nee, het schieten van de perfecte foto is niet voor iedereen weggelegd. Laten wij nu een aantal onderwerpen hebben uitgezocht waardoor ook jij de volgende vakantie een aantal geniale foto’s op Instagram kan plaatsen.

De perfecte foto

Tegenwoordig zijn er overal, vooral op social media, perfecte foto’s te vinden. Hoe krijgen deze mensen dit voor elkaar, zul jij jezelf wel is afvragen. Hieronder vind je een paar essentiële, basis tips die ook jij kan toepassen op het volgende plaatje dat je gaat schieten.

1. Belichting

Veruit het belangrijkste bij fotografie is belichting. Het licht bepaalt jouw plaatje. Doormiddel van het juist instellen van de ‘diafragma’, ‘sluitertijd’ en ISO, kan jij het perfecte plaatje maken die bij dat moment past. Hier komt aardig wat bij kijken, maar gelukkig hebben we dit al een keer heel simpel uitgelegd.

Tip: vermijd het gebruik van de flits, deze is maar in enkele gevallen een interessante optie.

2. The truth is in the details

Laat één object van dichtbij de volledige foto innemen. Je camera of smartphone stelt zich scherp op het object en de achtergrond wordt een beetje wazig. Het geeft een waanzinnig beeld, en een detail kan veel zeggen over de plek waar je op dat moment bent.

3. Een blokje om

Iedereen is bekend met de pose voor de toren van Pisa of voor het operagebouw in Sydney. Als je een foto wilt nemen als een professional, dan kun je beter iets anders proberen. Zonder je even af van de menigte en fotografeer het gebouw vanuit verschillende invalshoeken. Denk als een fotograaf, ga een keer op de grond liggen of verplaats jezelf naar een hoger punt. Je foto’s worden hierdoor creatiever en laten zien dat jij anders kunt denken.

4. Spontane kiekjes zijn het beste

Ben je met de mannen op pad? Maak dan géén geposeerde groepsfoto, maar schiet foto’s als niemand het merkt. Op die manier zijn de foto’s spontaan en laat het beeld zien wat er op dat moment gebeurde. Misschien vinden je vrienden jou op dat moment irritant, totdat ze thuiskomen en zien wat voor gave foto’s er gemaakt zijn. Trust me, ze zullen je dankbaar zijn.

 

5. Rome is ook niet in een dag gebouwd

Het perfecte plaatje kan nu eenmaal wat tijd kosten. Waarschijnlijk ben je tijdens het maken van de foto, op een plaats waar je niet heel vaak zal terug komen. De foto’s zijn een herinnering voor het leven, neem daarom de tijd ervoor. Grote kans dat je ontzettend baalt als je thuis ziet dat de foto’s bewogen of wazig zijn en daardoor niet het juiste verhaal vertellen.

6. Leer je toestel kennen

Het apparaat wat je voor je hebt tijdens het maken van de foto’s heeft enorm veel opties. Probeer voordat je op pad gaat de gebruikershandleiding goed door te nemen, want er staan handige tips in waar jezelf niet aan zou denken. Pas een aantal foefjes toe als je een foto maakt, en je tilt zowaar de foto’s naar een hoger niveau.

7. Soms is centraal niet goed genoeg

Negen van de tien keer zul je een foto maken met het hoofdonderwerp in het midden. Alleen dit levert vaak niet zo’n spannende foto op, een foto wordt leuker als het op één derde van de randen staat. Zo krijg niet alleen het hoofdonderwerp goed in beeld, maar ook de achtergrond. Wat minstens zo belangrijk is voor een goede foto.

Een goede compositie is ontzettend belangrijk!

8. Het gouden uurtje

Misschien al wel bekend bij je, alleen nog wel interessant om te vermelden. De beste, mooiste en meest sfeervolle foto’s maak je bij het eerste én laatste uurtje zonlicht van de dag. Foto’s die midden op de dag worden gemaakt, hebben vaak harde schaduwen of de mensen staan er met dichtgeknepen ogen op. Wil je weten wanneer het gouden uurtje is op jou volgende locatie? Check het hier.

Total
1
Share