Dit is waarom jij nog dit jaar naar Tunesie moet

Als iemand je vraagt welke landen je echt nog een keer wilt bezoeken, is Tunesië waarschijnlijk niet het eerste land dat in je opkomt. Het Noord-Afrikaanse land is de afgelopen jaren niet altijd positief in het nieuws geweest en staat verder vooral bekend om de enorme all inclusive hotels en stranden vol toeristen. Toch zou Tunesië wél op jouw must-vist list moeten staan, en hoog ook! Want de uitgestrekte Sahara, idyllische oases, magische fata morgana’s en rijke cultuur maken van Tunesië een onvergetelijke ervaring!

Compleet andere wereld

Hoewel Tunesië in Afrika ligt (voor je gevoel een behoorlijk eind weg), ben je er zo. Vanaf Schiphol vlieg je er in een kleine drie uur naartoe. Ideaal dus als je eens wat anders wilt dan Europa, maar geen tijd hebt voor een enorme reis. En anders dan Europa, dat is het zeker. Zodra je het vliegtuig uitstapt, stap je een compleet andere wereld in. Aan de vibe en de mensen merk je het meteen; dit gaat een hele vette reis worden!

Tunesië20

Tunis

De eerste stop van je reis zal waarschijnlijk Tunis zijn, de hoofdstad van Tunesië. Deze grote, moderne stad is tof om rond te kijken, maar niet de reden waarom je naar Tunesië komt. Ons advies: trek één of twee dagen uit zodat je in ieder geval het oude Carthago en Sidi Bou Said kan bewonderen. Carthago was in de Romeinse tijd één van de belangrijkste handelssteden en is daarom een plek met een indrukwekkende geschiedenis. Hoewel er nu niet veel meer van de stad over is, heb je hier wel een prachtig uitzicht over Tunis. Het stadje Sidi Bou Said mag je niet overslaan vanwege de ontelbare witte huisjes met sprookjesachtige blauwe deuren. Hier kan je op je gemakje door de straatjes struinen en plaatjes schieten die je Instagram flink upgraden ;-).

Richting het zuiden

Tijd voor het echte werk. Vanaf Tunis vlieg je in een uurtje naar Tozeur, de enige grote stad in het zuiden van Tunesië. Het is een groene oase in een verder uitgestrekt niets. Hier begint je reis echt en kan je gaan ontdekken wat voor moois Tunesië allemaal te bieden heeft. Houdt er rekening mee dat als je meer dan Tozeur wilt zien – en dat wil je! – een 4×4 een must is. Met zo’n dikke auto trotseer je comfortabel én in stijl de ruige omgeving.

Rond Tozeur zijn verschillende kleinere oases te bewonderen. Eén die zeker de moeite waard is, is de bergoase Chebika. Door de felle gele en groene kleuren in combinatie met het turquoise water, lijkt het alsof je in een ansichtkaart terecht bent gekomen. Voor een adembenemend uitzicht moet je als een berggeit naar boven klimmen, wat behoorlijk pittig is met een temperatuur van rond de 40℃. Maar hey, je inspanning wordt rijkelijk beloond. What a view!

Star Wars

Als je groot fan bent van de misschien wel beroemdste filmreeks ooit, dan weet je dat in Tunesië meerdere Star Wars-films zijn opgenomen. De gele zandduinen bleken de perfecte setting te zijn voor de woestijnplaneet Tatooine. Zegt dit je allemaal niks, dan kan je deze plek beter overslaan. Als Star Wars-leek zal de filmset je waarschijnlijk niet veel boeien. Ben je wel fan en sta je bij woorden als Mos Espa en Luke Skywalker al te kwispelen, dan is deze plek zeker een aanrader! Met een 4WD is de plek goed te bereiken vanaf Tozeur en race je met gemak door de grote zandduinen richting de set. May the force be with you!

Tunesië15

De poort naar de Sahara

Na een nacht in één van de luxe hotels van Tozeur rij je nog verder naar het zuiden. Want de woestijn die je gezien hebt is mooi, maar nog niks vergeleken met de enorme Sahara. Om deze met eigen ogen te kunnen bewonderen moet je richting Douz. Dit stadje ligt aan de rand van de grootste woestijn ter wereld en wordt daarom ook wel de poort naar de Sahara genoemd.

De weg van Tozeur naar Douz gaat dwars door de Sjott el-Djerid, een gigantisch opgedroogd zoutmeer. Naast de kaarsrechte weg staan af en toe vervallen hutjes waar je een pitstop kan maken en het buitenaardse landschap (met hier en daar opvallende roze, blauwe en groene kleuren) kan bewonderen. En als je geluk hebt spot je hier nog een fata morgana. Wat overigens niet zo dramatisch is als in films, maar wel heel tof om een keer te zien!

Zandhappen in de Sahara

Tunesië5

De Sahara is één van de meest indrukwekkende plekken die je ooit gaat gezien. Hoewel het niet veel meer is dan een enorme, uitgestrekte zandbak, heeft de plek iets magisch. Er hangt een rust en stilte die je niet snel ergens anders ervaart. Daarnaast is het de ultieme plek voor avontuur en off the grid kamperen. Zo kan je met een 4WD of quad door de woestijn scheuren, of voor een meer tranquilo aanpak kiezen en op een dromedaris de zandvlakte trotseren. 

Als je de mogelijkheid hebt, doe het allemaal! We hebben helaas niet zelf kunnen ervaren hoe het is om midden in de Sahara wakker te worden, maar het schijnt een once in a lifetime experience te zijn. Wel hebben we door de zandduinen geracet op een quad. En dat is een hele grote aanrader! Na een héle korte uitleg – ‘dit is remmen, dit is gas’ – scheur je op je krachtige vierwieler achter je gids aan de Sahara in. Adrenaline kick gegarandeerd en een fantastische afsluiter van je reis!

Reisadvies

We noemden het eerder al even; Tunesië is de laatste jaren niet echt positief in het nieuws geweest. Sinds de aanslagen in 2015 wordt het land als onrustig bestempeld en krijgt Tunesië van veel Europese landen een negatief reisadvies. Onterecht! Wij hebben met eigen ogen gezien dat je anno 2017 prima weer naar Tunesië kan. Het land is gemakkelijk te bereizen en rustig. Héél rustig. Want het negatieve reisadvies heeft ook een voordeel; je bent één van de weinige toeristen. Dus wil je graag naar Tunesië, dan raden wij je aan dat dit jaar nog te doen. Voor het land opnieuw ontdekt wordt door de Europese zonaanbidders… 

Natuurlijk zijn er goeden redenen om een negatief reisadvies te geven. Hoewel we deze raad absoluut niet negeren hebben we een weloverwogen keuze gemaakt om deze reis toch te maken. En dat moet iedereen doen voordat hij op reis gaat naar een gebied waar een negatief reisadvies geldt.

Total
5
Share