Tirol: Oostenrijks diamant in de zomer

Dit keer geen stedentrip naar Tirol in de winter, maar een zomerreisje naar het Tiroolse Nauders en het Ötztal. Visit Tirol was namelijk zo aardig om ons uit te nodigen voor een action packed presstrip met de naam ‘Guys & Mountains’ en laat ik nou net een guy zijn die van mountains houdt. Zo gezegd, zo gedaan. Een kort vluchtje naar München en een transfer later stond ik binnen een half dagje ineens in Nauders, tegen de grens van Italië.

Nauders

Nauders, gelegen op 1394 meter, ligt in het uiterste hoekje van de deelstaat Tirol. Klinkt op zichzelf niet zo spannend, maar het verhaal achter de omgeving zeker wel! Omgeven door zowel Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse bergen vinden bezoekers een mix van hoge alpenweiden en steile bergtoppen, die in de zomer allemaal te voet of per mountainbike te verkennen zijn. Al sinds de Romeinse tijd gebruiken reizigers en (drugs)handelaren de bergpassen tussen Oostenrijk en Italië voor hun reizen richting het Zuiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in het geheim gewerkt aan een verdedigingslinie op de Reschenpass die bescherming zou bieden tegen Hitler’s invasie. Deze linie is nog deels intact en wordt ‘Dragon’s Teeth’ genoemd, en als je er naar kijkt snap je wel waarom. Menig tank is hier aan zijn eind gekomen in een poging de verdedigingslinie te passeren.

Tirol

Dit ruige gebied leent zich ook perfect voor mountainbikers waar je tijdens een 3 Country Enduro Trail kilometers aan bergkammen kunt ontdekken met als hoogtepunt het uitzicht op de Reschensee in Italië, of Lago de Resia zoals ze het daar noemen.

Tirol

Ötztal

Het tweede deel van de reis bracht me naar het Ötztal, Sölden om precies te zijn. Hier verbleven we in het prachtige Designhotel Bergland Sölden  (4 Star Superior) waar je met een ziek dikke Spa & Welness intens kunt relaxen na alle adrenalinetrekkers in het Ötztal. Vanuit dit hotel kun je rechtstreeks de lift inrollen die je naar het Ice Q Restaurant op 3048 meter brengt. Naast dat hier in 2015 een deel van de James Bond film SPECTRE is opgenomen vind je hier ook een panoramaview over de ruim 200 omliggende bergtoppen, wat best wel imposant is. In de winter is Sölden één van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk en kun je losgaan op ruim 140 km pistes. ‘S zomers, different story. Je hoeft je echter geen moment te vervelen. Een klein uurtje ten noorden van Sölden ligt Haiming, de thuishaven van AREA 47.

AREA 47

AREA 47 is een outdoor Walhalla voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie in Oostenrijk. Of het nu raften is op de Inn of canyoning in ravijnen en langs watervallen, elk niveau kan hier terecht. Oja, en als je je bloed echt sneller wilt laten stromen kun je een poging wagen op het high-rope course waar je onder een brug, boven een kolkende rivier een parcours aflegt over hangende boomstammen en andere duivelse obstakels. Ik ben geen watje, maar dit was me een partijtje doodeng. Laat mij dan maar lekker wakeboarden en gelanceerd worden van een blob in het water area, dat de gehele zomer open is. AREA 47 heeft zelfs verschillende accommodaties waar je kunt overnachten.

Top Mountain Crosspoint

In Hochgurgl, 20 minuten rijden van Sölden vind je het Top Mountain Crosspoint, het hoogste motormuseum ter wereld. Hier worden ruim 230 klassieke motoren tentoongesteld van meer dan 100 verschillende fabrikanten. Van de eerste motorfiets ter wereld, tot dikke hedendaagse Ducati’s, je waant je letterlijk terug in de tijd. Het museum wordt door veel mensen als tussenstop gebruikt tijdens hun roadtrip op de motor om de benen te strekken, een hapje te eten en te genieten van het waanzinnige uitzicht.

Dat Tirol in de wintermaanden, met alle skigebieden, een drukbezochte bestemming is wisten we natuurlijk al. Maar dat het in de zomer ook zo ontzettend veel te bieden heeft was voor mij nieuw. (Adem in) Mountainbiken, Enduro trail, hiken, raften, canyoning, via ferrata, wakeboarden, bergbeklimmen, paragliden, je kunt het hier allemaal doen. Het wordt dus tijd om in Tirol eens flink de scharnieren te smeren!

Total
5
Share