Sneller door de security op luchthavens met 5 tips

Veel mensen vinden het een heisa… de security check op de luchthavens. Dat komt vaak ook doordat we niet weten, wat nou écht de achterliggende reden is van specifieke maatregelen. Maar om lange rijen te voorkomen nu de zomervakantie in volle gang is, is het wél belangrijk goed voorbereid te zijn als je door de security gaat! Wij wilden wel eens het naadje van de kous weten, en deden navraag bij Skyscanner. In samenwerking met hen kwamen we tot de volgende info & tips.

Zo kom je sneller door de securitycheck!

Waarom mogen de meeste mobiele apparaten niet in de ruimbagage?

Lithium-ion batterijen of accu’s die in laptops, camera’s, mobiele telefoons en e-sigaretten zitten, kunnen soms oververhit raken en dus brand veroorzaken. Weet je nog van de exploderende Samsung Galaxy Note 7s? Tegenwoordig nemen passagiers steeds meer technologische apparaten mee op reis en hoewel vliegtuigen uitgerust zijn met brandmelders en brandblussers, is het nog altijd vele malen veiliger om een getrainde brandblusser van de cabin crew dichtbij te hebben die het brandje snel dooft. Mobiele apparaten horen daarom thuis in de handbagage.

TIP:
Sommige luchtvaartmaatschappijen staan laptops en andere apparaten in de ruimbagage toe, maar ze kunnen je wel vragen om de batterijen te verwijderen en mee te nemen als handbagage. Check die regels dus altijd voordat je naar het vliegveld reist, zodat je niet hoeft te snuffelen tussen je ondergoed bij de check-in.

Maar waarom moet ik deze dan alsnog uit mijn tas verwijderen? Ze zien dit toch met X-Ray apparatuur?

Securitymedewerkers hebben ongeveer drie seconden de tijd om te bepalen of er iets vreemds in jouw bagage zit. Laptops en tablets hebben dikke circuit boards (printplaten) die de X-ray machines moeilijk kunnen doorzien. Daarom is het slim en nodig om grote elektronische apparatuur (alles groter dan een A5 of waarvan de dimensie groter is dan 20 cm) uit je tas te halen. Het helpt bij beter inspecteren van je hardware en geeft de security beter zicht op de tasinhoud.

TIP: Stop al je mobiele apparatuur in een aparte tasje in je handbagage. Dan haal je het er bij de security zo uit.

Hoe zit het met de 100ml regel?

Autoriteiten zijn begrijpelijk genoeg niet heel scheutig met het geven van de details, maar een mislukt bomcomplot in 2006 had als basis een paar gewone huishoudelijke middelen zoals nagellak-remover en bleekmiddel. Daarmee kun je een explosief maken, maar alleen als je de vloeistoffen in enorme hoeveelheden mengt. Daarom geldt nu nog altijd de ‘1 liter vloeistoffen’-regel. En de ‘100ml flesjes-regel’? De flessen zelf zijn cruciaal voor het maken van een dergelijk projectiel en het is praktisch onmogelijk om iets dergelijks te maken in kleine verpakkingen.

TIP:
De vloeistoffen die je mee wilt nemen – denk aan spuitbusjes, tandpasta, crèmes, gels, en medicijnen – moeten in een doorzichtige tas zitten. Het bespaart tijd als je deze thuis al in een doorzichtig tasje stopt.

Bedenk goed welke schoenen je aandoet

Een paar maanden na 11 september 2001 probeerde een terrorist een projectiel mee te nemen, verstopt in de schoenen die hij aanhad op zijn vlucht van Parijs naar Miami. Daaruit is de ‘schoenen uit’-regel ontstaan. Zeventien jaar later bestaat dit nog steeds, maar lijken de regels op ieder vliegveld anders en dat is ook zo. Dat komt omdat sommige vliegvelden inmiddels high-end X-ray machines hebben die jouw schoenen scannen. Bij vliegvelden die dat niet hebben, moeten ze uit.

TIP: Je wilt natuurlijk door het screening proces vliegen. Vermijd plateauzolen, dikke zolen, laarzen of schoenen met metaal erin. Platte schoenen die je zo aan en uit doet zijn het makkelijkst en loodsen je het snelst door de security.

Maak geen grapjes over bommen en wapens

Toen een Britse studente naar Miami reisde, maakte ze een grap over een bom in haar handbagage. Ze bracht vier nachten in de gevangenis door en vermeed uiteindelijk een langere straf door hoge boetes te betalen en geld te doneren aan de 9-11 slachtoffers. Vergelijkbare situaties hebben zich voorgedaan in Australië en Canada. Het noemen van woorden als bommen, wapens of explosies wordt altijd gemeld aan de politie, je wordt ondervraagd en van de vlucht geweerd. Niet echt de perfecte start van je vakantie… Alle vliegveldmedewerkers (niet alleen security) zijn getraind op een zero tolerance aanpak bij dit soort opmerkingen.

Oké, ik begrijp dat ik vanwege de securitymaatregelen op tijd op het vliegveld moet zijn. Maar waarom moet ik soms al een uur voor het boarden klaarzitten?

Alle vluchten naar Amerika vanuit het buitenland vereisen extra security screenings voor de take-off, dit gebeurt vaak bij speciale controleposten vlakbij de gate. Je weet of je hiervoor ‘uitgekozen’ bent als er ‘SSSS’ op je boardingpas staat. Dit kan betekenen dat je bagage wordt doorzocht, dat je je laptop aan moet zetten en een praatje moet maken met een TSA-agent.

Goed om te weten: bij een gemiddelde 130-zitter voor korte vluchten duurt het zeker 25 minuten om het vliegtuig te ‘vullen’. Bij een groter vliegtuig zoals een Airbus A380 geldt zeker 50 minuten. Als alle passagiers tijdig bij de gate zijn, scheelt dat een hoop tijd en kan het vliegtuig op tijd vertrekken.

TIP:
Zorg dat je niet de laatste passagier bent of nog erger: iemand die z’n vlucht geheel mist. Vraag de check-in medewerkers hoe lang het lopen is naar de gate. Op veel grote internationale vliegvelden zijn de gates soms kilometers ver weg. Zo heeft Beijing een gate die bijna vier kilometer is verwijderd van de check-in. Vaak staat de tijd ook aangegeven op de borden.

Total
1
Share