Reistrends 2018

Veel reizen is een megatrend die nog lang niet op z’n retour is. De experience economy zit in z’n gloriejaren en wij plukken daar de vruchten van. Er zijn dan ook jaarlijks heel wat ontwikkelingen op het gebied van reizen. Om te kijken wat deze ontwikkelingen in 2018 gaan zijn hebben we reis trendwatcher Tessa aan de Stegge ingeschakeld. Ze is een ware expert op het gebied van reizen, dus we vroegen haar om wat toffe trends met ons te bespreken die relevant zijn voor onze doelgroep. Jij dus! 😉

Reistrends 2018

Betekenisvol reizen

We zullen eerlijk zijn: we maken heel wat vlieguren in een jaar en hebben er eigenlijk nooit echt bij stilgestaan hoe vervuilend dat is. Zo is je vlucht (bij niet-Europese bestemmingen) al goed voor gemiddeld 76% van de totale CO2-uitstoot van je hele vakantie! Dat is aardig wat. Helemaal als je bedenkt dat het aantal mensen dat het vliegtuig pakt de komende 20 jaar naar 7,8 miljard zal verdubbelen.

Natuurlijk zijn vliegmaatschappijen druk bezig met steeds zuiniger te worden, maar zal daar in 2018 nog niet heel veel in veranderen. Het is daarom zaak om je ‘vlucht’ op een manier goed te maken tijdens je reis. Pak op je bestemming vaker de trein of de voet, i.p.v. taxi’s of binnenlandse vluchten. Stimuleer zo min mogelijk vervuilende industrieën, zoals de landbouw, en kies voor milieubewuste organisaties, zoals hotels, restaurants of uitstapjes.

Ook begrijpen we anno 2018 allemaal wel dat olifant-rijden in Thailand een absolute no-go is. Door dit soort dingen te vermijden reis je betekenisvol! Tenslotte is het goed om in gedachten te houden dat als je reizen aangeboden krijgt met prijzen die te mooi zijn om te geloven, dan weet je dat er altijd iemand aan het kortste eind trekt. En vaak is dat een local.

Geen collectie van highlights

De toren van Pisa, de tempel in Uluwatu en het uitzicht van Santori zijn door Instagram eigenlijk het bezoeken niet eens meer waard. We hebben deze highlights eigenlijk al van alle kanten en met de mooiste belichting gezien, dus de kans dat dit tegenvalt is eigenlijk best groot. In 2018 geen highlights meer en zelfs het afvinken van een bucketlist wordt minder belangrijk. We willen op zoek naar nieuwe avonturen en plekken. Zelf dingen ontdekken, zodat je unieke herinneringen en verhalen hebt!

Andere bestemmingen

Een logisch gevolg hiervan is dat we minder vaak op reis gaan naar voor de hand liggende plekken. Juist wat minder bekende landen zullen steeds vaker aan bod komen. Die ongereptheid is heel belangrijk, ook al gaat dit vaak hand-in-hand met een hogere kans op gevaarlijke situaties. Landen als Rwanda en Guatamala zijn enorm in opkomst. Kijk naar wat er met Colombia gebeurt is. Tien jaar geleden waren er de gevaarlijkste plekken ter wereld te vinden en die zelfde plekken zijn nu zeer goed te bezoeken!

Ook Tunesië en Egypte zijn weer op hun retour. Voor het er gevaarlijk werd, waren het landen met veel all inclusive hotels die afhankelijk waren van toerisme. Inmiddels is het gevaar grotendeels geweken en kan de schoonheid van deze landen opnieuw ontdekt worden!

Ook met het oog op ‘bewust reizen’ worden deze landen de komende tijd vaker en vaker bezocht. De lokale bevolking is afhankelijk van reizigers zoals wij!

Instant travelling

De technologie rondom reizen staat natuurlijk ook niet stil. Het wordt door het gebruik van apps steeds makkelijker om dingen on the spot te fixen. Een gids download je gewoon en leid je door middel van Augmented Reality door de stad. Een hotel boek je gewoon een dag van te voren en zelfs de meeste (binnenlandse) vliegtickets zijn een aantal uur van tevoren nog te regelen.

Maar ook als we wat uitzoomen gaan we veel impulsiever te werk. Een combinatie van het gebrek aan vaste contracten en de ballen die we tegenwoordig hebben, doet iedereen de vastig- en veiligheid de groeten en gaat voor onbepaalde tijd reizen. We zien wel weer!

Ook wat betreft het moment van reizen zijn we flexibeler. Als je goed zoekt kun je heel goedkoop naar de andere kant van de wereld vliegen, als je maar flexibel bent. Onze vriend Jelmer de Boer is zelfs een boek aan het schrijven: ‘Thuisblijven is goedkoper.’ Deze zal in de loop van 2018 te koop zijn.

Goedkoper vliegen

De concurrentie is moordend in de vliegsector en wij plukken hier nog steeds de vruchten van! De prijs van vliegtickets zal ook in 2018 blijven dalen. Denk bijvoorbeeld aan de prijsvechter Norwegian Air die vluchten naar NYC gaat aanbieden voor een veel lagere prijs, waardoor ook KLM omlaag zal gaan met de prijs.

Wist je dat er zelfs geen belasting wordt ingehouden op vliegtickets in Nederland? Voor ons geniaal natuurljk, maar eigenlijk te bizar voor woorden als je bedenkt hoe belastend het is voor het milieu. Dus maak er nog maar gretig gebruik van, want er gaan geruchten dat er vanaf 2021 verandering in gaat komen.

Slow traveling

‘Slow traveling’ is een logisch gevolg op alle bovenstaande trends. We nemen meer de tijd voor reizen en we gaan er bewuster mee om. Wat zie je dan? Mensen gaan niet langer op reis om zich vol te proppen in westerse restaurantjes, maar om juist gezonder terug te komen. Of om een sport te beoefenen die je in Nederland niet of minder goed kan, zoals surfen of bergbeklimmen. Of denk aan challenges die mensen doen om geld in te zamelen voor het goede doel!

Total
6
Share