Must-visit: Qeshm, het bounty eiland van Iran!

Als je aan het Midden-Oosten denkt, dan denk je al snel aan gevaar. En dat is niet gek, de media voedt ons dagelijks met angstaanjagende beelden, die natuurlijk ook niet uit de lucht komen gevallen. Maar het Midden-Oosten heeft daarnaast ontzettend veel mooie plekken die volkomen veilig zijn.

Iran is daar èèn van. Op enkele gebieden na is Iran volkomen veilig en het is een prachtige vakantiebestemming. Wij waren afgelopen week in het Zuiden van Iran op het Qeshm eiland en, écht jongens, wat is dit een toffe plek. We vertellen je er graag meer over:

Qeshm. Het bounty-eiland van Iran.

Qeshm

In de Perzische Golf op ongeveer 100 kilometer ten Noorden van Dubai bevind zich het grootste eiland van Iran: Qeshm. Het is een populaire vakantiebestemming onder de Iraanse bevolking. Het eiland zit vol met natuurwonderen en staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het bijzondere aan Qeshm is dat er een combinatie van woestijn, strand en bosgebieden te vinden is.

Het eiland is zo’n 100 kilometer lang en telt 110.000 inwoners. Het is goed te bereiken, zowel via het vliegtuig of de boot vanuit Bandar Abbas, de meest zuidelijke stad van Iran.

 

De sfeer

Het interessante van Qeshm is dat het er net ff anders aantoe gaat dan in de rest van Iran. Iran staat nou niet bekend om het land met de meeste vrijheden. Alcohol is ten strengste verboden, net zoals clubs en barren. Ook wordt ten alle tijden verwacht dat je bedekkende kleding draagt. Op Qeshm en tevens de andere eilanden worden deze regels met een korreltje zout genomen. Voor ons klinkt het heel normaal om in je blote bast rond te lopen, maar voor de bevolking van Iran is dit een bijzondere vrijheid waar ze maar al te graag gebruik van maken op de eilanden. De sfeer op het Qeshm is dan ook ten alle tijden goed en relaxed.

De stad

Het eiland telt èèn grote stad genaamd ‘Qeshm’. Hier bevindt zich het grootste gedeelte van de lokale bevolking. De stad kun je links laten liggen, want hier is niet heel veel bijzonders aan. Het echte spektakel begint wanneer je de stad uitrijdt. Hier en daar kom je nog wel een dorpje tegen, maar vooral heel veel spectaculaire natuur. De infrastructuur op het eiland is erg goed. Er loopt een centrale weg om het eiland die je naar al het moois brengt. Wij raden dan ook een om vanuit de stad een auto te huren en het eiland op eigen houtje te ontdekken!

 Star Valley

Wij verbleven een midweek op het eiland en hebben hierbij alles ontdekt wat er te ontdekken valt. Onze favoriete plek was op het Oosten van het eiland. Hier vind je Star Valley. Een enorme vallei met een vergelijkbaar landschap als de Grand Canyon. Je kunt hier overal je tentje opzetten, waarbij je de mooiste zons- op en ondergang zult ervaren.

Star Valley heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier in de nachten spectaculair veel vallende sterren zijn te bewonderen. Men denkt dat de prachtige vormen van het landschap ooit gevormd zijn door een vallende ster die hier is neergekomen. Gelukkig is dat nooit gebeurd ;-).

Mangrove Forest

Aan de noordzijde van het eiland bevind zich een bijzonder fenomeen: Mangrove Forest. Dit is een volledig uitgegroeid bos wat verdeelt is over meerdere kleinere eilanden. Dit soort van landschap vind je eigenlijk alleen maar in Zuid-Amerika daarom is het ook zo bijzonder fenomeen in het kurk droge Iran. Het is het grooste Mangrove bos van de Perzische Golf en voor omgerekend €5 kan je er met een bootje omheen varen. Het barst hier van de bijzondere vogelsoorten zoals flamingo’s en pelikanen.

Chahkooh Canyon

In het midden van het Eiland bevind ze de meest populaire attractie van het eiland: de Chahooh Canyon. Dit is de grootste Canyon van het Midden-Oosten. De surrealistische vormen zijn het resultaat van jarenlange erosie door de ruige natuuromstandigheden van Iran. Het is een stuk ongerepte natuur wat uitermate geschikt is voor hiken, mountainbiken, fotograferen en kamperen!

Wildlife

Door de zeldzame combinatie van bossen, woestijn en strand vind je hier een breed scala aan wildlife. Aan de kustgebieden kun je vanuit elke hoek van het eiland dolfijnen spotten. Ook kun je een van de vele dolfijn tours maken maar zelf spotten is natuurlijk veel leuker. In het binnenland kom je om de kilometer wel een groep kamelen tegen die dag en nacht over het eiland slenteren. Je vindt ze zelfs op het strand!

Het klimaat

Als je naar de wereldkaart kijkt dan valt vrij snel op dat Qeshm toch wel heel zuidelijk in de wereld ligt. Dit houdt in dat het hier in de zomer met temperaturen van 50 graden onhoudbaar warm kan worden. Het is in deze maanden dan ook compleet uitgestorven op het eiland. Het eiland komt in bloei in de wintermaanden, waarbij de temperatuur gemiddeld 25 graden is. Mensen komen vanuit alle omstreken naar het eiland toe om te genieten van de zon en de vrijheid. 

Overnachten

Aangezien het eiland populair is als vakantiebestemming voor de lokale bevolking, vind je hier in tegenstelling tot de rest van Iran vele guesthouses. Wij overnachten in het Haftrango Homestay, een sfeervolle warme locatie. Het guesthouse heeft meerdere binnentuinen waar een lay-back sfeer hangt. Het is mogelijk om vanuit de receptie vele activiteiten te boeken zoals wakeboarden, kitesurfen of mountainbiken. In de avond is het er gezellig en worden er door gasten spelletjes gespeeld.

 

Foto: Saba Sayad

Total
44
Share