Als liefhebbers van architectuur én sport, lopen we warm voor mooie voetbalstadions. Er worden zelfs voetbalstadions gebouwd om voetbaltafels. Een goed voetbalstadion is dan ook niet zomaar gebouwd en hoe langer het mee gaat hoe beter. Want het is toch prachtig als een stadion een stukje historie met zich mee draagt? Maar ook de nieuwste, moderne stadions mogen er zijn. Zo worden er stadions gebouwd waarvan het dak binnen enkele minuten open en dicht is.
We snappen dat als je aan een voetbalreis denkt, dat je voorkeuren uitgaan naar grote teams met mooi voetbal. Dat wil iedereen, maar sommige Europese voetbalstadions zijn gewoon een bezoekje waard op zich. En we kunnen je alvast vertellen: dit zijn vaak ook zeker niet de minste teams.
Brute voetbalstadions in Europa
Door heel Europa zijn de vetste stadions gebouwd die we niet allemaal in een lijst kunnen benoemen. Wel kunnen we je laten zien dat niet altijd de meest voor de hand liggende stadions het aller dikst zijn en waar je met je vrienden naar toe zou moeten. Want zeg nou eerlijk, voetbalreizen met je vrienden, dat zijn toch de mooiste trips die er zijn! Ga jij binnenkort met je vrienden op pad? Denk dan ook eens aan de volgende stadions met bijhorende teams!
1. San Mamés – 53.332 toeschouwers
De voetbalkathedraal is de thuishaven van Athletic Bilbao. Gelegen in het hart van Baskenland en aan de rand van het water. De club is opgericht in 1898 en is samen met FC Barcelona en Real Madrid de enige club die altijd op het hoogste niveau heeft gevoetbald. Het oude San Mamés is in 1913 gebouwd en hield het precies 100 jaar vol. Want het vernieuwde stadion kwam in 2013 aanbod. De buitenkant van het stadion is uitgerust met een verlichtingssysteem die de gehele buitenkant in een felle kleur kan veranderen. Bijvoorbeeld als er gescoord is.
De supporters die een wedstrijd mogen aanschouwen weten ook niet wat ze meemaken. Er is zo goed over het design nagedacht, dat de mensen op de eerste rij bijna de spelers kunnen aanraken. En dat terwijl het stadion ook nog eens huge is. Deze beleving zorgt voor een grandioos effect voor de toeschouwers, maar ook voor knikkende knieën bij de tegenstander.
2. Stade Louis II – 18.523 toeschouwers
Als je denkt dat alle clubs die strijden voor een landstitel en deelnemen aan de Champions League wekelijks spelen voor 60.000 toeschouwers, heb je het mis. AS Monaco speelt namelijk zijn wedstrijden in het Stade Louis II en dat biedt aanzienlijk minder plaats. Daarentegen heeft het Stade Louis II, oorspronkelijk gebouwd in 1930, wel een aantal prachtige architectonische kenmerken, zoals de negen bogen aan het einde van het stadion.
Het stadion, vernoemd naar de oude Prins van Monaco, waarborgt onder haar tribunes een overdekte arena. Hierin worden onder andere basketbal-, volleybal- en handbalwedstrijden georganiseerd. En alsof dat niet genoeg is heeft het ook nog een groot kantorencomplex en huisvest het de Universiteit van Monaco. De grote parkeergarage onder het veld heeft veel kritiek gekregen van andere managers.
3. Craven Cottage – 25.700 toeschouwers
Het stadion van de Londense club Fulham, is al sinds 1896 de thuisbasis van de club. Het stadion ligt recht aan de rivier de Theems en hier proef je de cultuur, clubliefde en het ouderwetse Engelse voetbal. In de begindagen had het stadion maar één tribune en dat is later uitgebreid naar vier tribunes. In 1905 werd de wereldberoemde hoofdtribune en hoekpaviljoen gecreëerd, die beide op de lijst staan van Engels erfgoed.
Opvallend: aan het einde van het seizoen 2001/20002 dacht Fulham dat het haar laatste wedstrijd had gespeeld op Craven Cottage. Loftus Road zou het nieuwe stadion worden, maar om verschillende bouw en juridisch gerelateerde oorzaken ging dit niet door. In plaats daarvan werd het ouderwetse stadion gerenoveerd en konden er 25.700 supporters naar de wedstrijden kijken. Misschien maar goed ook, want anders was dit pareltje verloren gegaan.
4. Timsah Arena – 43.331 toeschouwers
Na het zien van de foto zal het je niet verbazen dat Timsah krokodil betekend in het Turks. Het stadion van Bursaspor heeft een groen dak in de vorm van een krokodil. Met als extra toevoeging het hoofd van een krokodil, dat aan één kant uitsteekt. Dit bijzondere stadion is in 2015 officieel geopend en heeft een capaciteit van 43.331 stoelen. Staand kunnen er dus nog meer in. De stadions in Turkije staan altijd al bekend als heksenketels en daar doet deze niet vooronder.
5. Estadio Wanda Metropolitano – 68.000 toeschouwers
We kunnen toch wel rustig stellen dat Atletico Madrid is uitgegroeid tot een van de beste clubs van Europa. Het Vicente Calderon was een fenomenaal stadion, maar uitbreiding was helaas niet mogelijk. Daarvoor is het Estadio Wanda Metropolitano in de plaats gekomen. En de monden hier bij Manify vallen open. Het moderne stadion is al wel in 1994 gebouwd, maar pas sinds dit seizoen speelt Atletico haar wedstrijden hier.
In 2011 werden er plannen gepresenteerd om het stadion uit te breiden en te moderniseren. Met in het achterhoofd dat het wel eens de Olympische Spelen kan opleveren. Uiteindelijk werd het stadion pas in 2017 voltooid en kon de Spaanse club haar wedstrijden hier gaan spelen. Het resultaat mag er zijn. Van de club en van het stadion.
6. Shinnik stadion – 22.990 toeschouwers
Dit kunststukje zul misschien nog niet eerder hebben ontdekt. En dat snappen we. Het is namelijk de thuishaven van het Russische FC Shinnik Yaroslavl. Niet al te bekend dus, maar dat moest de club er niet van weerhouden om door te groeien. Er waren plannen gemaakt om het stadion uit te breiden naar 45.000 zitplaatsen zodat hier WK-wedstrijden gespeeld konden worden. Dit is helaas niet doorgegaan, waardoor de verbouwing ook is uitgesteld. Jammer, want dit stadion is op zijn minst bijzonder te noemen.
Het futuristische stadion is vooral zo mooi vanwege de buitenkant. Het blauwe glas dat zich rondom het stadion bevindt maakt dit een van de meest bijzondere stadions van Europa. Aanschouw het zelf: