Waarom jouw vakantie minstens acht dagen moet duren

Je hebt waarschijnlijk je relax-vakantie van dit jaar al geboekt, waarbij je lekker twee of drie volle weken er even tussenuit gaat. Goed dat je voor jezelf zorgt door bijvoorbeeld de Spaanse zon op te zoeken, maar er zit een geheim achter het maximaal tot rust komen op je vakantie…

Hoe jij het maximale uit jouw relax- vakantie haalt

Soms is een lang weekend of een midweek beter dan niets, maar als je de ruimte hebt, is een vakantie van minstens acht dagen het beste. Dit is gebleken uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Journal of happines Studies. Hierbij is onderzocht hoe je het beste alles uit je vakantie kunt halen als het aankomt op maximale ontspanning en geluk te bereiken, zonder dat je je verveelt of heimwee krijgt.

De positieve voordelen van je vrije tijd komen niet op de eerste dag, maar wetenschappers speculeren dat het tot dag acht duurt voordat mensen hun verantwoordelijkheden en werkstress volledig van zich afschudden. Na dag acht beginnen positieve gevoelens af te nemen en neemt die positiviteit helemaal snel af na dag elf.

Het trieste nieuws is wel dat de lengte van je vakantie geen invloed heeft op je humeur nadat jouw vakantie voorbij is. Zodra je weer aan het werk gaat, vergeet je waarschijnlijk de goede tijden die je had toen je aan het zwembad een heerlijke cocktail aan het drinken was. Je voelt je wel relaxed, maar je geest valt jammer genoeg weer volledig terug in de realiteit.

Daarnaast zijn korte vakanties, zoals weekendjes weg ook niet aan te bevelen, omdat mensen hierdoor niet genoeg rust kunnen nemen van hun werk. De grens tussen werk en privé kruisen elkaar dan teveel wat ook komt door het maken van langere uren op het kantoor.

Hoe krijg je dan toch alles uit je vakantie?

Er zijn een paar dingen die kunt doen om maximaal tot rust te komen tijdens je vakantie. De studie wijst erop dat het belangrijk is om een jaarlijkse vakantie te nemen. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico om vroegtijdig te overlijden en stijgt je kans op ziek zijn. Het raadt ook aan om jaarlijkse kortere vakanties te nemen waarbij je jezelf steeds kan opladen in plaats van een lange vakantie elk jaar te nemen. Houd je dan aan maximaal aan de elf dagen waarbij je op de achtste dag de meest relaxte dag maakt.

 

Total
1
Share