Maak een trekking over het dak van de wereld

De Himalaya is het hoogste gebergte van de wereld. Wie zou er niet een keer naartoe willen? De Himalaya is 2500 kilometer lang en ligt verspreid over de landen: China (Tibet), India, Nepal, Bhutan en Pakistan. Het immense gebied telt veertig bergtoppen boven de 7000 meter en negen bergtoppen boven de 8000 meter, waaronder de welbekende Mount Everest (8850 meter hoog!). Om zomaar de Himalaya in te duiken is niet voor iedereen afgelegd. Echter zijn er twee toegankelijke (betaalbare) routes die iedere gezonde jonge man of vrouw aan zou moeten kunnen.

Kathmandu

Een centraal punt ten opzichte van de Himalaya is Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Kathmandu is de springplank voor avonturen in de Himalaya. In het vliegtuig zul je al een verbluffend mooi uitzicht over de bergketen ervaren. Nepal werd in 2015 getroffen door een zware aardbeving. De stad is volop in de wederopbouw en inmiddels alweer helemaal veilig om naartoe te gaan. Echter blijft het toerisme achter waardoor de populaire wijk Thamel rustig overkomt, wat eigenlijk wel erg lekker is. Kathmandu is een geweldige stad en een paradijs voor outdoor liefhebber. Zo zijn er ontelbaar winkeltje waar je voor een prikkie alle outdoor merken kan kopen, of het allemaal echt is is een tweede vraag.

Annapurna base camp

De Annapurna is een stuk minder bekend dan de Everest, maar zeker net zo mooi, al dan niet mooier. Voor deze trekking reis je af naar Pokhara een rustig hippie dorpje aan de voet van de Himalaya. Pokhara is het beginpunt van je trekking, vanuit hier zul je in vijf dagen naar de top lopen om vervolgens via een andere route vijf dagen af te dalen. Het doel is het bereiken van het base camp dat op 4100 meter ligt. Het mooie van deze trekking is dat er een enorme variatie aan landschap is, zo zul je dagen door bos, rots of gletsjer gebieden lopen. Met een basisconditie is deze trekking prima te doen. Het is niet makkelijk en er zullen dagen tussen zitten waar je vreselijk gaat afzien, maar dit maakt de trekking des te mooier. Je verblijft in lokale guesthouses, met fantastisch eten en goeie bedden. Houd rekening met het seizoen, zo kan het in de winter vooral in de wat hogere gebieden -25 worden. Zomers daarentegen kan heel regenachtig zijn, dus bereid je hier op voor.

Everest base camp

Ja, je leest het goed met een basisconditie kan je nog steeds een trekking doen op de Everest. Echter loopt de trekking tot het base camp (5364 meter), het punt waar de professionals pas starten. Bij de meeste trekkingen neem je een vlucht naar Lukla, wat alleen al een avontuur is. Lukla heeft een landingsbaan van 460 meter, hellingspercentage van 12% en een afgrond van 700 meter. Het vliegveld heeft hiermee een plekje bemachtigd in de top tien gevaarlijke landingsbanen ter wereld. De meeste trekkingen duren tussen de 8-10 dagen, waarbij je samen met een gids zo’n acht uur per dag loopt. De route heeft minder afwisseling dan bij de Annapurna trekking maar je zult merendeels van de dagen uitzicht hebben op de spectaculaire Mount Everest.

Total
0
Share