Echt uniek: Het Noorden van Peru

De populariteit van Peru als vakantieland groeit al jaren. En dat is ook niet zo gek met de rijke geschiedenis, diversiteit in natuur en de toegankelijke bevolking. Trekpleisters als de Nazca Lines, de heilige vallei en natuurlijk Machu Picchu. Maar ook steden als Lima, Cusco en Arequipa helpen ook bij deze groei. Vrijwel iedereen die dit land bezoekt vliegt op Lima en zal daarna het rondje ter zuiden van Lima maken. Maar vrijwel niemand verkend het noorden van Peru…

Daarom zijn wij dat wel gaan doen! Check de hoogtepunten van onze reis, wellicht een inspiratie voor jouw volgende trip!

Bij het lezen van dit artikel raad ik je aan dit muziekje op de achtergrond aan te zetten. Dit was de enige cd die onze chauffeur bij zich had. Gewoon. Voor de sfeer

Lima

Net zoals alle andere toeristen starten we onze reis in Lima. Tijdens een rit van bijna 2 uur op zo’n 6 á 7 kilometer, maken we meteen kennis met de drukke spits van Lima. Lima heeft, met naar schatting (de laatste meting was in 2006) zo’n 14 miljoen inwoners, vrijwel alles. Zon, zee, lekker eten, hippe wijken en een goed uitgaansleven. Het enige wat deze metropool écht mist is goed openbaar vervoer en parkeerplaatsen. En dat merk je in de 4 uur durende spitsen van Lima.

Het is een heerlijke stad om even bij te komen van je reis. Je maakt kennis met typisch Peruaanse heerlijkheden als pisco (sour), ceviche en lomo saltado. Maar er is genoeg westers te vinden, mocht je jezelf nog niet helemaal in het Peruaanse willen dompelen.

Cajamarca & Cumbemayo

Toen ik de reisplanning kreeg, dacht ik eerst dat ik de achterkant van een willekeurig Gypsy Kings-album aan het bekijken was.

De volgende dag vliegen we vroeg in de ochtend naar Cajamarca. We verblijven in hotel Costa del Sol, wat mijn associaties met de Costa del Sol absoluut voorbij gaat. Dit hotel ligt aan het Plaza de Armas, een van de grootste pleinen in heel Peru. Het is ook meteen een van de belangrijkste in Peru. In Cajamarca is de ondergang van de Inca’s begonnen met de dood van de laatste Inca (koning).

Wat direct opvalt is de hoogte waar je je bevindt. Met 2650 meter boven zeeniveau is het even wennen. We gaan na een goed ontbijt nog hoger op, op weg naar Cumbemayo. Een voor de Inca’s heilig gebied vol waanzinnige valleien en passen. Hier worden offers gebracht in een 9 kilometer lang aquaduct van 3000 jaar oud (!). En dat op meer dan 3,5 kilometer hoogte. Terwijl je nog geen 24 uur in Peru bent. Je moet dit meemaken!

Leymebamba

De route van Cajamarca naar Leymebamba is 240 kilometer. Volgens Google Maps doe je daar, zonder stops en verkeer, 5 uur en 36 minuten over. Dat wordt een flinke rit… Maar wat een rit was dit! Ondanks dat na een aantal uur, je maag tussen je longen lijkt te liggen, blijf je je ogen uit kijken in het constant veranderende landschap.

Onderweg stopten we in Celendin, om een plaatselijke veemarkt te bekijken en te fotograferen. Hier werd duidelijk hoe weinig toeristen er in het noorden van Peru komen. Niet het marktje, maar wij waren het bijzondere in Celendin. Aan het eind van de middag komen we aan in Leymebamba, waar we de Inca mummies gaan bekijken. Heel bijzonder om deze van zo dichtbij te zien. Zo ook de kolibries die er buiten rondvliegen

Kuelap

De volgende ochtend vroeg op om richting Kuelap te gaan. Kuelap is een oude Inca ruïne die het Machu Picchu van het Noorden wordt genoemd. Inmiddels is er een kabelbaan gelegd die een trip naar Kuelap interessanter maakt. Wij moesten echter nog 3 uur met de auto om daarna nog een half uur te wandelen naar Kuelap. Zelfs met deze rit is Kuelap het bezoeken meer dan waard.

Hoe is het mogelijk dat een beschaving op de top van een berg op 3000 meter hoogte, zonder toevoer van vers water en voedsel kan bestaan. Ik heb werkelijk geen idee. Het uitzicht vanaf de top in combinatie met de ruïnes is echter magisch. De lama’s die er rond lopen maken het plaatje helemaal af.

Gocta Falls

Na Kuelap slapen we in de Gocta Lodge. Dit hotel heeft het beste uitzicht wat ik ooit vanuit mijn hotelkamer gehad heb. Vroeg naar bed en wederom vroeg op. Het volgende hoogtepunt staat morgenvroeg namelijk op de planning: Gocta Falls.

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar de Gocta Watervallen zijn met een hoogte van 771 meter een van de hoogste watervallen ter wereld, recentelijk ontdekt door een Duitse reiziger (ja het kan nog). De hike er naartoe is ongeveer 2,5 uur, al kun je de helft met een paard doen. Aangezien ik het niet zo op paarden heb, werd het lopen.

Door de jungle, omhoog en naar beneden en bij elke opening staar je naar die enorme waterkolom die in de verte naar beneden stormt. Het is een verademing als je na een pittige hike eindelijk aan de voet van deze reus staat. Ik moest erin! Ontzettend koud aangezien het vers smeltwater is en er een wind stond, waardoor ik mijn kleding niet eens fatsoenlijk uit kon trekken. Maar wat een ervaring!

Chiclayo: Ceviche

We trekken nu vanuit de Amazones richting de kust. Chiclayo. Een groot, oorspronkelijk vissersdorp en voor Peruanen een toeristische plaats. Het strand doet mij verrassend veel aan Scheveningen denken. Niet het strand waarvoor ik met vakantie zou gaan dus. Het eten is er echter fenomenaal. Ceviche is er wat de klok luidt. De meest verse vis die je kunt bedenken, rauw met citroen, ui, pepertjes en koriander. Ik doe ceviche nu echt te kort, want je moet het gewoon proberen!

Het Noorden van Peru

Dit was mijn vogelvlucht door het Noorden van Peru. Ik heb het zuiden nog niet mogen bewonderen, maar ik kan je het noorden absoluut aanraden. Ondanks dat de highlights toeristisch aandoen ben je écht op een unieke plek. Het eten is er fantastisch en de bevolking minstens net zo. In deze trip heb je de mogelijkheid om een stad als Lima te ontdekken, zowel ‘s nachts als overdag. Daarnaast heb je voldoende avontuur, cultuur en tijd om tot rust te komen tijdens de prachtige ritten die je maakt.

Het is allemaal zelf te doen al is openbaar vervoer niet de gemakkelijkste manier hier. Heb je iets meer budget? neem dan een privé chauffeur. Je hebt zelf meer tijd om uitgerust het avontuur aan te gaan en hij kan je de mooiste plekken van de regio laten zien. Wil je meer tips? Mail me gerust of check Peru.travel!

Total
3
Share