Guatemala: Guatever you’re looking for

Guatemala wordt in de volksmond ook wel Guatemaya genoemd. Niet zo gek, want overal waar je komt, zie je de Mayaanse bevolking, geschiedenis en kleurrijke kleding terug. Eerder schreef ik al een artikel over de Mayaanse hotspots in Guatemala. Niet zo’n cultuurliefhebber? Niet getreurd. Guatemala heeft ook een andere kant. Eentje van backpackers vibes, paradijselijke meren en onverwachte wendingen op het gebied van eten.

Koloniaal Antigua

Het kleurrijke, koloniale stadje Antigua is een must visit als je naar Guatemala gaat. Dit kleurrijke stadje staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dat betekent dat het er monumentaal mooi is. Daarnaast ademt Antigua een heerlijke backpackersvibe. Je vindt er knusse hostels, hippe koffiebarretjes en volop restaurantjes met groene binnenplaatsen. Ben je in Antigua met je crush? Bezoek dan de ruïnes van de San Jerónimo School. In de vele verstopte hoekjes vind je verliefde stelletjes die genieten van wat ‘privacy’. Een stelletje presteerde het ooit zelfs om zich te laten opsluiten na sluitingstijd omdat ze druk bezig waren met andere zaken (if you know what I mean). Uiteindelijk moest de brandweer uitrukken om ze te bevrijden.

Rumliefhebbers opgelet

Zacapa Centenario, een toppertje onder de rums, wil je zeker eens proeven. Zacapa Centenario is uitgegroeid tot het grootste rummerk van Guatemala en kent verschillende ‘ages’. De Zacapa Centenario 23years is het meest geliefd. Op het Carribean Weeks’ Rum Festival is deze overheerlijke rum al vijf keer uitgeroepen tot de beste premium rum. Niet gek, want de rum wordt gerijpt in bourbon-, sherry- en malagavaten. Klinkt goed, toch? Maar er is meer. Het echte geheim van de zachte smaak blijkt de hoogte te zijn. Zacapa wordt namelijk gerijpt op 2300 meter boven zeeniveau. Op deze grote hoogte is de temperatuur en de zuurstofconcentratie laag, waardoor het aging proces trager gaat. Hierdoor hebben de aroma’s en smaken meer tijd om zich te vermengen. Op naar de hooglanden van Guatemala dus.

Happy meals make happy people

Barbecue, chocolade en de Happy Meal. Je verwacht het niet, maar ze vinden alle drie hun oorsprong in Guatemala. Barbecue is het woord dat de Maya’s gaven aan de manier van koken zoals wij tegenwoordig barbecueën. Ook ontdekten de Maya’s dat je van cacaobonen chocolade kunt maken. We mogen de Spanjaarden bedanken voor het feit dat ze deze lekkernij uiteindelijk naar Europa brachten. Helemaal verrassend is de herkomst van de Happy Meal. Halverwege de jaren ’70 bedacht Yolanda Fernández de Cofiño de Happy Meal om meer kinderen naar haar McDonald’s in Guatemala te trekken. Het management in Amerika was daar zo van onder de indruk, dat het kindermenu werd doorgevoerd in alle McDonald’s vestigingen wereldwijd.

Tegenwoordig is het meest bekende gerecht uit Guatemala overigens gefrituurde kip. Ben je op zoek naar haute cuisine, dan hoef je Guatemala dus niet zo hoog op je lijstje te zetten.

Paradijselijke meren

Het is niet alleen cultuur dat de klok slaat in Guatemala. Je vindt er ook paradijselijke, helderblauwe (krater)meren. Op weg naar Tikal kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan Flores, een eiland in het meer Lago de Petén Itza. Er heerst een relaxte sfeer in de kleine straatjes en in de avond kun je er op straat goedkoop en echt Guatemalees eten kopen. Een andere aanrader is Jorge’s Rope Swing. Deze toffe plek is te bereiken per boot vanuit Flores.

Is de backbackers vibe niets voor jou en ben je meer op zoek naar een luxueus paradijsje? Dan wil ik je Casa Palopo aanraden. Dit hotel kijkt uit over Lago de Atitlán. Omringt door machtige vulkanen, is Atitlán één van de mooiste meren ter wereld en, naast Tikal, een van de grootste trekpleisters van Guatemala. Casa Palopo werd een paar jaar geleden door CNN uitgeroepen tot 1 van de 7 ‘ World’s most beautiful lakeside lodges’. Bonus: het hotel heeft een eigen heli waarmee je over het meer kunt vliegen.

Is Guatemala Guatever you’re looking for?

Januari en februari zijn de beste tijd om naar Guatemala te reizen. Kijk voor meer info op de toeristische websites: www.visitguatemala.com en www.visitcentroamerica.com.

 

Total
1
Share