Gambia: The Smiling Coast of Africa in 11 foto’s

Als ik mensen vertel dat ik naar Gambia ga, krijg ik ontzettend veel verschillende reacties. ‘Ohh, dat is waar al die flinke Britse vrouwen naar toe gaan?’, ‘Wat moet je daar nou weer doen?’, ‘Dat is toch geen vakantieland?’ en ‘Waar ligt dat dan precies?’, passeren de revue.

Je kunt er absoluut een fantastische strandvakantie hebben, daar in een later artikel meer over. Ik wil jullie graag meenemen in wat Gambia nog meer te bieden heeft. De ontzettend vriendelijke mensen, die over het algemeen goed Engels spreken, en de goede bereisbaarheid maken het namelijk dé perfecte bestemming om kennis te maken met Afrika.

Albert Market

Na een vlucht via Kaapverdië komen we ‘s nachts aan in Banjul, de niet al te grote hoofdstad van Gambia. Na een korte nacht vertrekken we in de ochtend naar de Albert Markt. Eén van de grootste, algemene markten van Gambia. Dit is meteen mijn vuurdoop in Afrika, en het is zoals je verwacht. Kleurrijk, vrolijk, druk en een kakofonie aan geluid én geuren. 

Tanji Fishing Village

Tanjy Fishing Village is met verve de meest hectische plaats waar ik ooit geweest ben. Het is de grootste vissershaven van West Afrika en dat is te zien. In de namiddag komen hier honderden vissersboten om de vangst van de dag aan land te brengen. Dat gebeurt gewoon met de hand. De vis wordt in een mand gelegd, op het hoofd gezet en jongens rennen vanaf de waterkant naar de rand van het strand. De jongens worden betaald per mand, dus ze rennen hun benen onder hun lijf vandaan. En, als je even niet oplet en in de weg staan, lopen ze je ondersteboven, maar geef ze eens ongelijk.

Aan het einde van de strand staan vrouwen die de verse vis verkopen. Als ze even niks te doen hebben, zoals ik het trof, is een potje Gambiaans mens-erger-je-niet een leuke bijkomstigheid. Tussen de visverkopende vrouwen en de hoofdstraat liggen ontzettend veel rookhuizen. Een gedeelte van de vis wordt niet vers verkocht, maar meteen gerookt op houtvuur. Dat geeft fantastische beelden, maar een verschrikkelijke lucht.

 

Kunta Kinte Island & Juffureh

Een trip naar James Island, wellicht beter bekend als Kunta Kinte Island is absoluut een must. Het eiland vertelt het verhaal van de slavernij. Op het eiland staat een burcht wat het zo ongeveer het epicentrum van de slavernij is geweest. Vanaf Banjul vaar je over de rivier de Gambia richting Juffureh. Daar bezoek je het slavernij museum wat echt de moeite waard is, en een school waar kinderen het motto ‘The Smiling Coast of Africa” pas écht een gezicht geven.  Met een klein bootje vaar je richting het eiland waar de ruïnes van dit kleine, maar ontzettend belangrijk stukje geschiedenis kunt zien.

Kachikally Sacred Crocodille Pool

Deze plek is heilig voor de Gambianen. Hier zijn zo’n 100 krokodillen te vinden in een vijver. Volgens de Gambianen is het water van deze vijver goed voor onvruchtbare vrouwen. Daarnaast is het natuurlijk goed voor het toerisme. De goed verzorgde en gevoede dieren laten zich makkelijk aaien en fotograferen.

Abca’s Creek lodge

Abca’s Creek Lodge is een prachtige lodge midden in de mangrove wordt gerund door Abdoul en de Nederlandse Carlijn (AbCa). Een plaats bij uitstek om de prachtige natuur van Gambia te ontdekken, al is deze plek an sich al de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen om de apen, vogels en fantastische omgeving, ook om de gastvrijheid van dit gezellige stel en het heerlijke eten!

Conclusie

Gambia is een uitstekende wintervakantiestemming. Zeker wanneer je een vakantie zoekt die meer biedt dan alleen op het strand liggen. Je maakt kennis met Afrika op een hele toegankelijke manier. De mensen zijn extreem vriendelijk en spreken goed Engels. Wees voorbereid op mensen die je iets willen aansmeren, al is dat niet op een vervelende manier. Volgens mij geldt er de regel 1x nee is pas nee, en daar hebben ze ook vrede mee.

Wij vlogen met TUI vanaf Amsterdam naar Banjul en overnachtten in hotel Sunset Beach, wat je al kan boeken vanaf €499 voor 9 nachten all inclusive, inclusief vlucht. Geen geld dacht ik zo. Dat geeft je genoeg ruimte om naast het hotel ook de rest van Gambia te ontdekken!

Total
9
Share