Tussen de continenten Europa en Noord Amerika duiken doe je hier!

IJsland is één van de mooiste plekken op aarde. Het land is puur, rauw en adembenemend mooi. Niet gek dus dat steeds meer mensen deze bestemming op hun bucketlist hebben staan. IJsland wordt vooral geassocieerd met sneeuw, gletsjers, geisers en het Noorderlicht. Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan een geweldige duik- en snorkellocatie. Toch bevindt zich hier één van de mooiste plekken ter wereld om te duiken; de Silfra kloof. Het bijzondere hieraan: je zwemt letterlijk tussen de continenten Europa én Noord Amerika door!

Silfra-kloof1
Foto: Dive.is

De Silfra kloof

Op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Reykjavik ligt Þingvellir, één van de drie nationale parken die IJsland kent. Het park staat dankzij de prachtige natuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is alleen daarom al een bezoekje waard. In het park ligt het þingvallavatn meer. Bijzonder aan dit meer is dat precies eronder twee tektonische platen samen komen, waardoor er een kloof van wel 63 meter diep is gevormd.

Het water in de Silfra kloof is smeltwater van de Langjökull gletsjer. Hierdoor is het water absurd helder, maar ook erg koud. Het hele jaar ligt de watertemperatuur net iets boven het vriespunt (tussen de 2 en 4°C). Ai, waarschijnlijk niet helemaal waar je op gerekend had bij een duik. Het is even doorbijten, maar met de juist kleding kan je hier prima in rond zwemmen. En dat wil je, want het zicht is adembenemend mooi. Dankzij het enorm zuivere en heldere water kan je tot wel honderd meter voor je uit kijken. Wauw! Sowieso één van de mooiste plekken om te duiken!

Silfra-kloof2
Foto: Dive.is
Total
1
Share