Mooi toekomstbeeld: vliegtuigen met afneembare cabines

Vliegen, voor sommigen is het een ellende, anderen hebben er nul problemen mee. Een ding is zeker: vrijwel niemand houdt van het lange wachten, ondanks dat sommige luchthavens er toch écht wel een feestje van maken. Wat we ook zien is dat vliegtuigen en de manier waarop we boarden in de laatste decennia vrijwel niet veranderd zijn.

En dat terwijl je ziet dat automerken als bijvoorbeeld BMW, Volvo, Tesla en taxibedrijven zoals Uber bezig zijn met experimenteren. Dus kunnen vliegtuigmaatschappijen niet achter blijven. En dat is precies wat Akka Technologies ook probeert te voorkomen. Daarom hebben ze het Akka Link & Fly concept ontwikkeld. Het klinkt misschien een beetje teveel van het goede: een vliegtuig landt, wordt losgekoppeld van zijn vleugels, verandert in een trein en zet je af op het vliegveld. Maar Akka gaat het toch echt pitchen bij bedrijven als Boeing.

Link & Fly

Het futuristische design van Akka moet het boarden en instappen sneller laten verlopen. Het idee van Akka is niet bedoeld om bedrijven te overtuigen om het concept meteen te kopen, maar het is meer een aandachttrekker. En hoopt zo dat er uiteindelijk verschillende delen van het concept in de commerciële wereld van vliegtuigen terecht komen.

Want laten we eerlijk zijn, dit biedt heel wat voordelen:

Het concept is simpel: de cabines van deze ‘nieuwe’ vliegtuigen zijn afneembaar, wat heel wat voordelen biedt. Zo kunnen passagiers uitstappen en boarden tegelijk, als je gebruik maakt van twee cabines. Daarnaast is het een stuk veiliger. Stel dat het vliegtuig motorische problemen heeft, dan kan de cabine losgekoppeld worden en met een aantal sterke parachutes veilig naar de grond worden gebracht. En bedenk ook eens hoe veel tijd en kosten het scheelt als er aan een van de twee onderdelen onderhoud gepleegd moet worden/

De vliegtuigen zouden voor korteafstandvluchten plaats bieden voor 162 passagiers. Als de vleugels op het vliegtuig bevestigd zijn dan heeft het ontwerp een spanwijdte van 49 meter, is het 34 meter lang en 8 meter hoog.

Maurice Ricci, Chief Executive Officer van Akka, over het concept Link & Fly: “Vliegtuigen moeten efficiënter, minder vervuilend en minder lawaaierig worden. Onze rol is om onze klanten te wijzen op technologieën van de toekomst“.

Akka Technologies

Het Franse bedrijf, gevestigd in Parijs, is nu zo’n €1,1 miljard waard. Nu genereert het bedrijf nog zo’n 75 procent van haar omzet in Frankrijk en Duitsland. Met het nieuwe concept hopen ze ook de markt in de VS aan te spreken. Om dat allemaal wat soepeler te laten lopen hebben ze een ingenieursbureau, PDS Tech, uit Texas overgenomen. We zijn benieuwd of het concept van het Franse Akka Technologies doorzet. Aan ambitie en technologische kennis in ieder geval geen gebrek.

Total
0
Share