Vakantie inspiratie, Zuidoost-Azie deel 1: Indochina

Het is inmiddels weer half Februari en dat betekent dat we weer langzaam naar het voorjaar en de zomer toe kunnen gaan leven. Een paar weekjes er tussen uit in een warm oord, op het strand of in de natuur. Het moment is misschien nog niet daar, maar je kunt al wel gaan kijken waar je dit jaar eventueel naar toe zou willen gaan. Manify wil jullie graag inspireren om een goede keuze te maken, hierom neem ik je vandaag mee op reis door het prachtige Zuidoost-Azië, een landschap dat in niets lijkt op onze West-Europese leefomgeving. Een prachtig landschap waar de natuur nog ongerept en ongecontroleerd is. Mensen leven samen met en in de natuur in plaats van daarbuiten. We nemen je in dit tweedelig artikel kort mee op reis langs de mooiste bestemmingen van Zuidoos-Azië.

Tip: beweeg met de muis over de afbeeldingen voor de naam van de bezienswaardigheden.

De landen van het prachtige Indochina

Je zult vast vaker over Indochina gehoord hebben. Indochina is de benaming van de buurlanden Laos, Cambodja en Vietnam en eigenlijk wordt het oostelijke gedeelte van Thailand er ook bij gerekend. Vandaag neem ik je mee voor een korte kennismaking met de landen van Indochina en Thailand.

Thailand

Thailand is de laatste jaren misschien wel de meest populaire vakantiebestemming in Zuid-Oost Azië en wij snappen waarom! Veel backpackers beginnen of eindigen hun reis door Vietnam en Cambodja in Thailand. Waar het noorden van Thailand voornamelijk uit gebergte en wildernis bestaat, vind je in het zuiden en langs de kust prachtige stranden en exotische eilanden. De hoofdstad Bangkok is gigantisch groot en chaotisch. Het cliché is dat je de stad haat of lief hebt, dit zul je toch echt zelf moeten ondervinden. Een andere grote, bekende stad in het noorden van Thailand is Chiang Mai. Deze stad is erg populair onder de toeristen en hier boeken veel mensen een jungle trip.

Cambodja

Het koninkrijk Cambodja is een absolute must-see als je ooit in Zuidoost-Azië bent. Het land staat bekend om de recente burgeroorlog in 1970 die vier jaar duurde. Tijdens deze oorlog heeft de militaire tak van de Communistische partij: de Rode Khmer het land vier jaar lang geteisterd. Nadat de rust teruggekeerd was, heeft het land zich ontwikkelt tot een toeristische bestemming. Een aantal niet te missen bezienswaardigheden zijn het drijvende dorp, Komprongpok, aan het Tonlé-Sapmeer, de rijke natuur van de provincies Ratanakiri en Mondulkiri, de tempels van Angkor Wat en natuurlijk de hoofdstad Phnom Penh.

Ratanakiri

Cambodja tempels in 4k

Vietnam

Vietnam heeft ruim duizend jaar onder een Chinees bestuur gestaan en heeft daarom ook veel Chinese invloeden. Het land heeft een rijke geschiedenis van oorlogen en bezettingen, met de Vietnamoorlog als meest recente oorlog. Tijdens de Vietnamoorlog van 1964 tot 1975 heeft het westen, onder leiding van de Verenigde Staten een grote nederlaag geleden. Het land, de bevolking en de natuur hebben het zwaar te verduren gehad tijdens deze periode en het heeft jaren geduurd om er weer bovenop te komen. Pas sinds de jaren ’90 is de economie weer aan het aantrekken en de laatste jaren neemt ook het toerisme toe.

De bekendste steden zijn Ho Chi Minhstad (voorheen Saigon) in het zuiden en Hanoi in het noorden. Ho Chi Minhstad is de grootste stad en het economisch centrum van het land. Het heeft veel Franse invloeden, omdat het sinds 1859 deel uit maakte van de Franse kolonie. Er is veel te zien en het meest opmerkelijke zijn de drukke straten en de velen brommers. Hanoi is de hoofdstad en is authentieker dan Ho Chi Minhstad, omdat het vroeger het centrum van Noord-Vietnam was. De Chinese invloed is hier veel duidelijker aanwezig en opmerkelijk zijn het aantal meren in en rondom de stad.

Bergen, jungle en rijstvelden zijn kenmerkend voor de natuur van het binnenland. Door het hele land zie je nog sporen van de Vietnamoorlog en het is zeker de moeite waard om je daar nog verder in te verdiepen als je in Vietnam bent.

Laos

Laos heeft net als Vietnam een bijzonder verleden op het gebied van conflicten. Kort nadat het land gesticht werd, is het opgedeeld in drie koninkrijken. Tot 1893 werden deze koninkrijken regelmatig aangevallen door de sterkere buurlanden Birma, Thailand en Vietnam. In 1893 werd het, net als een deel van Vietnam, door de Fransen veroverd. Gedurende de Vietnamoorlog werden er boven Laos meer bommen geworpen dan tijdens de Tweede Wereldoorlog op Duitsland en Japan samen. Het land was compleet verwoest en die sporen zijn nog steeds merkbaar. Slechts 4% van het land oppervlak is vruchtbaar genoeg voor landbouw en de infrastructuur was tot een aantal jaren geleden nog erg slecht. De economie is afhankelijk van China, Thailand en Vietnam.

De laatste jaren is de infrastructuur verbeterd en is het land meer in trek bij toeristen. De hoofdstad Vientiane is niet zo bekend en met 400.000 inwoners beduidend minder druk dan Phnom Penh (1 miljoen) en Hanoi (6,5 miljoen). De hoofdstad heeft veel mooie bezienswaardigheden, waaronder de goudkleurige tempel Pha That en het Buddha Park. Wanneer je in Laos rond gaat trekken moet je echt de kleine bergdorpjes, olifantenverzorgers en de watervallen in het oerwoud opzoeken.

Genoeg gedroomd, nu weer aan het werk! Krijg je er geen genoeg van? Bekijk hier de beelden van Zuidoost-Azië door Janis Brod. In het volgende artikel neem ik je mee naar Maleisië, Indonesië en de Filipijnen.

Total
1
Share