Dit is waarom Pai misschien wel de chillste plek op aarde is

Iedereen die nog geen rondreis door Thailand gemaakt heeft, gaat dat sowieso nog doen. Of het moet je echt niet liggen, maar dan had je sowieso nooit op deze link geklikt. Als je die rondreis maakt, dan mág je Pai eigenlijk niet overslaan. Het is een mini-dorpje in het hoge noorden van Thailand en ligt écht in the middle of nowhere.

Toch is het bergdorpje goed te bereiken via Chiang Mai en ontzettend populair onder backpackers. Gelukkig is de charme van Pai nog niet verloren gegaan en zelfs extra is gaan floreren door de toestroom deze reizigers.

Vroeger

Ooit, voordat het ontdekt was door buitenlanders, waren hippie-achtige Thai de baas in het dorpje. Er hing een chille sfeer en men was er gelukkig. Op een relaxte manier genoten ze van hun plattelandsleven. Toen avontuurlijke backpackers hun geluk op de proef gingen stellen, op de scooter stapten en Pai, plus haar prachtige omgeving, ontdekten, zou deze rust verstoord worden. Maar niets was minder waar. De bezoekers houden tot vandaag de dag deze relaxte sfeer in stand en hebben respect voor de locals. Pai begon ook Thaise locals uit andere gebieden aan te trekken, want er viel natuurlijk geld te verdienen aan de toeristen. Ook dit ging niet hetzelfde als in het gemiddelde dorpje aan de Costa Brava. Iedereen houdt nog altijd de charme instant en er is ruimte genoeg voor uitbreiding.

‘Walking Street’

De backpackers hebben hun eigen gedeelte gekregen in Pai, wat vlak naast het dorpscentrum ligt. Deze nieuwe bewoners en bezoekers hebben een eigen centrum gemaakt. Denk hierbij aan veel barretjes, toffe eettentjes en relaxte ‘resorts’. En bij resorts moet je denken aan twaalf bamboe hutjes om een prachtig grasveld met een schommel in het midden. Meer ook niet. Daarnaast natuurlijk de befaamde ‘Walking Street’, waar je elke avond tot diep in de nacht van street food en toffe kraampjes kan genieten. In tegenstelling tot Bangkok, Chiang Mai en het zuiden van Thailand, zijn de verkopers absoluut niet opdringerig. Ze maken liever een praatje over de dingen die ze maken of over wat je allemaal hebt meegemaakt tijdens je reis.

Pai Walking Street

Hippies

Je kunt elk moment van de dag of nacht genieten van lekkere biertjes, op straat of in een barretje of open air ‘club’. Waar je je ook niet te veel bij moet voorstellen, maar wel ontzettend gezellig is. Of je kan natuurlijk gaan voor een Magic Mushroom Shake! En kijk dan niet gek op als je een persoon verkleed als Gandalf voorbij ziet lopen. Je bent (nog) niet aan het trippen, want hij ziet er echt zo uit. Net zoals met vele andere hippies en hipsters, die Pai rijk is. Samen met de locals bewaren zij de relaxte sfeer waar Pai bekend om staat. Iedereen is aardig en geïnteresseerd en het is elke avond feest.

Land Split

Overdag haal je even een brekkie bij Boomelicious en is het tijd om de omgeving te verkennen, want daar kun je écht nooit op uitgekeken raken. Pai heeft haar eigen canyon en meerdere ‘secret’ hotsprings en watervallen. Het tofste is om naar Land Split te gaan. Het erf van een van de lokale boeren is in 2008 open gesplitst door een aardbeving. Zijn oogst was verwoest en ook de komende jaren kon hij geen geld verdienen met landbouw. Hij besloot deze splitsing tot een toeristische attractie te maken. En zoals het hoort in Pai: bezoekers mogen zelf bepalen wat ze doneren i.p.v. een entree-fee. Inmiddels is z’n land weer vruchtbaar en voorziet hij iedereen van producten van zijn land. En niet weinig hè! Dus kom met een lege maag en wat geld op zak. Je komt ‘Land Split’ vanzelf tegen als je naar de Pembok Waterfall rijdt.

Country-Hut-Pai
Credits: Tips Thailand

Scooter

‘Rijdt’ inderdaad, want in en rondom Pai doe je alles op de scooter. Allereerst om er te komen. Het is een heftige rit vanuit Chiang Mai, maar het is het meer dan waard en je ziet de meest prachtige dingen. Met weinig motorscooter-ervaring, kan je beter een busje pakken, maar anders altijd op de scooter gaan! Niet iedereen neemt dit advies  van harte trouwens, want Pai lijkt soms net een surfdorp. Niet alleen om de relaxte sfeer, maar vooral om het vele gips dat je voorbij ziet komen. Overmoedige toeristen die zonder ervaring op de scooter springen, houden de lokale ziekenhuismedewerkers wel bezig.

Pas op!

Maar het gevaarlijkste aan Pai is niet het scooter rijden, dat is het feit dat je er nooit meer weg wilt. Je zal dan ook niet de eerste backpacker zijn die er 2 overnachting had gepland, maar er uiteindelijk een dikke week blijft. Of zelfs een half jaar! De sfeer is gewoon te ‘magisch’ en dat moet ook zo blijven. Dus houdt er een beetje rekening mee ;-).

Manify Pai4

Manify Pai5

Manify Pai1

Manify Pai3

Total
0
Share