Dit is het mooiste stukje Thailand waar (nu nog) niemand naar toe gaat

Iedereen die naar Thailand gaat, maakt zo’n beetje hetzelfde rondje. Dat weet je als je er ooit bent geweest en daar kom je vanzelf achter als je er heen gaat. Niet per se omdat niemand avontuurlijk genoeg is om van de route af te wijken, maar vooral omdat het gewoon de tofste route is die je kan pakken. Het zou toch zonde zijn als je Chiang Mai, Pai, Koh Phi Phi en Koh Tao zou overslaan! Maar (gelukkig) nemen nog maar heel weinig mensen de afslag ‘Khao Sok’…

Khao Sok

Khao Sok is een van Thailands mooiste Nationale Parken en ligt op een steenworp afstand van zowel Surat Thani als Krabi, beide plekken waar je sowieso komt als je de prachtige eilanden van Zuid Thailand gaat ontdekken. Na twee uurtjes in een van de beruchte busjes, die Thailand rijk is, kom je op de plek aan waar Microsoft hun wallpapers heeft geschoten.

Khao Sok is naar verwachting het oudste stukje regenwoud ter wereld en dat is af te zien aan de kalkstenen bouwwerken van moeder natuur, welke de meest bizarre vormen aannemen. Dit alles rond en in een enorm meer genaamd Chiao Lan. De totale oppervlakte van deze jungle is 739 km2 en is daarmee het grootste park van de provincie.

khao-sok-manify3

Eenmaal aangekomen bij de pier, staan er tientallen longtail boten op je te wachten om je de beste plekken van dit oerwoud te laten zien. Het is dan ook aan te raden om een overnachting bij je tour te boeken, want dan slaap je in een van de drijvende bamboehutjes. Primitief, maar het uitzicht is prachtig. En in de ochtend stap je je hutje uit en spring je in het heerlijk strakblauwe water. Dream come true!

Khao Sok Jungle Tour

Onze tip voor de beste jungle ervaring is als volgt: boek een hostel aan de rand van het National Park. We zaten in een heel tof hostel, genaamd Jungalows, perfect om vast te wennen aan de primitiviteit die de jungle je gaat bieden. Maar ondanks dat ligt het bed prima, heb je een klamboe en is de lobby van het hostel super gezellig! Bij de receptie kun je vragen om een jungle tour met overnachting. De volgende ochtend word je door de mensen bij het hostel bepakt met een dry bag en een zaklamp voor op je hoofd. Daarna word je opgehaald en ga je naar het park. In een groep stap je de longtail boot in en vaar je richting de drijvende bungalows, wat je basis zal zijn voor de komende twee dagen. Een tochtje van drie kwartier, maar onderweg zie je al de meest prachtige dingen. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende kleuren groen en blauw waren!

khao-sok-manify10khao-sok-manify2

Eenmaal aangekomen kies je een hutje uit, die niet veel meer biedt dan alleen een slap matrasje en als je gelukt hebt een klamboe. Daarna is het tijd voor de jungle hike. Drie uurtjes door de modder, regen, rivieren, en takken lopen lijkt vermoeiend, maar is een van de tofste ervaringen van je vakantie. Het is wel een beetje een geprepareerd paadje, maar je krijgt er toch een adrenaline kick van. Vooral omdat je weet dat bloedzuigers op de loer liggen, maar er in het park ook olifanten, luipaarden, cobra’s, pythons, gibbons en vele andere apensoorten rondlopen. Met een beetje geluk krijg je dan ook best wel wat apen te zien. De gids is hier constant naar op zoek! Op een paar toekans, een vrij aparte kreeft met zeer lange scharen en wat hagedissen na, hebben we niet veel dieren gezien. Ook qua insecten valt het best mee!

Na de hike volgt een diner en daarna is het tijd voor de avondtocht. Met de boot ga je naar plekken waar doorgaans veel apen te zien zijn. Helaas bleef dat bij ons uit, volgens de gids door de hoge waterstand. De oevers zijn dan te stijl voor de dieren om richting het water te komen. Dan is het tijd voor zelfgestookte drank, sterren kijken en proberen te slapen. Om 11u sluiten ze de elektriciteit namelijk af. Na een frisse duik in de ochtend, want douchen is geen optie, en een ontbijtje ga je nog een keer checken of er wat apen rondlopen en we hebben geluk! Gibbons, makaken slingeren rond in de bomen en komen zelfs richting de boot omdat we ze wat fruit toewerpen.

We bezoeken daarna nog een vleermuizengrot en ze leggen de boot op een prachtige plek stil om te gaan zwemmen en lunchen. Daarna is de tour over en heb je behoefte aan comfort! We hadden een dik hotel geboekt om even lekker bij te komen van deze geweldige jungle trip.

khao-sok-manify13

khao-sok-manify12

Back to basic vs. luxe

De Thai beginnen door te krijgen dat er steeds meer geld te verdienen is aan toeristen die het park willen zien. Het is nu nog redelijk onbekend, maar daar gaat zeker verandering in komen. Jammer, maar het is niet dat dit artikel daar niet aan bijdraagt. Sorry, maar ik moest het even met je delen!

Ondanks dat het park heel groot is, komen er steeds meer ‘resorts’ (lees: gare drijvende bungalowhutjes), maar is er zelfs ook al een ‘luxe’ resort, genaamd Rai500. Voor de échte jungle experience zou ik altijd voor een back to basic ervaring gaan, maar mocht je dat niet liggen dan kun je voor 10x zoveel Bahtjes ook hier gaan overnachten. Up to you!

Eén ding is zeker: dit is by far het mooiste stukje Thailand, waar (nog) maar weinig mensen naar toe gaan. En dat willen we graag zo houden, dus voor deze ene keer vragen we je om dit artikel absoluut niet te delen ;-).

khao-sok-manify9

khao-sok-manify4khao-sok-manify8

khao-sok-manify5khao-sok-manify1

Check ook onze video ‘Thailand Dream’. Vanaf 1.49min zie je het prachtige Khao Sok!

Total
1
Share