Granada – De perfecte Stedentrip?

Vorige week plaatste we nog een Stedentriptip over Sevilla, maar als je daar toch in de buurt bent kun je de, in Spanje gelegen, Arabische stad Granada niet overslaan. Waarom een Arabische stad? Omdat Moslims er regeerde in de tijd dat het grootste deel van de stad is gebouwd. De Arabische architectuur zie je dan ook goed terug in de hele stad en alle mooie bezienswaardigheden.

Sierra Nevada

Granada is een warme stad in het zuiden van Spanje en ligt in de buurt (Spaanse begrippen, 256km) van Sevilla en Malaga (131km). Het gave aan de stad is dat je vrijwel overal uitzicht hebt op het besneeuwde Sierra Nevada gebergte. Ok, tijdens de maanden juni t/m september zijn de bergtoppen gewoon groen, maar in april en mei lopen de temperaturen in Granada al vaak op tot 35 graden en als je dan die besneeuwde bergen ziet geeft dat een leuk contrast. De Sierra Nevada is het hoogste gebergte in Spanje en, op de Alpen ná, het hoogste van West-Europa. Skiën of snowboarden in je t-shirtje in het prachtige skigebied is dus echt een must als je er rond die tijd bent!

Granada - friendlyrentals.com

Granada: Eten en Drinken

Zoals overal in Andalusië is eten en drinken heel belangrijk. Granada zit vol terrasjes alleen is wat meer verspreid als in Sevilla. Ook lang niet alle terrassen zitten vol en het is wel vrij toeristisch. Maar wat het mooiste is aan Granada, is dat je bij elk drankje een tapas krijgt. Tuurlijk verschilt het per tent hoeveel en wat, maar meestal pakken ze gewoon wat ze hebben staan. In sommige andere barretjes mag je ook kiezen wat je het liefste wilt.

Granada - tapas-granada.com

Het centrum voor terrasjes en leuke barretjes is Plaza Nueva. Op het plein zelf zijn de terrasjes wel een beetje te toeristisch, maar in de zijstraatjes vind je veel leuke tentjes met zoveel gratis tapas dat je zelf niet eens meer iets kan bestellen al zou je het willen. Een goede tip is de bar la Antigualla, het heeft een soort Arabische viking/kitsch uitstraling, maar is heel gezellig en je krijgt niet normaal veel eten. Ook, verderop in die straat (Calle Elvira), is een tentje dat Babel heet. Hier vind je vooral veel studenten en ze hebben er Estrella Galicia, bij uitstek de beste pils van Spanje! En nog een tentje dat bij Plaza Nueva zit is la Trastienda. Dit is een ‘verborgen’ bar omdat het lijkt op een slagerij en je moet achter de toonbank langs om binnen te komen. Alleen de verborgenheid is er wel een beetje af, want er hangt een groot verlicht bord boven de deur! Als je daar heen gaat bestel dan een kaas/vlees mixplankje met lekkere Iberische ham en heerlijke verschillende kazen.

Bezienswaardigheden in Granada

Granada - hotel-plazanueva.com

Het meest bekende paleis van heel Spanje staat in Granada: het Alhambra! Dit paleis is, plus tuinen, minstens zo groot als de helft van de binnenstad. Het Alhambra ligt op een berg, midden in de stad en heeft een prachtig uitzicht over heel Granada en natuurlijk de Sierra Nevada. Om het Alhambra binnen te komen moet je wel wat moeite doen want ze laten maar een bepaald aantal mensen per dag binnen, ofwel het zit nogal snel volgeboekt. Dus boek je tickets via internet of ga in het begin van je verblijf naar de La Caixa bank, druk op ‘Other’ en volg de stappen.

Ten tweede is de wijk Albacin de moeite waard om te bezoeken, dit is een oude Arabische wijk die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een soort doolhof van witte huisjes en gezellige pleintjes. Let wel op dat het op de rug van een berg naast de berg van het Alhambra ligt. Op je slippertjes is het niet te doen, maar als je eenmaal boven bent heb je wel een prachtig uitzicht!

Granada is echte stedentriptip door de ligging, de prachtige gebouwen, het klimaat en de heerlijke (gratis) tapas!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS