Circuitracen met deze auto is veel leuker dan je verwacht!

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: als we een uitnodiging krijgen om met een Hyundai te gaan rijden, dan krijgen we geen kriebeltjes in de buik. Maar als ze zeggen dat het op het circuit is, dan hebben ze onze aandacht. Vertellen ze vervolgens dat het een nieuw model betreft dat de tegenhanger moet worden van een Golf GTI, dan zeggen we alles af. Wij presenteren u de Hyundai i30 N, een ontzettend brute bak met een heel hoog leukheidsniveau. Is dat een woord? Nee. Maar je begrijpt wat we bedoelen.

Het circuit op met de Hyundai i30 N

Laten we voorop stellen: de Hyundai i30 N is potverdomme een hele goeie auto. Om de grenzen van z’n kunnen op te zoeken reden we naar Circuit Zolder, in België.

Eerste indruk

Voor een eerste indruk heb je maar één kans. En die pakte de i30 N zeker. Want ondanks dat een Hyundai tot nu toe bij ons nog niet het woordje ‘sexappeal’ triggerde in ons hoofd, ziet dit ding er ongelofelijk vet uit. Snel, maar stijlvol. Absoluut niet fout dus. Eenmaal ingestapt klopte ook alles. Een groot en gemakkelijk display en precies de instellingen die je wilt hebben voor op het circuit.

Performance

De i30 N in Performance uitvoering heeft verschillende rijmodi, waarvan de N-mode natuurlijk de tofste is. Het vermogen van deze hot hatch? Tweehondervijfenzeventig pk, dat is 275pk! Dat is flink voor zo’n klein en licht autootje. Toch zul je hele wat moeite moeten doen om ‘m van de baan af te krijgen. Electronic Controlled Suspension, Launch Control, Rev Matching (wat zorgt voor tussengas bij het schakelen), High Performance Driving Data, Electronic Limited Slip Differential, ABS en het Active Variable Exhaust System staan voor je klaar.

Alle i30 N’s hebben een 2.0L viercilinder turbo motor en ene koppel van 353 Nm. Dit resulteert in een acceleratie naar de 100 in 6,1 seconden met Performance pack en 6,4 seconden zonder.

Ook namen de nieuwe Hyundai mee met een behendigheidstest op een nat wegdek. In de verschillende rijmodi met en zonder hulpsystemen hebben we de auto in de meest bizarre situaties gebracht. Te concluderen is dat er voor zo’n klein autootje heel wat power, een gruwelijk lekker geluid, maar vooral heel wat techniek in zit. En dat voor een heel toegankelijke prijs!

In de garage

In je eigen garage, wel te verstaan, heb je ‘m voor €39.995,-. Ga je voor die extra 25pk in de sterkere i30 N Performance, dan moet je daar €42.995,- voor neertellen. En dat is zeer, zeer redelijk voor een ‘hot hatchback’. En zeer, zeer redelijk voor de hoeveelheid plezier die je aan dit bakkie gaat beleven!

Total
4
Share