Carwash: De ultieme guide voor een glimmende bak

Grote kans dat hij je grootste maat is, je auto. Hij is er voor je wanneer je hem nodig hebt, in goede en in slechte tijden. Het is een behoorlijke investering en je mag er dan ook trots op zijn. Of je nu een Dasia Duster rijdt of een Audi r8, show them what you got. Maar niemand houdt van een smerige auto.

Daarom hebben we dé ultieme guide voor een glimmende bak voor je gemaakt. Het is immers niet super simpel om je auto de shine te geven die hij ook had toen je ‘m kocht. En daarnaast is het wel lekker om geen tientjes meer naar die wasstraat te hoeven brengen. De perfecte manier om je auto te wassen is dan ook met de hand.

Dé carwash guide

Stap 1: Carwash-essentials

Om te beginnen met je nieuwe carrière als carwash-professional heb je natuurlijk de nodige gear nodig. Want zoals je waarschijnlijk al weet: een goed begin is het halve werk. En het is behoorlijk belangrijk wat voor spons je bijvoorbeeld gebruikt, je wil namelijk geen krassen bij het wassen.

  • Microfiber spons: gebruik bij het wassen van je auto vooral geen normale spons. Deze houdt namelijk vuil en zand vast, waardoor er zogenaamde swirls kunnen ontstaan in het lak. Je wil je auto niet schuren, je wil hem liefdevol wassen. Dit kan perfect met de microfiber spons of microfiber washandschoen. Deze neemt tevens ook enorm veel water op, wat erg handig is tijdens het wassen.
  • Niet één, maar twee emmers. Gebruik één emmer voor het sop waarmee je de auto wast, en één emmer om de spons tussendoor in af te spoelen. Je wil al dat vuil wat van je auto afkomt niet in je sopwater hebben. Twee emmers is overigens ook de oplossing tegen vuil en zandkorrels in de spons.
  • Een grote emmer van tien tot vijftien liter en een grit guard. De grit guard is een soort rooster voor op de bodem van je emmer. Dit zorgt ervoor dat zandkorrels en vuil naar de bodem zakken en niet terug in het schone water terecht komen. Want nogmaals, you don’t want swirls! 
  • Een goede autowas-zeep. Let tevens hierbij goed op de dosering die op de fles staat. Te veel zeep kan zorgen voor strepen, te weinig zeep kan ervoor zorgen dat je hem niet goed schoon krijgt. Vul de emmer altijd met lauwwarm water en zeep.
  • Een tuinslang. Om hem af te spoelen.
  • Droogdoek/watermagneet om de auto grondig te drogen
Foto: Mitchell Griest

Stap 2: Afspoelen

Het is belangrijk dat je, vóór je als een ongeleid projectiel met je spons op je auto duikt, de boel goed afspoelt. Dit kan het beste met een open tuinslang. Let erop dat je hierbij zo grondig mogelijk te werk gaat, zodat het grootste vuil al van je auto af is.

Stap 3. Details (optioneel)

Wil je voor het echte werk gaan? Dan kun je nog extra tijd besteden aan de details van je koets. Je kunt er dan voor kiezen om onderdelen als je rims, kentekenplaat en roosters extra goed op te poetsen. Dit mag gewoon met een geconcentreerde allesreiniger. Het werkt het beste met een speciaal kwastje om in alle naadjes en kieren te kunnen schoonmaken.

Spuit hiervoor eerst flink wat allesreiniger op het oppervlak, laat het even intrekken en ga vervolgens met je spons en kwastje te werk. De plekjes die tevens vaak vergeten worden zijn de wielkasten, onderkant portieren aan de binnenzijden, dorpels, deurscharnieren en randen rondom de achterklep. Goed de auto rond kijken dus, dan weet je zeker dat je geen plekjes overslaat.

Stap 4: Spons-tijd

Nadat je de auto afgespoeld hebt, kun je aan de slag met je microfiber-spons of handschoen. Hierbij moet je er vooral op letten dat je van boven naar beneden poetst. Houdt dus deze volgorde aan:

  1. Het dak
  2. De ramen
  3. De bovenste helft van de deuren en de zijpanelen
  4. De bumpers en de onderste helft van de deuren en zijpanelen

Let op: spoel je spons zo vaak mogelijk uit in de tweede emmer. Je zal zien dat het water flink zwart wordt, dus vervang dit water ook op tijd. Hou het zo clean mogelijk, dan voorkom je dat je achteraf strepen of krassen van het vuil ziet.

Stap 5. Afspoelen

Ben je klaar met het sponzen? Dan kun je de auto weer gaan afspoelen. Dit kan wederom met de open tuinslang, zonder opzet stuk dus. Zorg er hierbij voor dat alle zeepresten weg zijn. Neem ook hier dus weer voldoende tijd voor.

Stap 6. Drogen

De traditionele droog methode is de oude zeem. Toch is dit niet de ultieme droog-methode: de wetenschap heeft ons vandaag de dag veel betere opties gebracht. Dit zijn de droogdoek en watermagneet. Deze slimme doekjes drogen de auto grondig, meestal werken ze zo effectief dat je ze tussendoor niet eens uit hoeft te wringen. Je moet deze doekjes niet opvouwen, maar gewoon het complete oppervlak gebruiken en wederom van boven naar beneden werken.

Stap 7: Flaneer!

Stap zeven is misschien wel de belangrijkste. Stap in je auto, en rij een rondje door de buurt. Zwaai naar de buren, of parkeer de auto voor de lokale supermarkt en ga ertegenaan staan leunen en flaneren. De opties zijn eindeloos, wees dus niet bang om te improviseren. Je hebt immers niet voor niks die auto van je zo mooi opgepoetst. Daar moet wel een beetje waardering voor komen. Een snelle bril kan hier ook goed bij helpen. Mochten mensen je niet voldoende zien staan, zet dan vooral je radio lekker hard. Op het begin zullen mensen misschien geïrriteerd reageren, maar al snel zul je merken dat ze naar je toe komen om je glimmende auto te aanbidden. Vergeet dan trouwens vooral niet even om te verwijzen naar dit artikel, je hebt het namelijk wél te danken aan ons.

Foto: Sarmad Mughal
Total
1
Share