De beste drugsseries on-demand

CREDITS: AMC Press Centre

Een dikke Cubaanse sigaar in de ene hand en een flinke stapel peso’s in de andere, terwijl we via de telefoon nog even de laatste bevelen aan het doorgeven zijn.

Ja, dat is een beetje het beeld wat wij hebben van het leventje als leider van een drugskartel.

Het verheerlijkte leven van de eindbazen in drugsseries

Dat stereotype beeld wat wij hebben bij drugsbazen komt natuurlijk op de conto van Hollywood. En dat vinden we met heerlijke films als The Godfather en Scarface trouwens helemaal niet erg. Je moet alleen niet doordraaien en je kinderen vernoemen naar Tony of Don, want dan gaat het fout. Hoe vet het leven ook lijkt, de échte drugsbaronnen zoals Pablo ‘El Patrón’ Escobar en El Chapo hebben het tegendeel al bewezen. Of laatstgenoemde moet net als in 2015 voor een flinke stunt zorgen, maar dat betwijfelen we.

drugsseries, <strong>De beste drugsseries</strong> on-demand
Foto: Netflix Media Center

De dikste drugsseries

Met het lot van deze drugsbazen in ons achterhoofd zitten wij dan ook zonder gemor nog wat extra uren achter onze laptop. Met onze lijst van de beste drugsseries waan je jezelf namelijk on-demand in het leventje van een drugslord. Minus de problemen en een trip richting een afkickkliniek.

Breaking Bad

Walter White is wat ons betreft de personificatie van de dunne lijn tussen goed en slecht. Wanneer de scheikundeleraar hoort dat hij terminaal ziek is, besluit hij om zijn kennis voor andere doeleinden te gebruiken. Doeleinden waar zijn portemonnee en de junks in zijn regio heel blij van worden, maar zijn familie uiteindelijk de dupe van worden. En dat terwijl hij het juist deed om zijn familie financieel veilig te stellen. Heel veel meer spoilers zullen wij niet meer weggeven, check zelf maar de vijf seizoenen van Breaking Bad via Netflix.

The Wire

Een serie die de realiteit van een leven vol armoede, drugs en corruptie in Baltimore blootlegt: The Wire. ‘The game is out there, and it’s either play or get played’. Die iconische quote zet de toon voor de rest van deze serie. Wat ons betreft hét bewijs dat je het leventje van drugs niet hoeft te verheerlijken om een iconische serie neer te zetten.

Undercover en Ferry: de Serie

Noord-Brabant is een beetje het Medellín van Europa. Daar is Ferry Bouman als Brabantse ‘El Jefe’ tijdens Undercover en Ferry: de Serie het levende bewijs van. Het ene moment staat hij bekend als een van de de grootste xtc-producenten ter wereld en het andere moment moet hij vanaf de bodem weer omhoog klimmen. Wij spraken de man zelf, Frank Lammers, een tijdje geleden over zijn toekomst als fictionele drugsbaron. Spoiler alert: de beloftes van Ferry Bouman aan het adres van Danielle worden waarschijnlijk in de prullenbak gegooid.

Peaky Blinders

Aan het einde van de serie stond Tommy fooking Shelby bekend om zijn OBE-uitreiking en politieke betrokkenheid. De echte Peaky-fans weten dat dit allemaal een façade was om zijn drugsimperium onder de radar te houden. Van miljoenen aan opiumhandel met de Aziaten tot allerlei manieren vinden om ook Amerika om te toveren tot drugsparadijs: Tommy is gewoon een keiharde, ouderwetse drugsbaron.

Narcos

Het brute geweld van het Medellín-kartel, de meedogenloze strategieën van Pablo Escobar en het kat-en-muisspel tussen DEA-agenten en drugsbaronnen. Narcos is werkelijk in alle opzichten een iconische drugsserie. De mix van historische feiten gecombineerd met de fictionele verhaallijn zorgen voor een ongeëvenaarde kijk op de drugsoorlog tijdens de jaren 80 en 90. Elke liefhebber heeft deze serie al wel eens een keertje gezien, maar een tweede keer kan ook geen kwaad.

Ozark

Een financieel adviseur die het allemaal op een rijtje heeft. Dat is hoe het leven van Marty Byrde eruitziet voordat zijn zakenpartner een flinke fout begaat. Vanaf dat moment is Marty Byrde in principe eigendom van het Mexicaanse drugskartel en wordt hij gedwongen om geld wit te wassen. Wanneer Marty een poging doet om te ontsnappen met zijn gezin richting Ozark in Missouri belandt hij van de regen in de drup. Wat ons betreft een van de dikste drugsseries ooit. Hoe dit verhaal afloopt kan je zelf checken via Netflix.

Shameless

Hoewel drugs niet de rode draad voert tijdens Shameless speelt het wel een grote rol in de wereld van de Gallaghers. De dagelijkse realiteit van verslaving en drugshandel in de achterstandswijken van Chicago wordt tijdens deze serie op een hele realistische manier aan het licht gebracht. Een familie die heel close is met elkaar aan het begin van de serie krijgt te maken met de rauwe realiteit en daar speelt drugs niet bepaald een positieve bijrol in.

Griselda

Tijdens Griselda volgen we Sofia Vergara in de voeten van ‘Cocaine Grandmother’ Griselda Blanco. Nadat ze ruzie kreeg met haar eerste man vertrok ze samen met haar kinderen en een kilo cocaïne richting Amerika. In de jaren daarna groeit Griselda in Miami uit tot de grootmoeder van cocaïne en is ze binnen de drugswereld een van de meest prominente namen. Deze serie is pas sinds eind januari te zien, dus de beelden zijn nog bijna even puur als de cocaïne van Griselda.