De wereld achter drugs | Manify Interests #66

CREDITS: Foto: Netflix
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: het inlezen over de wereld achter drugs

Vorige keer: bergbeklimmen

De series El Chapo en Narcos zijn een paar van de best bekeken series op Netflix. Niet heel gek ook. Het leven van de grootste drugsleiders ooit is nou eenmaal f*cking interessant om meer over te weten. Wij krijgen er in ieder geval geen genoeg van, en dan bedoelen we in dit geval niet de drugs. Daarom hebben wij dan ook wat van de drugscultuur gesnoven, om jou zo nog meer bij te brengen over de wereld achter drugs.

De wereld achter drugs

Het begin van het drugsimperium

Hoe gek het ook klinkt: het ontstaan van drugkartels is terug te leiden naar de Vietnamese oorlog. Destijds was Vietnam namelijk een omgeving vol drugs, en door de afschuwelijke omstandigheden voor de soldaten daar, gebruikten ze regelmatig harddrugs. Sterker nog: uit een onderzoek van the Department of Defense van de VS, blijkt dat meer dan de helft van de soldaten een keer harddrugs had gebruikt tijdens de uitzending naar Vietnam. Deze soldaten spreidden het ‘drugswereldje’ daarna binnen de VS, waarna de vraag voor drugs in de VS bleef stijgen. En wie vraagt, die ontvangt. Zodoende kwam het Medellin-kartel tot leven: eerst door kleine pakjes te smokkelen naar de VS. Maar hoe meer vraag er kwam, hoe meer leveringen er kwamen.

De grootste jefe’s

Pablo Escobar

Goed, dat El Chapo en El Pátron a.k.a. Pablo Escobar de grootste jefe’s ooit zijn is wel duidelijk. De heren begonnen allebei in de drugsindustrie met het smokkelen van cannabis. “I’m a decent man who exports flowers”, aldus Pablo Escobar, in zijn jongere jaren. Voor de jefe van het Medellin-kartel was dit echter niet verdienstelijk genoeg waarna Pablo begon met cocaïne te verkopen. El Pátron verdiende hier van 1980 tot 1993 maar liefst zo’n 420 miljoen dollar per week mee.

Omdat hij zoveel geld verdiende, sloeg hij zijn geld op in muren en gronden. Het resultaat was dat tien procent van zijn vermogen in deze opslagruimtes verrotte of opgegeten werd door muizen. Om de rijkdom van El Pátron nog maar even te benadrukken: het is een keer zo koud geweest, dat Pablo Escobar twee miljoen dollar in de fik zette om zijn familie warm te houden. Tja, en dan blijven wij maar haten op de rijkste mannen van deze generatie.

drugs
Foto: Netflix

El Chapo

El Chapo, oftewel El Rapido, is de bekendste jefe van deze generatie. Maar of hij machtiger is dan El Pátron? Het werkgebied van de Mexicaan is in ieder geval een stuk groter dan die van Pablo. Waar Escobar voornamelijk leverde aan Amerikaanse klanten, levert El Chapo drugs aan de VS, Europa, Afrika en Azië. Hoewel het exacte vermogen van Chapo niet bekend is, is het ogenschijnlijk meer dan dat van El Pátron. Maar goed: wat is geld als je je vrijheid niet meer hebt? Sinds 2019 zit de 64-jarige Guzman namelijk vast en er werd al snel bekend dat hij levenslang kreeg. Enfin, voor het hoofd van het Sinaloakartel betekent dat natuurlijk nog niet dat hij daadwerkelijk heel zijn leven vastzit: de Mexicaan ontsnapte namelijk al twee keer eerder uit de best beveiligde gevangenissen in de VS. Wij wachten geduldig op de dag dat we het nieuws weer vol zien staan met: “El Chapo is weer ontsnapt.

drugs
Foto: Netflix

De oorlog tegen drugs

En hoe groter de leveringen van het kartel werden, hoe groter de zorgen voor de VS en Mexico werden. De kartels namen overal de macht over: niet alleen in de economie maar ook in de politiek. Hoewel het geweld tussen het kartel en de Amerikaanse en Mexicaanse overheid in 1989 al escaleerde na de arrestatie van Miguel Gallardo, wordt 2006 gezien als het begin van de oorlog tegen drugs. In dit jaar stuurde de destijds huidige president van Mexico, Felipe Calderón, zo’n 6.500 militairen richting het kartelgebied. Niet om een potje te kaarten natuurlijk maar om alle druglords te arresteren of af te knallen.

drugs
Foto: Netflix

Zelf beginnen met drugs

Goed, hopelijk weet je nu een stuk meer over de wereld achter drugs. Nu is het tijd om zelf te beginnen met drugs. Nee grapje natuurlijk. Dit stukje slaan we bij deze Manify Interests maar even over. Wat jij op de zaterdagavond moet je natuurlijk helemaal zelf weten, amigo. Wat we je wel mee kunnen geven is om je te blijven verdiepen in de wereld achter drugs. Het gaat namelijk nog veel verder dan het kartelleven.

drugs, De wereld achter drugs | Manify Interests #66
Foto: Big Stock