Onderzoek onthult: 6-urige werkdag is beter voor jou en je baas!

Het land dat u de mooiste vrouwen ter wereld brengt. Het land van gehaktballetjes en meubeldesign. Uit het land van Zlatan en Dancing Queen, komt nu met de 6-urige werkdag. Bel je baas, je voorman, de directeur, want als je deze argumenten volgt ben je hém/háár een keer de baas.

Sleutel tot succes

Steeds meer bedrijven in Zweden switchen naar een 6-urige werkdag. De reden hiervoor is het bevorderen van productiviteit en mensen gelukkiger maken. Een optelsom, want hoe blijer een mens is, hoe productiever hij zal zijn. De nieuwe werkdagen zijn op verschillende plekken door het Scandinavisch land ingevoerd. Het doel van het plan is om meer voor elkaar te krijgen in kortere tijd. En daarmee te zorgen dat mensen meer tijd over hebben voor hun privéleven. Het lijkt erop dat je meer werk kan doen in kortere tijd, omdat je gelukkiger en meer gefocust bent.

De Toyota-vestiging in Gothenburg is zo’n voorbeeld hiervan. Zij hebben deze suggestie 13 jaar geleden al ingevoerd. Het bedrijf zegt dat de mensen blijer zijn en een stuk minder overgaan naar een andere baan. Zelfs de winst is een stuk omhoog gegaan, omdat de productiviteit beter is. Volgens Linus Feldt, CEO Filimindus, kost de 8-urige werkdag veel moeite als het gaat om concentratie. Daarentegen mogen de werknemers niet op social media en vergaderingen kosten niet meer tijd dan nodig is. Motivatie is namelijk de sleutel tot productiviteit! Willen we meer of minder uren?

Denk aan je hart

Uit analyses van 25 studies, in een periode van 8,5 jaar, is gebleken dat meer dan 600.000 mensen die 55 uur per week werken, een 33% grotere kans hebben op hartfalen. Dit is ten opzichte van mensen die 35-40 uur werken. Daarentegen heeft een andere studie uitgevonden dat een 40-urige werkweek gelijk staat aan lagere mentale gezondheid, vooral bij vrouwen. Een 6-urige werkdag lijkt haast ideaal. Paul Kelley van de Oxford University zegt dat we niet eens vóór 10 uur ‘s ochtends zouden moeten gaan werken. Zeker niet als je een 9 tot 5 baan hebt. Je biologische klok is, volgens Paul, niet gemaakt voor dit soort tijden. Mensen komen vaak slaap en energie tekort. We kunnen de dagen niet korter maken, maar wel beter onze tijd inplannen.

Het is daarom belangrijk om te weten dat lange dagen juist slecht voor je zijn. Stel je baas dus maar snel op de hoogte van de 6-urige werkdag. En om het nog leuker te maken, het is gebleken dat een powernap op het werk zeer gunstig kan uitpakken voor je gezondheid. Hoe je de meest effectieve powernap doet, lees je hier.

schermafbeelding-2016-11-18-om-10-28-21

 

 

Total
0
Share