Knappe mensen mogen eerder op sollicitatiegesprek

Bij solliciteren moet je verschillende dingen in je achterhoofd houden. Je CV moet er gelikt uit zien, een goede motivatiebrief erbij is essentieel. Eigenlijk moet je er alles aan doen om een beetje presentatief over te komen. Maar moet je nu wel of geen foto mee sturen bij je sollicitatie? Steeds meer bedrijven vragen of je het wel wil doen. Je zou zeggen: geen probleem. Maar kennelijk is het dat dus wel. Uit een onderzoek van CVster blijkt namelijk dat knappe sollicitanten een stuk vaker op sollicitatiegesprek mogen komen dan mensen die wat minder blessed zijn als het aankomt op hun looks.

Knappe sollicitanten mogen sneller op sollicitatiegesprek komen

Het is niets nieuws: discriminatie op de werkvloer. Het is je vast en zeker bekend dat er regelmatig gediscrimineerd wordt op zaken als geslacht en afkomst. Maar nieuw onderzoek wijst een andere behoorlijke issue uit: het blijkt namelijk dat bedrijven nog het meest kijken naar het uiterlijk van de sollicitant. Het uiterlijk zou zelfs zo zwaar mee tellen, dat factoren als eerdere werkervaringen en de motivatiebrief achterwegen gelaten worden. Het zou dan gewoon écht puur en alleen om het uiterlijk gaan.

Voor het onderzoek verstuurde de organisatie bijna 300 sollicitaties de deur uit, verspreid over twee verschillende functies. De functies waren administratief medewerker en accountmanager. De cv’s van twee fictieve mannelijke sollicitanten en twee fictieve vrouwelijke sollicitanten werden hiervoor opgesteld en gebruikt. Bij beide was één van de twee knap en één minder knap. Alle CV’s en motivatiebrieven waren bijna identiek, op de foto’s na. En het verschil mocht er wezen: waar 43% van de knappe sollicitanten een positieve reactie terug kreeg van de recruiter, kreeg slechts 15% van de minder mooie mensen positieve reactie.

Er bleek ook nog een verschil tussen man en vrouw te zitten. De knappe vrouw mocht namelijk acht keer vaker op sollicitatiegesprek komen dan de minder knappe vrouw. Bij de man werd er ook groot onderscheid gemaakt, al was het wel minder dan bij de vrouwen. Hierbij mochten de knappe mannen namelijk vijf keer vaker op gesprek komen. Bij beide dus schokkende resultaten. Natuurlijk, we zijn ons er allemaal van bewust dat we oordelen op uiterlijk. Maar dat het ook op zakelijk gebied zo heftig is? Wij hadden het in ieder geval niet gedacht.

Het blijkt wel dat de ‘minder knappe vrouw’ het nóg een stukje zwaarder heeft dan de minder knappe man. Mannelijke recruiters kiezen voornamelijk voor een knappe vrouw, maar maken minder onderscheid tussen het uiterlijk van de man. Knappe en minder knappe mannen hebben dus in de meeste gevallen dus min of meer gelijke kansen bij hen. Vrouwen lijken echter zélfs onder elkaar te discrimineren op uiterlijk. Niet alleen kozen zij voor de knappere mannen, ze gingen ook massaal voor de knappe sollicitanten van hun eigen geslacht.

Welke wijze les jij uit dit onderzoek kunt leren? Mocht je een sollicitatiegesprek willen scoren, zorg dan dat je haartjes een beetje in model zitten op de foto die je meestuurt. Want of je nu knap bent of niet, een goede foto doet kennelijk het halve werk. Blijkt maar weer dat je met wat fatsoenlijke Photoshop skills heel wat kunt bereiken. Of ja, in ieder geval een sollicitatie gesprek.

Foto: Rawpixel
Total
10
Share