Je bent cum laude afgestudeerd en klaar voor een nieuwe uitdagingen. Voor de veertig uur durende werkweek ben je helemaal klaargestoomd. Nu nog die ene baan weten binnen te harken. Maar zoiets valt vies tegen als je er eenmaal aan begint. We helpen je graag een handje…
Je eerste baan binnenslepen
De banenmarkt is bijzonder zwaar, vooral omdat veel mensen strijden om dezelfde beperkte posities in de immer populaire creatieve industrieën. Je moet er zelf een succes van maken en dat kan door deze volgende punten goed mee te nemen.
1. Zet een goede cv in elkaar
Hoe voor de hand liggend het ook klinkt, het is onwijs belangrijk om jouw cv goed op orde te hebben wil jij jouw eerste baan binnenslepen. Het bedrijf bekijkt altijd als eerst jouw blaadje met vaardigheden, ervaringen en kwalificaties door waarna ze meteen een oordeel vellen. Het cv moet dan ook net zo uniek zijn als jijzelf waarbij een aantrekkelijke lay-out belangrijk is. Gebruik hierbij niet meer dan twee pagina’s. Je hebt echt niet meer dan twee pagina’s nodig om jouw kwalificaties en vaardigheden uit te leggen. Het is ook het beste om alle vaardigheden van de functieomschrijving op te schrijven waarbij jij jouw cv daarop kunt aanpassen.
2. Krijg wat werkervaring
Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om jouw opleidingspapiertje in de hand te hebben, werkervaring is hierbij net zo belangrijk. Een mens is nooit uitgeleerd en houd in je achterhoofd dat de praktijk ook niet gemist mag worden. Ga langs een paar lokale bedrijven om te zien of zij jou voor een paar weken mee kunnen nemen in het werkveld. Houd hierbij wel rekening met tegenslagen. Er zijn niet veel bedrijven die tijd willen investeren in iemand, zodat hij of zij in het beroepenveld zal passen. Maar sla ook geen kansen af! Wanneer je bij een vriend of familie lid een werkervaringsplek kunt bietsen, ga er dan voor. Op die manier heb jij toch nog een streepje voor bij jouw eerste baan.
Wanneer je dan eindelijk een plek hebt gevonden, stel dan voor jezelf een paar persoonlijke doelen op zodat je die uiteindelijk weer op je cv kunt plaatsen. Houd er ook rekening mee dat het geen repetitie is. Dit is de echte wereld, waarbij jij een goede indruk wilt achterlaten. En schroom niet om vragen te stellen en bereid te zijn om dingen te leren. Op die manier kan jij een blijvende indruk achterlaten, zodat het bedrijf jou niet snel zal vergeten. Neem hierbij verantwoordelijkheden en stap eens uit je comfort zone. Laat zien dat je soms die extra moeite doet en het niet erg vindt om jouw handen uit de mouwen te steken.

3. Een goede verzorging is het halve werk
Ja, dit weet je waarschijnlijk ook wel maar met potentiële sollicitatiegesprekken in de rij, is dit het moment om dat ruwe kapsel eens te temmen en die ongebruikelijke piercings te verwijderen. Wanneer jij een stap over de drempel van het kantoor zet, zal bij de werkgever al snel het eerste oordeel over jou geveld worden. Wees representatief door een mooi hemd te dragen, en als het gelegen is, een pak aan te trekken. Houd je nagels schoon (en stop ermee op te bijten), poets je tanden en houd je zelf over het algemeen goed verzorgd.
4. Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding!
Je mag op gesprek komen, good job! Je mag jezelf zeker even een schouderklopje geven ,want je bent toch weer wat dichterbij om die ene baan te krijgen. Het belangrijkste bij zo’n gesprek is om jezelf goed voor te bereiden. Ga nog even goed na wat het bedrijf en natuurlijk de functie, inhouden. Waar staan ze voor? Bereid ook een aantal vragen voor. Het is natuurlijk een interview gericht naar jou, maar jij mag ze ook interviewen. Op die manier kom jij over als iemand die assertiviteit toont en nieuwsgierig is.
Wanneer het gesprek dan eindelijk daar is, is het belangrijk om ongeveer 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Deze tijd is perfect: niet te vroeg, niet te laat. Sla nooit, ik herhaal nóóit het aanbieden van een drankje af. Ook al heb je zojuist een hele bak koffie naar achter gewerkt op het station. Het samen drinken laat namelijk symbolisch ook het samen werken zien en voorkomt dat jij tijdens het gesprek last krijgt van een droge keel. Kleed je slim, zorg dat je goed verzorgd bent, glimlach en kijk mensen recht in de ogen en alsjeblieft: vergeet die ferme handdruk niet.
5. Steek je kop uit het maaiveld
Heb jij geen 9 to 5 mentaliteit, maar wil je wél op tijd thuis zijn voor het eten? Kan jij ontzettend goed zelfstandig werken, maar ben je óók een échte team player? Top, maar dit soort onzin hoort op school thuis en roept iedereen die zich niet goed heeft voorbereid. Zorg dus dat je duidelijk kan vertellen waarom jij juist geschikt bent voor deze specifieke baan, bij dít specifieke bedrijf! Anders kan je het al snel vergeten.
En ben ook niet bang om zonder schaamte aan te geven waar je goed in bent. Als je niet overdrijft of jokt is het geen probleem. Je kan natuurlijk niet overal goed in zijn, dus ben ook op de hoogte van je mindere kwaliteiten. En weet deze dan ook te vertellen als daarom gevraagd wordt. En dat is natuurlijk niet dat je té perfectionistisch bent!
6. Geef niet op!
Ondanks je beste inspanningen, is het zeer waarschijnlijk dat je te maken krijgt met verschillende afwijzingen. Wees hierdoor niet ontmoedigd! Elk sollicitatiegesprek dat je bijwoont, is nooit een tijdsverspilling. Elk gesprek zorgt er weer voor dat je een waardevolle leerervaring mee krijgt. Je krijgt daarna ook meer vertrouwen in jezelf en het hele proces eromheen waardoor het krijgen van je eerste baan steeds makkelijker wordt.
