Je creativiteit aanscherpen met deze 9 handige tips

Creativiteit blijft een lastig iets. Vaak wordt er gedacht dat het in je geboortepakket zit, maar creativiteit aanscherpen is niet een heel lastig verhaal. Dit kan natuurlijk al vanaf jongs af aan, maar mocht je de creativiteit-cursus al die jaren gemist hebben, valt het nog steeds prima te leren. Er is nog hoop. Natuurlijk is creativiteit niet voor iedereen weggelegd, maar met deze tips kan je de boel aardig aanscherpen.

Stap uit de comfort zone en stimuleer je creativiteit

We hebben de voor de hand liggende gewoon-creatief-zijn-tips weggelaten en echt gekeken naar dingen waar je dus wel wat aan hebt. Het een en ander uit dit lijstje is geheel op eigen risico en wij geven hierbij aan niet aanspreekbaar te zijn voor aangerichte schade. Dat gezegd te hebben kunnen we van start gaan.

1. Gekte, chaos en rommel

Waar iedereen ons vertelt over structuur en orde, gaan we precies het tegenovergestelde doen (sorry moeders). Alles voor de creativiteit, toch? Creativiteit wordt volgens het onderzoek van Kathleen Vohs, studente aan University of Minnesota Carlson School of Management, juist gestimuleerd door een rommelige kamer. Rommelige mensen staan volgens het onderzoek eerder open voor new things en denken ook meer outside the box. Smijt alles door je kamer en nodig voorlopig maar even geen vrienden uit. Wie zijn creativiteit wilt aanscherpen moet rommel maken.

2. Nieuwsgierig zijn

Durf te vragen. Door vragen te stellen over de dingen waar je niet zoveel van weet, bevorder je namelijk ook je creativiteit. Sommige dingen interesseren je nou eenmaal geen drol, maar nieuwsgierig zijn is altijd goed. Durf je grenzen te verleggen en je comfort een beetje achterwege laten. Ook onbekende opties moet je niet meteen afschrijven, je kan het altijd een klein kansje geven. Kortom: niet bang zijn.

3. Routine vermijden

Op een gegeven moment doen we zo vaak dezelfde dingen, dat we in de automatische piloot functie schieten. Dit vergt natuurlijk nul uitdaging voor je brain. Makkelijk is het wel, maar funest bij creativiteit aanscherpen. Het kunnen de kleinste dingen zijn. Je ochtend routine een beetje aanpassen, een andere straat door wandelen onderweg naar je werk en noem maar op.

4. Hangen met ‘de echte’ creatievelingen

Door met mensen om te gaan die al beschikken over de juiste dosis creativiteit, kan je hier veel van leren. Kijk hoe zij zich onderscheiden met hun creativiteit. Door samen te werken kom je sowieso een stuk verder en wie weet leert diegene ook iets van jou, zoals bijvoorbeeld rekenen. Daar zijn creatievelingen meestal weer bar slecht in.

creativiteit-stimuleren122

 5. Een kleine dosis LSD

Ja, hier is hij dan. Don’t do drugs kids. Of toch wel? De Amerikaanse Paul Austin besloot om zeven maanden lang een microdosing LSD te gebruiken. Volgens hem raak je in een flow door de drugs, waardoor je beter presteert. Echter is het Trimbos instituut not so impressed, en terecht. Mensen met een aanleg voor psychoses kunnen door een kleine dosis al getriggerd worden. Als deze tip je aanspreekt zou je er voor kunnen kiezen om daadwerkelijk een minuscule dosis in je mik te gooien. Maar je hebt het niet van ons.

6. #drienieuwedingenperdag

Er was eens een docent.. Toen hij begon over drie nieuwe dingen per dag, was het onze taak als klas om dit belachelijk te maken en de hashtag hiervan overmatig te misbruiken. Eenmaal ouder en wijzer besef je toch dat er een kern van waarheid in zit. Door nieuwe dingen te doen en mee te maken, blijven je hersenen bezig met verwerken en aanpassen. Trainen die hersenpan dus.

7. Nieuwe muziek luisteren

Muziek is altijd goed. Of je nou creatief wilt worden of niet. Door het luisteren naar muziek maak je namelijk dopamine aan, waardoor je meer kan ontspannen en concentreren. Zo wordt ook positief denken makkelijker, zal je minder last hebben van stress en wordt de creativiteit aangescherpt.

creativiteit-stimuleren12

8. Regels breken

Niet alles in het leven hoeft te gebeuren via een stappenplan die we allemaal volgen. Wat het juist interessant maakt zijn de dingen die je anders doet dan de rest. Op het moment dat je jezelf afzondert van kuddegedrag, komt de echte creativiteit pas los. Dit is niet altijd even makkelijk. Wat je ook altijd kan doen is de regels omdraaien. Hoe kan je een kut feest organiseren? Dan ben je in elk geval op de hoogte van alles wat je niet moet doen.

9. Op avontuur

Ook hier gaan we doordrammen op de comfort zone. Deze zone is prima voor gemak, maar niet voor uitdaging. Je mag soms onverantwoordelijk zijn en onverstandige dingen doen. Op deze manier leer je juist van je fouten en waar jij energie uit haalt. Door het zien van nieuwe dingen zal je creativiteit ook geprikkeld worden en je hersenen meer aan het werk zetten.

creativiteit-stimuleren1

Total
15
Share