Land Rover Experience: must voor liefhebbers, tof voor iedereen

De Nederlandse wegen zitten er vol mee, dikke 4×4’s vol met de meest sicke mogelijkheden om bizarre off road challenges aan te kunnen. Wat ik zeg: de wegen zitten er vol mee. Zonde eigenlijk, want die systemen zitten er niet op voor de show. Het tofste is om het idee werkelijkheid te laten worden en het beestje mee de natuur in te nemen. Kijken wat hij kan…

Als je aan off road denkt, dan denk je aan Land Rover. Het icoon is natuurlijk de Defender, maar aangezien we die wel kennen – en deze sinds 2016 (?) ook niet meer gemaakt wordt, waren we eigenlijk wel eens benieuwd hoe de huidige modellen van het merk het doen in de natuur. Een Range Rover Sport, Land Rover Discovery of een Velar zijn ontzettend toffe wagens, maar presteren ze ook in wat lastigere omstandigheden dan de linkerbaan op de A2?

Land Rover Experience

In de winter is het terrein deel van de Maas, maar in de zomermaanden zit er de Land Rover Experience. Een prachtig stuk land tussen Maas en Waal dat zich perfect leent om de ware kracht van populaire 4×4’s te testen.

We begonnen klein, in een Discovery Sport. Absoluut een high end auto, maar bijvoorbeeld geen lage giering – die juist bij off road rijden goed van pas komt. Toch ging deze relatief kleine Land Rover lekker over het zand. Droog zand, dat wel, maar zeker flinke obstakels waar je de auto aardig test. Zo kwamen er momenten voorbij waar er maar twee wielen, kruislinks, de grond raakte en de rest in de lucht hingen. Door goed stuurwerk op aangeven van de professionals van Land Rover, kon de auto zo’n obstakel met gemak aan.

Off road met Land Rover

Tijd voor de volgende stap: de gloednieuwe Range Rover Sport. Een auto, waar als je er in stapt, je absoluut geen zin krijgt om ‘m vuil te gaan maken. Pure luxe komt je tegemoet, maar daar kwamen we niet voor. Ook de Range Rover heeft verschillende opties, waarmee je eigenlijk op elk terrein wel uit de voeten kan. Als je maar weet hoe!

De mannen ter plekke vertellen je hoe je de luxe bolides zonder kleerscheuren over de moeilijkste obstakels krijgt. Stijle heuvels, bruggen en paden met gaten, die als je ze niet goed pakt je de auto flink kan toetakelen.

Gelukkig beschikken alle Land- en Range Rovers over verschillende off road standen, waardoor de systemen perfect worden ingesteld op de omstandigheden. Denk aan modder, sneeuw en stenen. Electronic Active Differential Torque Vectoring zorgt voor de juiste krachtverdeling van de vier wielen. Komt er één (of twee) wiel van de grond, dan zal deze niet onnodig gaan spinnen. Bij een losse ondergrond zal dit ook voorkomen dat je de auto dieper ingraaft. En Hill Descent Control zorgt er dan weer voor dat je vrijwel alle afdalingen kan pakken zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen.

Bij het kopen van een Land Rover of Range Rover kan je een Land Rover Experience bijbestellen. Iets dat we je absoluut aanraden, want anders rij je in een auto die je maar voor 20% van z’n kunnen gebruikt. Best zonde, toch?

Total
1
Share