Deze sterrenchef kookt voor je tijdens een ballonvaart

Als je het over bucketlistdingetjes hebt, dan komen bij de meeste mensen vaak dezelfde dingen naar boven: parachute springen, rondreis door Amerika, kleivisworstelen, etcetera. Maar dingen die zó speciaal zijn dat je er wellicht nog helemaal niet van af weet, ontbreken. En in het desbetreffende geval is dat heel erg jammer; want eten in een luchtballon, waarbij er een sterrenchef voor je kookt en de ballon als ‘oven’ gebruikt… Tja, dat is toch zeker een dingetje dat op die bucketlist hoort!

Luchtballon gegaarde hoen in vadouvan

Bij aankomst staat voormalig* sterrenchef Angélique Schmeinck, van Culiair, al aan een tafeltje midden in de weide een amuse voor te bereiden. Ondertussen zijn de mannen van BAS Ballonvaart druk in de weer om de 50 meter hoge ‘oven’ omhoog te krijgen. De luchtballon heeft gemiddeld een temperatuur van tussen de 80 en 90 graden, ideaal dus om langzaam vleesjes en visjes in te garen, dacht Angélique toen ze in 2003 dit concept pitchte. Vele ballonvaarders vonden het een té gewaagd plan, maar ineens had ze beet. Inmiddels is er een eigen ballon, met een speciale mand om in te koken, gasten in te ontvangen en te laten eten.

In het vorige restaurant waar ze werkte heeft ze sterren verdient, maar helaas komt Michelin niet in ballonnen…

Dan is het tijd om de lucht in te gaan. Een hele ervaring op zich. We hadden het weer mee, waardoor een de ballonvaart rustgevender was dan een voetbalwedstrijd waarbij je favoriete club met 7-0 voor staat. Langzaam en steady vlieg je over de achterhoek en kun je genieten van een prachtig uitzicht. Maar niet te lang. Want het voorgerecht staat klaar. Bij ons: kreeftensalade met limoenmoussaise en zeekraal.

 

“‘s Werelds enige luchtballonrestaurant”

Tijdens het eten vergeet je haast dat je op 500 meter hoogte zit in een enorme tas met warme lucht. Bij de amuse had je het eigenlijk al door, maar het voorgerecht is doorslaggevend: je hebt hier te maken met een meesterkok. Eentje die dit overheerlijke voedsel ook nog eens kan bereiden in een zeer primitief keukentje. Maar wél met de grootste oven ter wereld. Want koken in een luchtballon is uniek. Angélique en Bas zijn de enige die dit doen.

Dat brengt me op de dorade met bouillabaisseschuim, krenttomaatjes, gedroogde olijf en oesterblad. Deze dorade is namelijk langzaam gegaard, vrijwel in de nok van de ballon. Met touwen worden ijzeren kistjes naar beneden getakeld, waar de vis is klaargemaakt. En wat bleek: de heerlijk gemarineerde dorade was werkelijk perfect gegaard!

CuliAir Skydining

Als jij en je ‘ballongenoten’ (wij waren met 9 anderen) klaar zijn voor het laatste gerechtje in de ballon, haalt de chef de laatste kistjes naar beneden. De luchtballon-gegaarde hoen wordt vergezeld door witte asperges, porcini compote en bronsvenkel. Iets wat je moeder vast nog niet vaak heeft gemaakt? Tenzij ze Angélique Schmeinck heet.

Als de magen bijna gevuld zijn is het, meestal na zo’n 1,5 uur, tijd om te gaan landen. Dit kan alle kanten op gaan. Bij ons was de wind aardig aan getrokken dus we trokken met ons mandje een klein stukje grasland van een plaatselijke boer open. Het mandje kieperde om, maar dat was juist leuk. Met de eerder gekregen instructies van de ballonchauf was dat geen probleem. De boer had er ook geen moeite mee, want hij mocht meegenieten van de finale.

De finale

Natuurlijk was het genieten van sterrenmaaltijden in een luchtballon letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt, maar de finale was ook mooi. Dit hield in eerste instantie een hoopje gras met een scheutje champagne op je hoofd – blijkbaar een oude ballonvaarderstraditie. Maar daarna ook het overhandigd krijgen van een eetbaar schilderij door de meesterchef herself. Dit zag er niet alleen mooi uit, maar was ook een heerlijke afsluiting!

Ballonnetje doen?

Grote kans dat jij ballonvaren met een sterrenmaaltijd op je bucketlist gaat zetten, want ik kan je eerlijk vertellen dat het een ontzettend bijzondere en onvergetelijke ervaring is. De ‘CuliAir Sunset Sensation’ is hier te boeken voor €415,- per persoon. Niet een prijsje dat je gewend bent voor een hapje eten op vrijdag avond, maar deze unieke ervaring met subliem eten en drinken is elke cent waard!

Total
0
Share