Onderzocht: heeft een slaapmutsje zin?

Je komt thuis van een hevige avond stappen en je valt op de bank in slaap met je broek nog op je knieën. Het uittrekken van je kleding en het halen van je bed is je niet meer gelukt, want je bent volledig K.O.. Je zou dus zeggen dat een slaapmutsje (of 10) heel erg goed werkt om in slaap te komen. Maar de vraag is of dit ook echt zo is…

Slaapmutsje

Kan je slecht in slaap komen? Dan wordt er van oudsher al geadviseerd om een slaapmutsje te nemen. Een wijntje, biertje of een glaasje sterk om makkelijker in slaap te vallen. Het zal dus wel moeten werken? In de documentaire ‘The Truth About Alcohol’ onderzoeken ze of dit fenomeen klopt.

Wat blijkt? Het klopt inderdaad. Al bij een kleine hoeveelheid alcohol in je bloed kom je makkelijker in slaap! Het eerste deel van de nacht zal je zelfs in een diepere slaap verkeren dan normaal. Alleen er zit ook een nadeel aan, wat ze het rebound effect noemen.

In het tweede deel van de nacht krijg je een versnipperde, veel lichtere slaap, waarin je vaak wakker zal zijn. Ook al merk je dit misschien niet eens. Hierdoor wordt je alsnog vermoeider wakker, wat de kater niet ten goede zal komen.

Uiteindelijk zal dit dan wel weer resulteren in een zwaardere dag, waardoor je in de avond vermoeider bent en beter in slaap kan komen en een goeie nacht kan pakken. Tenzij je dan weer aan de fles hebt lopen lurken.

Een slaapmutsje is dus een oplossing voor mensen die slecht in slaap komen, maar heeft maar effect op korte termijn. Bij ons op de redactie is het gelukkig nooit slaapverwekkend, dus we pakken er nog eentje. Proost!

Total
36
Share