Vier mannelijke najaars BBQ recepten

CREDITS: Matthieu Joannon

Waarom zou een van onze meest favoriete zomeractiviteit ook daadwerkelijk alleen in de zomer mogen plaatsvinden? Het voelt altijd als zo’n ontlading wanneer je eindelijk weer de kolen aan mag maken na een periode van zo’n acht maanden. Dus waarom zouden we zo lang moeten wachten als we ook gewoon in herfst en winter de BBQ kunnen aansteken?

Het is gewoon zonde om je barbecue de gehele winterperiode in een oud schuurtje te stallen. Barbecueën kan in alle vier de seizoenen, dus het is tijd om daar werk van te maken. Koud biertje, lauw biertje of een goede whisky. Een goede najaarsjas, eventueel een muts en een vuurkorf erbij. It’s BBQ time!

Vier recepten voor een overheerlijke najaars BBQ

#1 Zelfgemaakte flammkuchen met spek en ui

Flammkuchen zijn natuurlijk altijd goed. Perfect om te delen als snack op een winter thema feest of natuurlijk om in zijn geheel naar binnen te werken. Voor dit recept heb je wel een BBQ met deksel en een pizzasteen nodig.

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 150 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 125 gram crème fraîche
  • 2 grote uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram spekblokjes
  • Zwarte peper

Zo maak je ‘m:

Het deeg: gooi het lauwwarme water, suiker en gist bij elkaar in een kom en laat deze even staat tot er een schuimlaag op het water komt te staan. Doe vervolgens de bloem in een grote mengkom en giet het watermengsel er aan toe. Spatel alles goed door elkaar. Kneed het deeg vervolgens tien minuten stevig door op een bebloemd werkblad, kneed totdat er een elastische deegbal ontstaat. Leg de deegbal in een schone kom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rustig rijzen.

De toppings: snij de ui in ringen en bak deze met de olijfolie op een laag vuur tot ze mooi zacht worden. Haal de pan van het vuur en laat de uienringen afkoelen.

De BBQ: het is tijd dat de BBQ wordt aangestoken, zorg dat de temperatuur ongeveer 220 graden Celcius wordt. De pizzasteen mag ongeveer vijftien minuten vóór je gaat beginnen met bakken op de BBQ.

De flammkuchen: verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol deze uit op een bebloemd werkblad tot een dunne bodem. Besmeer het deeg vervolgens met de crème fraîche en verdeel een kwart van de spekjes en uienringen over de bodem. Alleen nog een beetje zwarte peper erover en de flammkuchen mogen op de pizzasteen gelegd worden. De flammkuchen zijn in tien tot twaalf minuten klaar om te eten.

#2 Smokey goodness ham

Elke BBQ session zou een groot, goed stuk vlees moeten hebben. Deze ham met een pineaple-honey glaze is hier het perfecte voorbeeld van. Je hebt wel een kerntemperatuurmeter en rookhout nodig. Maar dan weet je al wat voor goeds je kan verwachten.

Ingrediënten:

De ham

  • 1 speenvarken ham van 3,5 kilo (vraag of de slager deze kan voorkoken)
  • 20-30 kruidnagels

De pineapple-honey glaze

  • 100 gram ongezouten boter
  • 300 ml sap van ananas (uit blik)
  • 200 ml ginger ale
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 100 gram honing
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel chipotle-tabasco

Zo maak je het:

De BBQ: zet als eerste de BBQ aan en laat de temperatuur langzaam oplopen tot 140 graden Celcius.

De ham: snijd de zwoerd en het vet van de ham kruislings in. Prik dan in elk kruisje een kruidnagel en leg de ham in een ovenschaal.

De pineapple-honey glaze: meng alle ingrediënten voor de glaze in een pan en breng het geheel kort aan de kook. Giet vervolgens de glaze over de ham en pak de schaal met ham goed in met aluminiumfolie. De schaal kan nu op de voorverwarmde BBQ en de deksel mag erop.

Na twee uur: het rookhout mag tussen de gloeiende kolen gelegd worden. De ham mag vervolgens uit de schaal gehaald worden en op het rooster gelegd worden. Vervolgens mag om het kwartier de glaze uit de ovenschaal over het vlees gelepeld worden terwijl de ham rookt.

Ready: na ongeveer twee uur is de ham klaar. De ham is klaar bij een kerntemperatuur van 70 graden.

Foto: Christian Wiediger

#3 S’mores dip

Natuurlijk mag een dessert niet ontbreken bij een winter BBQ, en al helemaal niet met Kerst straks. S’mores is hier het perfecte recept voor. Een overheerlijk dessert dat perfect past bij het kampvuur of barbecue.

Ingredienten:

  • Reep pure chocola
  • Zak marshmallows
  • Pak biscuits
  • Lange prikkers

En zo simpel is het:

De BBQ: deze is als het goed is nog goed warm van de Flammkuche en ham. En dat is goed, want we hebben nog steeds de warmte nodig. Het enige wat je moet doen is de chocolade is stukken breken en de biscuitjes in een schaal leggen. Prik dan de marshmallows aan een prikker en rooster deze boven de BBQ. Pak dan een biscuit, leg hier de chocolade op en vervolgens de warme marshmallow.

Foto: Jessica Ruscello

#4 Fuck it, we gaan gourmetten

Een herfst- of winterbarbecue is natuurlijk super nice, behalve wanneer het -10 is, er dertien centimeter sneeuw ligt en iedereen als bevroren pinguïns erbij staat. Daarom is er altijd een back-up plan genaamd gourmetten. Vergeet even het spetterende vet en de geur die in je huis blijft hangen. Er is een groot voordeel aan gourmetten: het is een stuk gezelliger dan in je eentje bij een BBQ vlees staan draaien.

Had je al inkopen gedaan voor een barbecue? Geen probleem, snijd het vlees gewoon in kleine stukjes en je gezelschap is uren zoet! Want een rib-eye van 3,5 kilo op de plaat leggen gaat ‘m niet worden. En daarnaast: het hoeft niet altijd alleen maar vlees te zijn, met gourmetten kan je erg creatief zijn. Er zijn genoeg gourmet recepten te bedenken, zoals viswraps, shoarma, omelet of nasi.

Foto: Atharva Tulsi
Total
1
Share