Jameson lanceert een nieuwe whiskey met een alcoholpercentage van 55,3%!

De Ierse whiskey producent Jameson komt nu met een wel heel bijzondere nieuwe whiskey. Namelijk eentje met het hoogste alcoholpercentage voor whiskey ooit. Waar de ‘normale’ Jameson met 40% in de winkel ligt, bevat de nieuwe Jameson Bow Street 55,3%! Eentje om rustig van te nippen dus.

De Jameson Bow Street editie is 18 jaar oud en de sterkst verkrijgbare whiskey van de wereld. Het is een cask strength whiskey, wat betekent dat hij niet verdund wordt met water, wat normaal gesproken wel gebeurt, maar op vatsterkte in de fles gaat. Normale whiskey wordt namelijk gerijpt en verdund met water waardoor het alcoholpercentage lager wordt en de smaak dus ook minder sterk. Met een alcoholpercentage van 55,3% komt deze Bow Street recht van het vat in de fles en heeft hij heerlijke volle smaken. Achterover klappen is dus geen optie met deze whiskey maar geloof me, dat wil je ook niet.

De naam van de whiskey komt van de distilleerder op Bow Street, die in 1975 werd gesloten. Tegenwoordig is het een bezoekerscentrum waar fans meer te weten kunnen komen over de geschiedenis en de whiskeys van Jameson. De Jameson Bow Street is een eerbetoon en de eerste whiskey die sinds het sluiten van de distilleerderij is gerijpt.

Jameson Bow Street

De Bow Street 18 wordt gedestilleerd en gerijpt tussen de 18 en 22 jaar. De whiskey wordt gerijpt in combinatie met Amerikaanse bourbon en sherry vaten, gemengd en nog verder gerijpt in de oorspronkelijke vaten in Dublin. De whiskey heeft hetzelfde smaakprofiel als de normale Jameson, maar dan vele malen intenser door het alcoholpercentage van 55,3%. Het is een smaaksensatie van rijk hout, toffee, kruiden dat verhoogt wordt door de hoge sterkte van het vat.

De Jameson Bow Street 18 is vorige week gelanceerd en zal deze zomer de markt rond gaan in de Verenigde Staten. Het aanbod is beperkt, want er zijn maar 84 vaten beschikbaar. De whiskey wordt verkocht voor €240,- per fles, hier kan je ongeveer 8 normale flessen Jameson voor kopen. Maar ach, na het proeven van deze klassieker is dat lang niet zo lekker.

Total
1
Share