Ga vooral voor die sterke drank, zegt de wetenschap!

Wodka, gin-tonic, een old fashionedMartini of gewoon een biertje: wanneer het op alcohol aankomt is de keuze reuze. Grote kans dat jij op een avond stappen regelmatig kiest voor ‘gewoon een biertje’. Een verstandige keuze, zou je zeggen. Waarschijnlijk met de gedachte in je achterhoofd dat de schade dan beperkt blijft. Helaas wijst recent onderzoek uit dat dit niet helemaal waar is. Sterke drank zou er namelijk juist voor zorgen dat je minder drinkt.

Huh?

Onderzoek wijst uit dat je beter sterke drank kunt bestellen

Heads up

Het is waarschijnlijk behoorlijk herkenbaar: Je staat met je vrienden in de kroeg en er is weer flink gepot. Je hebt je ene pilsje nog niet op of de volgende wordt alweer in je handen geduwd. Gewoon flink tanken dus. En wat maakt het uit, zo’n biertje bevat gemiddeld toch maar 5,5% alcohol. Dan heb je er al snel een stuk of zeven achter de kiezen voor je er überhaupt wat van voelt.

En dat is precies waar het mis gaat bij drank met een laag alcoholpercentage. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze dranken ons juist stimuleren om méér te drinken. We krijgen hierbij namelijk het gevoel dat we een ‘gezonde’ keuze maken. Kleine kans dat de rondjes nog steeds zo snel binnen zouden komen als jullie whisky on the rocks  aan het uitdelen waren. Dan weet je onbewust namelijk dat je voorzichtig moet zijn en het gaat er daarnaast een stuk minder soepel in.

Foto: Free-Photos

Hoger percentage staat gelijk aan minder gebruik

Cambridge University heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen alcoholconsumptie en het aloholpercentage. Wat blijkt? Mensen die dranken drinken met een hoger alcoholpercentage, drinken over het algemeen uiteindelijk minder alcohol. Dit is getest door verschillende onderzoeksgroepen naast elkaar te zetten. Er werd aan hen verteld dat ze wijnen en bieren gingen proeven. Op de flessen stond geen naam, alleen een alcoholpercentage. Van ‘superlaag’ tot ‘laag’, ‘gemiddeld’ en ‘hoog’.

De groepen die de flessen kregen met ‘superlaag’ en ‘laag’ dronken uiteindelijk een stuk meer dan de groepen die de labels ‘hoog’ kregen. De mensen met ‘superlaag’ dronken gemiddeld 214 ml, waar de mensen met ‘gemiddeld’ uitkwamen op gemiddeld 177ml. Niet erg verrassend: wanneer we denken dat iets sterk is, weten we gewoon dat we hem sneller gaan voelen hangen. Het resultaat is dan vaak dat we wat voorzichtiger drinken.

Dus: ga voor die dubbele IPA

De conclusie die jij uit dit verhaal kunt halen? Heel simpel: in het vervolg kun je beter voor een dubbele IPA gaan dan voor een normaal biertje – al krijg je er wel manboobs van. Anyway, wanneer je ‘rustiger aan’ wil doen door een lager percentage alcohol te drinken, is er een grote kans dat je uiteindelijk méér drinkt. Uiteindelijk kan je dan beter gewoon rustig aan doet met je Dirty Martini. Geen noodzaak om voortaan nog een biertje te bestellen dus.

Gewoon lekker genieten van waar jij zin in hebt, en vooral niet meer kijken naar het percentage. Lekker verantwoord aan de sterke drank dus. En als iemand commentaar geeft leg je ze even dit wetenschappelijke artikeltje voor. Komt helemaal goed met jou. Of niet, maar in dat geval heb je dit niet van ons!

Total
19
Share