Een luxe kaasplank of gewoon een vette tosti met drie soorten kaas: wij zijn er gek op. Misschien zijn we zelfs verslaafd. Dat kan echt, want er is goed nieuws voor jullie kaasliefhebbers: er is een wetenschappelijke verklaring voor je verslaving! Onderzoekers hebben namelijk gevonden dat er een chemisch stofje in zit, waardoor kaas net zo verslavend als drugs is. Aha!
Het onderzoek is opgezet om uit te vinden waarom sommige voedingsmiddelen meer verslavend zijn dan andere. De ‘Yale Food Addiction Scale‘ meet hoe afhankelijk een persoon van een bepaald voedingsmiddel is en daarmee hoe verslavend het is. Daaruit blijkt dat kaas superverslavend is en dit komt door de stof genaamd ‘caseïne’.
Caseïne
Caseïne is een dierlijk eiwit dat in alle zuivelproducten voorkomt. Je hersenen reageren hier hetzelfde op als op een verslavende drug. Het stofje activeert de zogenaamde opioïdereceptoren van de hersenen, dit zorgt ervoor dat je steeds opnieuw kaas wil eten. Deze opioïdereceptoren staan namelijk in verband met een verslaving.
Zuivelcrack
Qua structuur lijkt caseïne erg op morfine. De verslavende pijnstiller zou hetzelfde effect hebben als een stukje kaas. Je hersenen reageren daardoor hetzelfde op kaas als op deze drug. En dat maakt dat kaas ook wel ‘zuivelcrack’ wordt genoemd.
Yale Food Addiction Scale
Voor het onderzoek werd aan 120 studenten gevraagd aan te geven hoe ‘verslaafd’ zij aan bepaalde voedingsmiddelen waren. Alle 35 voedingsmiddelen hadden een andere voedingswaarde. In het tweede deel van het onderzoek moesten 384 mensen dezelfde voedingsmiddelen in hiërarchische volgorde zetten. Uit beide delen van het onderzoek scoorden voedingsmiddelen met kaas erg hoog. De conclusie is dat de meest verslavende voedingsmiddelen die werden genoemd, allemaal kaas bevatten.
Het onderzoek bewijst dus dat kaas net zo verslavend is als drugs. En een stuk onschuldiger natuurlijk! Een goed excuus om te gebruiken voor een extra plakje kaas op die goede burger. Combineer met een lekker biertje en you are good to go.